AEX test stijgende steunlijn
De AEX sloot woensdag 0,7% hoger op 298,21 punten, nadat de voorgaande handelsdagen rake klappen werden geïncasseerd. Daarbij dook de AEX opnieuw onder de 300-puntengrens en testte de index (opnieuw) het uitbraakniveau rond 295 punten. De index test tevens de stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt in september rond 256 punten. De dalende trend sinds het voorjaar is echter ook nog steeds intact.
De werkgelegenheid in de private sector in de VS is in oktober volgens loonstrookverwerker Automatic Data Processing (ADP) met 110.000 toegenomen, terwijl in september 91.000 banen werden gecreëerd. De cijfers van ADP zijn een voorbode van het officiële werkgelegenheidscijfer van het Amerikaanse ministerie van arbeid, dat doorgaans op de eerste vrijdag van de maand wordt gepubliceerd.
Het Griekse referendum zal over een maand worden gehouden, maar er mag alleen worden gevraagd ofde Grieken de euro willen houden. Griekenland is de bakermat van de democratie. Er is echter grote weerstand tegen de democratische aanpak. De nieuwe tranche wordt als straf opgeschort tot de Grieken ‘ja’ hebben gezegd op 4 of 5 december. Maakt de democratie een einde aan de euro?
Weekbasis
De AEX bereikte vorige week nog een ‘high’ rond 318 punten, waarna de index weer gas terug nam. De AEX zal sterk moeten stijgen om de ‘downtrend’ te verlaten. Een positief punt is de stijgende trend vanaf het dieptepunt rond 256 punten. De AEX zit daardoor in een consolidatiedriehoek waaruit de index zal moeten breken. De RSI kroop de afgelopen weken omhoog, maar zit nog steeds binnen de ‘bear market range’ (onder 60%), waaruit de koopkrachtindicator zal moeten zien te ontsnappen.
Dagbasis
De index vormde donderdag een opwaarts koershiaat rond 310 punten, maar ketste af op de dalende weerstandslijn. De AEX is er nog niet in geslaagd het koershiaat van begin augustus (onder 320 punten) te sluiten. Sterker nog, de index vormde opnieuw een neerwaarts koershiaat wat een uiterst zwak teken is. Het opwaarts en neerwaarts koershiaat vormen een ‘island reversal’-patroon, wat een betrouwbaar omkeerpatroon is.
De voorgaande weken steeg de RSI, maar deze wist niet de 70%-grens te passeren, dus ‘overbought’ te worden. De RSI zal ‘overbought’ moeten worden om de ‘bull range’ te bevestigen. De koopkrachtindicator is inmiddels weer gedaald richting de ondergrens van de (nieuwe?) ‘bull range’ rond 40%. Een verdere terugval tot ‘oversold’ zal de heersende ‘bear range’ echter bevestigen.
Uurbasis
De AEX is in de uurgrafiek diep door de knieën gegaan en bereikte daarbij de ‘oversold’-zone (onder 30%), waardoor de ‘bear range’ werd bevestigd. Het is geen goed teken dat het beeld van de koopkrachtindicator binnen het kortere ‘time frame’ ook weer negatief is geworden. Desalniettemin is de stijgende trend vanaf het dieptepunt in september rond 256 punten intact, waardoor de AEX nog de kans heeft om een hogere bodem te vormen.
Aangezien de AEX de afgelopenweken herstelde binnen de dalende trend, geeft dit aan dat de AEX in een neutrale fase zit. Het feit dat de AEX nu op uur- dag- en weekbasis weer in een ‘bear range’ zit, is niet bepaald bemoedigend. De uitdaging van de AEX is niet alleen om op een hoger niveau dan 256 punten respectievelijk 270 punten een bodem te vormen. Bij een eventueel herstel, zal de AEX tevens de top van juli rond 347 punten moeten passeren en de dalende trend van de afgelopen maanden zal moeten worden doorbroken. Het zou fraai zijn als de AEX boven de stijgende steunlijn weet te blijven.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!