AEX test uitbraakniveau

AEX test uitbraakniveau De AEX hield dinsdag, na een slechte opening, de schade beperkt en eindigde licht lager op een stand van 298,68 punten. De AEX worstelt nog steeds met de psychologisch belangrijke 300-puntengrens. De index viel terug tot het uitbraakniveau, dat de AEX vorige week wist te overschrijden. De AEX zit evenwel nog in een stijgende trend vanaf het dieptepunt rond 256 punten en mag binnen deze ‘uptrend’ natuurlijk corrigeren.

Een ‘downgrade’ van de kredietwaardigheid van Frankrijk door Moody’s is mogelijk aanstaande. De Amerikaanse kredietbeoordelaar voer een verslechterende schuldpositie van het land aan. Tevens zal het effect van Franse noodsteun aan banken en andere eurozonelanden worden meegewogen. Opmerkelijk is dat Moody’s stelt dat de huidige Franse ‘AAA-rating’ een “weerspiegeling is van de economische kracht”.

Weekbasis

De AEX-index noteerde maandenlang onder de weerstandszone rond 300 punten en overschreed deze pas vorige week opnieuw. De koopkrachtindicator RSI kroop de afgelopen weken omhoog, maar wist echter niet de ‘bear market range’ (onder 60%) te verlaten.

Dagbasis

Nadat de weerstandszone rond 284 punten werd doorbroken, wist de AEX vorige week ook nog de 300-puntengrens te passeren. De stijgende trend vanaf het dieptepunt in september rond 256 werd deze week vervolgd met een nieuwe ‘high’ op 307,52 punten. Dit niveau bleek vooralsnog echter te hoog gegrepen: de AEX nam gas terug en dook opnieuw onder 300 punten. Het zou fraai zijn indien de AEX een hogere bodem weet te vormen ten opzichte van de bodems in oktober en september.

De RSI worstelt evenwel nog steeds met de 60%-grens, oftewel, de ‘bear range’ is nog intact. Na de sterke rally van meer dan 50 punten, vanaf het dieptepunt rond 256 punten in slechts enkele weken tijd, heeft de index gas terug genomen. Indien de RSI boven 70% weet te komen, kunnen we spreken van een ‘bull range’. Zolang de 40%-grens intact is, zou een ‘bull range’ kunnen ontstaan.

Uurbasis

De RSI is op uurbasis door de knieën gegaan vanuit de ‘overbought’-zone. Er was sprake van negatieve divergentie met de AEX-index: terwijl de AEX hogere ‘highs’ bereikte, vormde de RSI een lagere top. Zolang de RSI echter boven de 40%-grens noteert, is de ‘bull range’ intact. De dag- en de weekgrafiek zijn nog niet ‘meegetrokken’ door het verbeterde beeld op uurbasis. Het zou fraai zijn als deze ‘time frames’ dit beeld kunnen overpakken.

Vanwege het positieve beeld binnen het kortere ‘time frame’ versus negatief op langere termijn, is het beeld neutraal. De stijging vanaf het dieptepunt rond 256 punten kan worden aangeduid als een opleving binnen de dalende trend, die dit voorjaar is ingezet. Het is bemoedigend dat de AEX de afgelopen weken een herstel heeft ingezet, al zal de AEX nog aanzienlijk moeten stijgen om deze ‘downtrend’ te verlaten.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.