AEX test weerstandsniveau

AEX test weerstandsniveauOf het tweede deel van de aloude beurswijsheid “Sell in May and go away, but remember to come back in September” opnieuw opgeld doet, is nog de vraag. Op de eerste handelsdag van september, stokte de opmars van de AEX. De index sloot vrijwel onveranderd op 293,96 punten. Het forse herstel op 31 augustus kreeg geen vervolg en de AEX blijft daardoor gevangen in het consolidatiepatroon binnen de sterk dalende trend van de afgelopen maanden.

Reeds drie weken beweegt de AEX in een brede bandbreedte van 30 punten tussen circa 265 punten en 295 punten. Gisteren deed de AEX een poging om de top van medio augustus te doorbreken, maar werd teruggefloten. De opleving van de laatste dagen wordt veroorzaakt door de groeiende hoop op QE3. De slechte cijfers van de laatste dagen maken de kans op nieuwe stimuleringsmaatregelen groter.

Weekbasis

In de voorgaande weken vormde de AEX ‘inside bars’, maar deze week komt daaraan een einde. Ondanks het forse herstel vanaf het dieptepunt in augustus, is de brand echter nog niet ‘meester’. Daarvoor zalde index de weerstandszone296/300 punten moeten zien te doorbreken.

Verwacht mag worden, dat dit weerstandsniveau zich niet gemakkelijk gewonnen geeft. Zolang de dalende trend van de afgelopen maanden intact is, ligt onze focus op weerstanden. Worden deze doorbroken, dan biedt dit weer perspectief voor koopkansen. Een doorbraak van het laagste punt van dit jaar (rond 265 punten) zou dit lichtje echter snel doven. 

De RSI is vanwege het herstel van de AEX opnieuw boven de 30%-grens gekomen, wat het ‘oversold’-niveau aangeeft. De ‘bear market range’ is evenwel intact zolang de RSI onder 60% noteert.

Dagbasis

Het beeld op dagbasis is, ondanks het sterke herstel, nog niet overtuigend. De AEX heeft inmiddels de bovenkant van de ‘trading range’ rond 296 punten bereikt. Vooralsnog noteert de AEX onder de weerstandsgrens, waardoor we op onze hoede blijven. De lange termijn trend is, getuige de neerwaartse curve van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, nog altijd dalend.

De koopkrachtindicator RSI noteert nu rond de 50%-grens en laat toenemende kracht (afnemende verkoopkracht) zien. De positieve divergentie tussen de AEX en de RSI, de lagere bodems in de AEX en hogere bodems in de RSI, is een bemoedigen teken. Een doorbraak van de voorgaande top rond 296 punten is echter noodzakelijk voor een positiever beeld.

De AEX dient evenwel tot ver boven 300 punten te stijgen, alvorens de index uit de ‘downtrend’ van de afgelopen maanden breekt. De langere ‘time frames’ zijn natuurlijk niet zomaar gedraaid, maar het moet natuurlijk beginnen met de kortere ‘time frames’, die de afgelopen week een verbetering laten zien.

Uurbasis

Op uurbasis heeft de RSI de 70%-grens gepasseerd, waarmee de ‘bear market range’ is verlaten. Aangezien nu sprake is van een ‘bull range’ mogen we verwachten dat de AEX de aanval op de weerstand voortzet. De RSI mag natuurlijk een stap terug doen, maar bij voorkeur niet onder 40% zakken (onderkant ‘bull market range’). Een verdere verzwakking zou het signaal opnieuw op rood zetten. Pas als de top rond 296 punten wordt doorbroken, breekt de zon weer door.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

1 antwoord
 1. johan
  johan zegt:

  Is Bolkestein zijn mening juist? moet Griekenland uit de munt unie?
  Gepubliceerd op september 4, 2011 Algemeen , Onrecht , Politiek , Rechtspraak Geef een reactie

  Bolkestein: Griekenland moet uit muntunie

  De steun van Eurolanden aan Griekenland moet doorgaan, maar alleen op voorwaarde dat het land uit de muntunie stapt. Daarmee zou de fout om het land ooit tot de Eurozone toe te laten, worden hersteld.

  Dat opperde oud-VVD-leider en voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein zaterdag in tv-programma Nieuwsuur. Volgens Bolkestein moeten de Grieken hun originele munt weer invoeren. Door een flinke devaluatie van deze munt zouden de Grieken weer makkelijker hun producten kunnen exporteren.

