AEX test onderkant trading range
Dinsdag leefde de AEX kortstondig op, maar sloot vervolgens toch lager: -0,4% op 273,33 punten. De AEX blijft derhalve gevangen in de sterk dalende trend van de afgelopen maanden. Al wekenlang beweegt de AEX in een brede bandbreedte van 30 punten tussen circa 265 punten en 295 punten. De AEX is inmiddels weer afgegleden naar de onderkant van de ‘trading range’ die momenteel wordt getest.
De zorgen over de escalerende Europese schuldencrisis blijven aanhouden. Volgens een topman van de grootste bank van Italië zijn forse bezuinigingen niet genoeg om het land er weer bovenop te krijgen. De euro veerde aanvankelijk flink op, waarschijnlijk vanwege interventies, maar verloor uiteindelijk toch weer terrein.
De Zwitserse Nationale Bank (SNB) heeft aangekondigd “de huidige massale overwaardering” van de Zwitserse frank aan te pakken door massaal buitenlandse valuta te gaan opkopen. Dankzij een massale interventie van de SNB steeg de koers van de Zwitserse frank in één klap van Chf 1,12 naar boven Chf 1,20.
Weekbasis
De AEX is verder gedaald richting 265,85 punten, wat het dieptepunt van dit jaar is. Zolang de dalende trend van de afgelopen maanden intact is, ligt onze focus op weerstanden. Een doorbraak van het laagste punt van dit jaar, zou een impuls geven aan de neerwaartse trend. De AEX zal zeer sterk moeten herstellen voordat de dalende trend is doorbroken.
De RSI is vanwege de daling van de AEX opnieuw onder de 30%-grens gedoken, wat het ‘oversold’-niveau aangeeft. De ‘bear market range’ is evenwel intact zolang de RSI onder 60% noteert. De week is weliswaar nog niet om, maar sterk is het beeld allerminst.
Dagbasis
De AEX herstelde vorige week tot aan de bovenkant van de ‘trading range’, maar daalde vervolgens (opnieuw) vanaf de weerstandszone rond 296 punten. De lange termijn trend, die wordt aangeduid met het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, tendeert nog steeds neerwaarts, waaruit het negatieve lange termijn sentiment blijkt. De forse daling van maandag, na een ‘gap down’ voorspelt niet veel goeds.
De koopkrachtindicator RSI heeft op dagbasis niet de 60%-grens bereikt, waarna deze opnieuw is gaan dalen. Zolang deze waarde niet is overschreden, blijft de ‘bear market range’ intact. De positieve divergentie tussen de AEX en de RSI, de lagere bodems in de AEX en hogere bodems in de RSI, is daarbij een lichtpuntje.
De AEX heeft nog een lange weg te gaan, alvorens uit de ‘downtrend’ te breken. De langere ‘time frames’ zijn natuurlijk niet zomaar gedraaid. Daarvoor zullen de kortere ‘time frames’ eerst moeten verbeteren.
Uurbasis
Op uurbasis geeft de RSI nog geen aanleiding tot optimisme, aangezien de koopkrachtindicator onder de 30%-grens staat. De ‘bear market range’ is daarmee intact. Een verdere verzwakking zou opnieuw short-posities uitlokken. Het blijft evenwel wachten op een uitbraak van de AEX uit de ‘trading range’ van de afgelopen weken. Er zou wellicht een hogere bodem ten opzichte van eind augustus (rond 270 punten) kunnen worden gevormd.
Dalende markten bieden echter eveneens kansen. Onze ProtectiePortefeuille, met posities in onder meer goud, zilver en shortposities op diverse indices, profiteert volop van de situatie. Met een gedegen beleggingsbeleid kan er wel degelijk een goed resultaat worden behaald, zo bewijst ook de ProtectiePortefeuille: 2011 +116,2% na een winst van +48,3% in 2010. Correcties kunnen tevens worden aangegrepen om ondergewaardeerde aandelen in portefeuille op te nemen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!