AEX test steunzone rond 310 punten

De winst die de AEX donderdag gedurende de dag had opgebouwd, verdween als sneeuw voor de zon. Sterker nog, de index sloot 1,3% lager op een stand van 310,30 punten, wat een belangrijke steungrens is. Een nieuwe aanval op de top van deze maand rond 318 punten behoort nog steeds tot de mogelijkheden. De steunzone rond 310 punten zal dan wel stand moeten houden.Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank stelde dat de Europese economie waarschijnlijk in de loop van het jaar langzaam zal herstellen, terwijl de kans op een verdere verslechtering groot blijft. ‘Super Mario’ voegde daaraan toe: “De aanhoudende spanning op de financiële markten zet een rem op de economische activiteit in de eurozone”.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De AEX nam donderdagmiddag weer gas terug tot de 310-puntengrens. Bij een doorbraak van deze grens is bodemvorming boven 290 punten mogelijk. De AEX heeft duidelijk moeite om af te rekenen met het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, wat de lange termijn tendens weergeeft.

Desalniettemin kunnen we moed putten uit de hogere bodems van de afgelopen maanden en het hoofd- en schouderpatroon. Dit patroon is de afgelopen maanden gevormd, waarbij de neklijn rond 310 punten ligt. Dit niveau correspondeert met de top van december en met de bodem van januari dit jaar. Zolang dit patroon valide is, kunnen de ‘bulls’ zich hieraan vastklampen, met een koersdoel boven 318 punten.

De koopkrachtindicator RSI zette onlangs weliswaar de aanval in op de ‘overbought’-zone (boven 70%), maar wist wederom dit niveau niet te bereiken. Al meer dan 12 maanden wist de RSI niet meer boven de 70%-grens uit te komen.

Uurbasis

De trend van de AEX op uurbasis verzwakte deze week, vanwege het doorbreken van de stijgende steunlijn vanaf eind november. Het ‘positieve reversal’-patroon vanaf eind december is evenwel nog valide. De bodems in de AEX kwamen hoger te liggen (ten opzichte van eind december), terwijl de RSI een lagere bodem vormde. De amplitude is echter groot, waardoor de betrouwbaarheid van dit patroon minder groot is.

Als de AEX in staat is om de opmars voort te zetten, dan kan de index richting het (minimale) koersdoel van ruim 318 punten stijgen. Daarbij zal de 310-puntengrens een belangrijke rol innemen. Het zou sterk zijn als deze steunzone stand zou weten te houden.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.