AEX toont veerkracht

AEX toont veerkrachtDe AEX bereikte eind februari een dieptepunt voor dit jaar rond 333 punten. De index toonde evenwel veerkracht en staat na 7 dagen zelfs circa 5% hoger. Het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top en de bodem van dit jaar, zorgt nu echter voor weerstand. 

Als deze horde wordt genomen, kunnen wij een aanval verwachten op de top van dit jaar rond 359 punten. Op weekbasis lijkt de AEX erin geslaagd een hogere bodem te vormen ten opzichte van de bodem in november vorig jaar. 

Het is nu alleen de vraag of de daggrafiek een ‘midcycle low’, danwel een nieuwe ‘cycle low’ heeft gevormd. Als de AEX een nieuwe cyclusbodem heeft gevormd, dan mag een positief scenario worden geschetst. In dat geval staat de index tevens aan het begin van een nieuwe weekcyclus. 

Heel erg gerust zijn we er nog niet op, want de langere ‘time frames’ staan nog steeds op onweer. De kwartaal- en maandgrafiek hebben echter nog voldoende tijd voordat een bodem moet worden gevormd. 

Maar als er een ‘midcycle low’ werd gevormd, dan zitten we nu in het laatste en tevens minst positieve deel van de cyclus. Een eerste aanwijzing hiervoor krijgen we als de AEX niet in staat blijkt om door het 61,8% Fibonacci retracement level te breken.

De Amerikaanse aandelenmarkt geeft al tijden een goed voorbeeld aan ‘Europa’, door meerjarige recordniveaus of zelfs ‘all time highs’ te bereiken. De tegenstelling tussen bijvoorbeeld de Dow Jones Index en de AEX-index kan haast niet groter zijn. Terwijl de Amerikaanse hoofdgraadmeter het hoogste punt aller tijden bereikte, noteert de AEX ruim 50% onder de ‘all time high’.

De prestatie van de AEX kan ook ten opzichte van andere Europese indices, zoals de Duitse DAX, de Belgische BEL20 en de Franse CAC40-index, gerust slecht worden genoemd. Er is niet alleen sprake van tweespalt tussen Europa en Amerika, maar ook binnen Europa zijn grote verschillen waarneembaar. 

De vraag is of Amerika in staat is om Europa op sleeptouw te nemen. Het is een positief signaal dat de stieren een poging hebben ondernomen om de dalende trend vanaf eind januari te doorbreken. 

De volgende uitdaging is het 61,8% Fibonacci retracement level rond 350 punten. Als de AEX in staat blijkt om deze weerstand te doorbreken, breekt wellicht ook de lente aan op Beursplein 5. Mocht dit echter niet lukken, dan moet de AEX op zoek naar de volgende bodem. Kortom het belooft een spannende week te worden.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.