AEX-top 5 dividendbetalers

Dividend wordt belangrijker naarmate de spaarrente verder daalt. Wanneer we kijken naar de aandelen uit de AEX-index, dan kunnen we vaststellen dat een aantal aandelen de spaarrente met glans verslaat. Dit biedt kansen. Allereerst het lijstje met de top 5 dividendbetalers van de AEX, gesorteerd op dividendrendement.

 1. KPN 7,69%
 2. Wereldhave 6,84%
 3. Corio 5,61%
 4. Unibail-Rodamco 5,27%
 5. Royal Dutch Shell (A) 5,01%

Nummer 1: KPN

kpn

Koninklijke KPN biedt telecommunicatiediensten in heel Nederland. Het bedrijf biedt lokale, interlokale, internationale en mobiele telecommunicatiediensten, voice-mail, doorschakelen van oproepen, ISDN Internet lijnen, faxen en communicatiediensten voor bedrijven en particulieren. KPN biedt tevens mobiele telecommunicatie via E-Plus in Duitsland en BASE in België. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: € 10,405
 • Dividendrendement (ttm) 7,689%
 • Koers-winst (trailing) 8,258

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Koninklijke KPN heeft op 6 april 2011 besloten om een slotdividend voor het boekjaar 2010 van € 0,53 per aandeel vast te stellen. In de afgelopen 12 maanden (‘trailing twelve months’) is totaal € 0,80 aan dividend uitgekeerd.

Nummer 2: Wereldhave

Vervolgens zien we 3 vastgoedfondsen op de lijst staan. Wereldhave staat op de tweede plaats. Wereldhave is een beleggingsinstelling onder Nederlands recht. Het bedrijf ontwikkelt, investeert in en beheert commercieel onroerend goed. Het vastgoedfonds investeert in kantoorgebouwen, winkelcentra, industriële eigendom en appartementgebouwen in België, Frankrijk, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: € 68,76
 • Dividendrendement (ttm) 6,835%
 • Koers-winst (trailing) 14,148

Nummer 3: Corio

Corio is een beleggingsinstelling onder Nederlands recht. De vastgoedportfolio van Corio bestaat voornamelijk uit Retail, maar kent ook kantoren en industrieel vastgoed in Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: € 47,925
 • Dividendrendement (ttm) 5,613%
 • Koers-winst (trailing) 10,329

Nummer 4: Unibail-Rodamco

Unibail-Rodamco huurt en verhuurt ruimtes, financiert onroerend goedereninvesteringen en renoveert onroerend goed dat te koop staat. De investeringen, voornamelijk winkelcentra, kantoorgebouwen en conventie-expositieruimtes, liggen voornamelijk in stadscentra of in de buurt van grote toegangswegen. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: € 151,750
 • Dividendrendement (ttm) 5,272%
 • Koers-winst (trailing) 6,347

Nummer 5: Royal Dutch Shell

Tot slot treffen we AEX-zwaargewicht Royal Dutch Shell aan. Royal Dutch Shell plc zoekt, produceert en raffineert olie. Het bedrijf produceert brandstoffen, chemische stoffen en smeermiddelen. Shell bezit en exploiteert wereldwijd benzinetankstations. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

 • Koers: € 24,570
 • Dividendrendement (ttm) 5,015%
 • Koers-winst (trailing) 9,099

Concluderend, kunnen we stellen dat de top 5 van de AEX-fondsen een zeer interessant dividendrendement biedt. Wanneer tevens wordt gekeken naar de koers-winstverhouding van deze aandelen, dan kan worden gesteld dat deze aandelen niet bijzonder hoog gewaardeerd worden. Een waarschuwing is echter wel op zijn plaats.

Zoals we reeds opmerkten in de column ‘Hoogste dividendrendement belegging’: “De leegstand op de kantorenmarkt maakt veel investeerders huiverig.” “Wij zien hier geen huurgroei op de lange termijn en kijken liever over de grens,” meldt Standard Life Investments, één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Zie verder

Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is een interessante belegging. Deze aandelen worden pas interessant als opnieuw (of meer) winst wordt gemaakt, hun koers in een opgaande trend zit en de ondernemingen het dividend verhoogd hebben.

In de afgelopen elf jaar leverde bovenstaande strategie met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 indices een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex.

dividend versus euro stoxx50

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.dividend-aandelen.nl

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.