AEX veert op binnen de dalende trend

AEX veert op binnen de dalende trend Dinsdag herstelde de AEX fors binnen de dalende trend sinds medio maart en eindigde 2,34% hoger. De AEX veerde op vanaf het 50% Fibonacci ‘retracement level’, gemeten vanaf de ‘low’ van december tot aan de ‘high’ van dit jaar. Het vertrouwen van Duitse institutionele beleggers en analisten is vorige maand onverwacht verder gestegen. Onderzoeksinstituut ZEW publiceerde de gelijknamige index die steeg van 22,3 in maart naar 23,4 in april, terwijl een daling tot 20 werd verwacht. De deelindex die de huidige omstandigheden weergeeft, steeg van 37,6 in maart naar 40,7 vorige maand. Dit gaf onder meer de financiële waarden een impuls.

Politici doen er alles aan om de Spaanse brand te blussen. Zo stelde Juncker: “Ik denk dat Spanje geen enkele vorm van externe hulp nodig heeft”. En voegde daaraan stellig toe: “Spanje ligt op koers. Ik ben onder de indruk van hun bezuinigingsprogramma en ik zou de markten willen vragen zich rationeler te gedragen.” We hebben echter gezien wat er met Ierland en Griekenland is gebeurd toen politici om het hardst riepen dat er ‘niets aan de hand was’ met deze landen.

Dagbasis

De AEX zit nog steeds in de ‘downtrend’ sinds medio maart, ondanks het sterke herstel op dinsdag. De correctie vindt plaats binnen de ‘uptrend’ sinds het najaar van 2011. De AEX zal moeten afrekenen met het koershiaat rond 322 punten op dagbasis.

Vorige week tikte de AEX een laagste stand aan voor dit jaar rond 304 punten, waarna de index zijwaarts is gaan bewegen. Vooralsnog houdt de index het hoofd boven water. De 300-puntenzone zou steun kunnen bieden.

Het 50% Fibonacci ‘retracement level’ vanaf het dieptepunt in november tot de ‘high’ van dit jaar en de 300-puntengrens, blijken opnieuw belangrijke steunniveaus aangezien de index hiervan opveerde. In januari veerde de AEX ook al vanaf dit niveau op. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is ook een belangrijke factor, waar meer beleggers naar kijken.

De RSI veerde op vanuit de gevarenzone onder 30%, maar zolang de koopkrachtindicator onder de 60%-grens noteert, is het dalingsgevaar nog niet geweken. De RSI zal in ieder geval uit de ‘bear range’ moeten breken.

Uurbasis

Op uurbasis is het beeld naar neutraal gedraaid, want de AEX beweegt zijwaarts. De index fluctueerde binnen een ‘trading range’ boven 304 punten, maar probeert aan de bovenzijde hieruit te breken. Dit patroon is gevormd binnen de dalende trend sinds medio maart.

De koopkrachtindicator liep op richting 70%, wat op toenemende koopkracht duidt. De neerwaartse koershiaten op uurbasis rond 335 punten, 322 punten en de nieuwe ‘gap’ rond 315 punten zijn barrières, waarmee de AEX moet afrekenen. Een doorbraak van de dalende weerstandslijn van de afgelopen weken, zou betekenen dat de stieren weer aan de bal komen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.