AEX tussen hoop en vrees

AEX tussen hoop en vrees

De AEX slingert al maanden tussen hoop een vrees. Enerzijds hoop dat de stijgende trend wordt voortgezet en dat de index door de top van dit jaar rond 409 punten gaat breken en anderzijds vrees dat de dalende trend sinds januari wordt voortgezet.De AEX zit al maanden gevangen in een driehoek, zonder per saldo terreinwinst te boeken. Sterker, na een voortvarende start in het begin van dit jaar, kwam de klad er snel in.

De contouren van steeds lagere toppen zijn steeds zichtbaarder. Wist de AEX in februari nog een niveau te bereiken rond 402 punten, in maart werd dit niveau niet meer gehaald laat staan overschreden.

De belangrijke bodem rond 380 punten werd deze week wederom getest en vooralsnog met succes. Een doorbraak van deze steunzone impliceert de voortzetting van de dalende trend sinds januari.

Het is vooralsnog niet nodig om in blinde paniek richting de nooduitgang te rennen, maar waakzaamheid is wel geboden. De stormbal is in ieder geval gehesen vanwege de lagere toppen. Op dagbasis zijn de moving averages inmiddels ook negatief gedraaid, waarbij de AEX eronder noteert. Dit geeft aan dat de trend op dagbasis aanzienlijk is verzwakt.

Op weekbasis is er echter nog wel hoop: de AEX noteert nog steeds boven de lange voortschrijdend gemiddelden, zijnde het 40- en 47-weeks gemiddelde. De stijgende trend is nog steeds intact, waarbij op weekbasis de lange gemiddelden als steunzone fungeren en ook niet toevallig: rond 380 punten.

Zodra de AEX op weekbasis ook gaat verzwakken en de index neerwaarts uit de driehoek breekt, dan zullen de lange termijn cycli, zoals de maand en kwartaal extra neerwaartse druk uitoefenen.

Het is dus op dit moment afwachten aan welke kant de AEX gaat uitbreken: of neerwaarts onder 380 punten of opwaarts uit de driehoek. De opgebouwde winsten kunnen (deels) worden veiliggesteld middels putopties. Een brandverzekering onder de portefeuille slaapt wel wat rustiger.

We hebben al een paar schoten voor de boeg gehad dit jaar: gerommel in de valutamarkt van de opkomende landen en de confiscatie van de Krim door Rusland. Vooralsnog houden de aandelenmarkten echter nog goed stand.

Het is belangrijk voor de AEX om boven 380 punten te blijven om de aanval op de 400-puntengrens weer in te kunnen zetten. Bij een doorbraak van deze steunzone, is het dan echter ‘inpakken en wegwezen’. Kortom, stoelriemen kunnen in ieder geval vastgesnoerd worden voor mogelijke turbulentie op de aandelenmarkten.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.