  Een keerzijde van de devaluatie is dat de buitenlandse schulden van Griekenland zullen toenemen. Bolkestein vind dat de Eurolanden daarom de looptijd van de leningen moeten verlengen of de rente erop verlagen. Bovendien zou een deel van de schuld moeten worden kwijtgescholden.

  Dat is vervelend voor de banken die de schulden bezitten, maar we kunnen zo niet langer doormodderen.

  Dat is een heilloze weg, aldus de oud-VVD-leider. Bolkestein heeft er weinig vertrouwen in dat Griekenland gemaakte beloftes nakomt, zoals flinke besparingen en een groot programma van privatiseringen wat men heeft toegezegd.

  Gaat het incasseren van hoge rente door banken verloren, gaan staats leningen verloren? Gaan de obligaties van de belegger verloren.

  Dat Eurolanden zich niet aan begrotingsregels hebben gehouden, daar zegt Bolkestein van dat het een geboorte-defect van de euro is. Een andere fout is volgens hem dat landen met verschillende economische culturen aan elkaar zijn gelijmd. Dat kan niet, de barsten zien we nu al.

  Draagt Bolkestein de oplossing aan, heeft hij een punt? Door Griekenland te blijven financieren terwijl het begroting tekort dit jaar alleen al met 15,5 miljard is toe genomen lijkt het er op dat het een bodemloze put is. En een investering die zich zeer waarschijnlijk nimmer meer laat uitbetalen.

  Komt het dan neer op een rekensom? Een rekensom om te bepalen wat nu het beste is voor de rijke EU landen die Griekenland tot nu toe steunen. Wel of niet geld blijven geven, geen geld meer geven om de andere landen lid van de EU veilig te stellen? Rekening houdend wat de toekomst voor de Grieken in gaat houden? Komen ze er bovenop met hulp of niet?

  “Voorkomen had beter geweest dan genezen“

  Bij aanvraag van toetreding EU moet men een aparte aanvraag in het leven roepen namelijk aanvraag toetreding EU economie. En voor toetreding moet men openstaan inzage controle huidige economisch en finaciele situatie. Om uiteindelijk toevoegende waarden te zijn voor de EU.

  Wat Bolkestein zegt zou een oplossing kunnen zijn mits je van te voren met alle risico (de zwakke economische toegetreden landen) afspraken maakt. Bijvoorbeeld alleen financiële steun te geven bij tegenslagen die niet te (voorkomen) zijn. En dus geen mega bedragen aan geld meer beschikbaar stellen aan probleem landen binnen de EU. Want daarmee verzwak je de Unie enorm mee op termijn.

  Met uitzondering als men kan aan tonen dat hun een economie hebben die voor het land op zich goed in mekaar steekt. En een begrotings tekort hebben die met eigen landsmiddelen en met 1 finaciele bijdrage van de EU te herstellen zijn op termijn.

  Bolkestein spreek over de Grieken om die uit de EU te zetten op termijn. Maar het uitsluiten van 1 land heeft geen effect op het totale aankomende probleem.

  Want het gevaar van andere EU landen die enorme begrotings- problemen hebben liggen al op de loer.

  Italië is mogelijk de grootste bedreiging wat betreft het begrotings- tekort

  Spanje heeft problemen,Portugal,Ireland,Hongarije en Frankrijk word ook al genoemd. En Frankrijk dat zou zo maar eens waar kunnen zijn, die wilde kort geleden nog een nieuwe belasting gaan invoeren op buitenlandse huizen bezitters, maar hebben er tot nu toe weer van afgezien. Zijn ze soms een beetje wanhopig?

  Dat zijn al 7 landen van de 27 lidstaten.

  Verschillende Oost-Europese landen daar word nu ook al van gezegd dat men moeite heeft de begroting sluitend te krijgen. De doelstelling van de Europese Unie mag dan nobel zijn. Maar moet niet ten koste gaan van de (gezonde) economische landen. Men moet een ander plan bedenken om de doelstelling te realiseren om de zwakkere economische landen sterker te doen krijgen, want nu gaat het er op lijken dat men een eigen kuil graaft en dat zou de ondergang van Europa kunnen worden op economisch gebied.

  Johan

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.