AEX test neklijnDe AEX kreeg maandag forse klappen, maar wist dinsdag wat te herstellen en sloot op een stand van 326,17 punten (+0,9%). De index veerde op vanaf het laagste punt van dit jaar en testte daarmee de zone die de neklijn markeert. De RSI raakte op dagbasis net niet ‘oversold’ (deze bleef boven 30%) en veerde gisteren op, waarmee positieve divergentie ontstond met de AEX. Indien de AEX niet spoedig herstelt tot boven de neklijn van het hoofd-schouderpatroon, kunnen we de komende maanden verdere dalingen verwachten.

Uurbasis

Op uurbasis is het beeld niet fraai: nadat de koopkrachtindicator maandag opnieuw in ‘oversold’-gebied (onder 30%) belandde, volgde een herstel tot circa 50%. Zolang de RSI onder 60% noteert, zitten de beren stevig in het zadel daar de ‘bear market range’ dan nog intact is. De koershiaten rond 334 punten respectievelijk 341 punten, zijn eveneens barrières die de AEX zal moeten overwinnen, wil het beeld positiever worden.

Dagbasis

Met het bereiken van een nieuw dieptepunt voor dit jaar, kreeg de ‘downtrend’ van de afgelopen maanden een nieuwe impuls. De RSI in de daggrafiek noteert nog steeds in een ‘bear market range’ (onder 60%), maar bleef nog wel boven 30%.

Bij een neerwaartse doorbraak van de 30%-grens zou de ‘bear market range’ bevestigd worden. De belangrijke steunzone rond 325/330 punten, die tevens dienst doet als neklijn van een hoofd-schouderpatroon, werd doorbroken. Een definitieve doorbraak van deze steun laat een koersdoel berekenen van (minimaal) 275 punten.

Indien de AEX erin slaagt om een sterk herstel in te zetten, kan het een ‘valse uitbraak’ worden. In dat geval volgt doorgaans een sterke rally. Vooralsnog is het herstel van dinsdag niet overtuigend. Een lichtpunt voor de stieren is evenwel de positieve divergentie tussen de RSI (hogere bodems) en de AEX (lagere bodems).

Tenzij de AEX boven de neklijn weet te komen, mag met verkopersogen naar de markt worden gekeken. In het geval dat de Europese veenbrand verder oplaait, liggen de kansen bijvoorbeeld bij goud en Duitse staatsobligaties.

Weekbasis

De ‘rode bar’ van vorige week is niet fraai en werd op maandag gevolgd door een verdere daling. De dalende trend van de afgelopen maanden heeft middels een nieuwe ‘low’ van dit jaar op 323,06 punten een impuls gekregen.

De koopkrachtindicator is op weekbasis eveneens verder gezakt, maar geeft nog weinig reden om negatief te worden. De RSI is nog steeds boven de gevarenzone van 30%, nadat deze in februari ‘overbought’ (boven 70%) werd. Er kunnen zich op weekbasis koopkansen voordoen, mits de AEX aan het einde van de week opnieuw boven de 325-puntengrens noteert.

Mocht de AEX daarentegen vrijdag onder de neklijn sluiten, dan wordt de situatie voor de stieren precair. Het is evident dat eerst het beeld in de dag- en de uurgrafiek zal moeten verbeteren, voordat het beeld in de weekgrafiek zonniger wordt.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.