AEX test psychologisch belangrijke 300-puntengrens

AEX test psychologisch belangrijke 300-puntengrens De AEX begon maandag voortvarend, maar verloor terrein en sloot 1,1% in het rood op 299,24 punten. De AEX test de psychologisch belangrijke 300-puntengrens. Na maanden onder deze grens te hebben gebivakkeerd, wist de index pas vorige week dit niveau weer te overschrijden. De AEX zal evenwel nog fors moeten stijgen voordat de dalende trend van de afgelopen maanden wordt verlaten.

Deze week staat de bijeenkomst van de G20 op het programma. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft geen fiducie in een goede afloop. De bijeenkomst zal volgens hem geen definitieve oplossing voor de schuldencrisis opleveren.

Weekbasis

De weerstandszone rond 300 punten werd de afgelopen maanden aan een test onderworpen en vorige week pas overschreden. De koopkrachtindicator RSI werd dankzij het recente herstel omhoog getrokken en passeerde de 40%-grens, wat de onderkant van de ‘bull range’ markeert. Pas bij een doorbraak van de 60%-grens, wordt de ‘bear range’ verlaten.

Dagbasis

Nadat de weerstandszone rond 284 punten werd doorbroken, wist de AEX vorige week ook nog de 300-puntengrens te passeren. De stijgende trend vanaf het dieptepunt in september rond 256 werd maandag vervolgd met een nieuwe ‘high’ op 307,52 punten. Vervolgens nam de AEX evenwel gas terug en dook opnieuw onder 300 punten.

De RSI worstelt nog steeds met de 60%-grens en doet verwoede pogingen om deze te doorbreken: oftewel, de ‘bear range’ is nog intact. Na de sterke rally van meer dan 50 punten vanaf het dieptepunt rond 256 punten in slechts enkele weken tijd, heeft de index opnieuw gas terug genomen. Indien de RSI boven 70% weet te komen, kunnen we spreken van een ‘bull range’. Vanwege de daling van maandagmiddag, is dit niveau echter wat verder weg komen te liggen.

Uurbasis

Na een voortvarend begin, nam de RSI op uurbasis gas terug vanuit de ‘overbought’-zone. Er was sprake van negatieve divergentie met de AEX-index: terwijl de AEX hogere ‘highs’ bereikte, vormde de RSI een lagere top. Zolang de RSI boven de 40%-grens noteert, is de ‘bull range’ intact. De dag- en de weekgrafiek zijn evenwel nog niet ‘meegetrokken’ door het verbeterde beeld op uurbasis.

Vanwege het positieve beeld binnen het kortere ‘time frame’ versus negatief op langere termijn, blijft het beeld dan ook neutraal. De stijging vanaf het dieptepunt rond 256 punten kan worden aangeduid als een opleving binnen de dalende trend, die dit voorjaar is ingezet. Het is bemoedigend dat de AEX de afgelopen weken een herstel heeft ingezet. Er is evenwel een sterkere stijging nodig om de dalende trend van de afgelopen maanden te verlaten.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.