AEX valt weer terugDe AEX opende maandag in mineur, maar wist de schade uiteindelijk te beperken tot een min van 0,4% op 337,27 punten. De AEX herstelde vorige week fors vanaf het laagste punt voor dit jaar op 323,06 punten. De markt reageerde opgelucht op de uitkomst van de Eurotop, maar de AEX trapte alweer snel op de rem.

De 340-puntengrens werd even aangetikt, waarna gas terug werd genomen. De donkere wolken zijn ook voor de AEX nog niet verdwenen: de ‘high’ van juli rond 347 punten zal in ieder geval moeten worden gepasseerd. De dalende trend van de afgelopen maanden is nog steeds intact.

Uurbasis

Op uurbasis is de lucht wat geklaard, waarbij de RSI de 70%-grens doorbrak, dus ‘overbought’ werd. De RSI heeft daarmee de ‘bull market range’ bevestigd. Zolang de AEX boven de 40%-grens noteert, is deze ‘range’ intact. De AEX zit evenwel nog steeds in de hardnekkige dalende trend sinds april en zal in ieder geval de ‘gap’ rond 341 punten moeten sluiten.

Dagbasis

De ‘downtrend’ van de afgelopen maanden is, ondanks de sterke opleving nog intact. Het patroon van lagere toppen en lagere bodems zal moeten worden doorbroken voor een meer neutraal beeld. Bovendien zal de ‘high’ van juli rond 347 punten moeten worden gepasseerd. Het is een veeg teken dat de AEX na een aantal dagen van herstel het hoofd alweer laat hangen.
De koopkrachtindicator veerde weliswaar op net boven 30%, maar noteert nog steeds onder 60%, oftewel binnen de ‘bear market range’. Wil het beeld wat positiever worden, dan zal de RSI derhalve eerst de 60% moeten passeren.

Weekbasis

Op weekbasis is de AEX er niet in geslaagd om boven de ‘bar’ van de voorgaande week te sluiten, maar het slot lag wel hoger dan de week ervoor. De sterke ‘downtrend’ van de afgelopen maanden is echter nog steeds intact. Voordat de lucht is geklaard, zal de AEX deze ‘downtrend’ moeten verlaten en bovendien de top van juli moeten overschrijden.

De RSI zal daarbij de 60%-grens moeten doorbreken om daarmee de ‘bear market range’ te verlaten. Evenals op dagbasis, zit de RSI op weekbasis in een neutrale zone.

Zolang de AEX boven de cruciale steunzone 325/330 punten noteert, zijn er evenwel koopkansen. De Amerikaanse ‘debt ceiling’ hangt evenwel nog steeds als een Zwaard van Damocles boven de markt. In de VS zijn de Republikeinen en de Democraten nog steeds aan het blufpokeren. Waarschijnlijk zal pas op het laatste moment bekend worden wie aan het langste eind trekt.
 
Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.