AEX toont veerkracht

AEX toont veerkrachtDe AEX begon maandag met weinig overtuiging aan de nieuwe handelsweek en koerste aanvankelijk lager. De index ging op weg naar de 320-puntengrens, wat een belangrijke steunzone is. De AEX toonde veerkracht en eindigde licht in de plus. Een herstel boven 320 punten vormt een hogere bodem. De correctie vanaf de top rond 333 punten is echter nog steeds intact. Deze vindt plaats binnen de stijgende trend sinds eind november.
De dalende trend in de Nederlandse kantorenmarkt werd in 2011 voortgezet. Het aanbod van kantoren nam vorig jaar verder toe, terwijl de vraag voor het 5de jaar op rij omlaagging. Volgens de NVM is herstel van de kantorenmarkt daarmee nog ver weg.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars becijferde dat het afgelopen jaar op de vrije markt 1,07 miljoen m² aan kantoorruimte werd afgezet, ofwel 10% minder dan in 2010. Het direct beschikbare aanbod van nog te verhuren kantoren steeg met 6% naar 7,14 miljoen m². Door de verruiming van het aanbod stond vorig jaar niet minder dan 14,5% van de kantorenvoorraad in Nederland te huur of te koop.

Dagbasis

De AEX continueerde de correctie na het bereiken van een hoogtepunt rond 333 punten. De RSI nam daarbij verder afstand van de 70%-grens die al meer dan 1 jaar niet meer kon worden gepasseerd. De RSI heeft koers gezet richting de 40%-zone, wat de onderkant van de bull range’ aangeeft. De vorming van een ‘positieve reversal’-patroon is nog mogelijk als de AEX weer opveert boven 320 punten.

Uurbasis

De AEX zette maandagochtend middels een neerwaartse ‘gap’ rond 324 punten de dalende lijn weer in. Deze ‘gap’ werd in de middag weer gevuld wat een sterk teken is. Nadat in februari een hoogterecord voor dit jaar rond 333 punten werd opgetekend, is de AEX weer weggegleden. De dalende trend sinds de top op 21 februari is nog steeds intact.

De RSI is teruggevallen tot onder 30%, wat een bevestiging van de ‘bear range’ op uurbasis betekent. Dit is niet bepaald een teken van kracht. De AEX zou boven of rond 320 punten een hogere, danwel dubbele, bodem kunnen gaan vormen. Wij houden deze grens dan ook scherp in de gaten om winstgevende posities uit te breiden. Als deze steunzone onverhoopt wordt doorbroken, betekent dat de beren aan kracht winnen. Vooralsnog trekken de stieren aan het langste eind.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com 

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.