Laatste update:

AEX test weerstand rond 313 puntenDe AEX deed een aanvalspoging op de weerstand rond 313 punten. Dit niveau markeert de top die op 17 april werd bereikt. Sindsdien is de AEX gaan consolideren, waarbij een dieptepunt werd aangetikt rond 300 punten. De AEX doet verwoede pogingen om de dalende trend sinds medio maart te verlaten. Zolang de top rond 313 punten niet is overschreden, is het gevaar van de vorming van een ‘negatieve reversal’-patroon niet geweken.

Spanje blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vrijdag verlaagde kredietbeoordelaar S&P de kredietwaardigheid van Spanje met twee stappen naar het BBB+. Daarnaast werd bekend dat de Spaanse werkloosheid opliep naar het hoogste niveau sinds de metingen in 1996 begonnen. Niet minder dan 24,4% van de Spaanse beroepsbevolking zit zonder werk.

Dagbasis

De AEX deed vorige week een aanvalspoging op de top rond 313 punten. Deze top zal moeten worden overschreden om de dalende trend van afgelopen maand te verlaten.

Het is bemoedigend dat de AEX boven de 300-puntengrens wist te blijven. Het is echter minder fraai dat de stijging van afgelopen week niet breed werd gedragen. Het waren vooral Unilever, Royal Dutch Shell en ASML die de kar trokken.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde loopt nog steeds neerwaarts, wat aangeeft dat de lange termijn trend nog steeds dalend is. Mocht de AEX weer verder dalen, dan zou het 61,8% ‘retracement level’ rond 295 punten voor steun kunnen zorgen. In december 2011 veerde de AEX rond 291 punten op.

De koopkrachtindicator bivakkeert nog steeds in een ‘bear range’, waarbij de RSI begin april ‘oversold’ werd. De RSI zal door de 60%-grens moeten breken om de ‘bear range’ te verlaten. De positieve divergentie op dagbasis is een positieve ontwikkeling, maar er is meer nodig om de stijgende lijn overtuigend voort te kunnen zetten.

Uurbasis

Op uurbasis is de RSI richting ‘overbought’ gestegen, maar is niet boven 70% uit gekomen. Desalniettemin is het bemoedigend dat de koopkrachtindicator door de 60%-grens is gebroken, want daarmee is de ‘bear range’ verlaten. De top rond 313 punten is cruciaal. Een doorbraak van deze top biedt weer perspectief.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.