Laatste update:

AEX veert op door zwichten MerkelDonderdag noteerde de AEX de hele dag in de min. De index wist desalniettemin ruim boven de vorige bodem rond 290 punten te blijven. Merkel kon de druk van Monti en Rajoy niet weerstaan en zij stemde in met directe steun voor banken via het noodfonds ESM. De vraag is of andere noodlijdende bedrijven binnenkort ook een beroep mogen doen op het noodfonds.
De 290-puntengrens, waar de index eerder steun vond, is nog steeds intact. Zolang dit steunniveau standhoudt, is het koersdoel rond 310 punten nog steeds haalbaar. Dit koersdoel kan op basis van het omgekeerde kop-schouderpatroon worden berekend.
 

Dagbasis

De AEX bevestigde vorige week de uitbraak boven de neklijn (rond 297 punten), maar viel vervolgens terug. Vanwege de terugval werd een gevaarlijk ‘negatieve reversal’-patroon gevormd. Op dagbasis ketste de RSI af op de 60%-zone, wat de bovenkant van de ‘bear range’ aangeeft. In combinatie met (opnieuw) een lagere top in de AEX is dit geen sterk teken.

Pas als de AEX de stijgende lijn overtuigend weet voort te zetten, zal dit negatieve scenario kunnen worden afgewend. Een belangrijk weerstandsniveau ligt rond 305 punten, waarna de toppen van april rond 314 punten ook een uitdaging zijn.

Het zou fraai zijn als de AEX boven 290 punten een hogere bodem kan vormen. Het opwaarts koershiaat tussen 285,88 en 286,71 punten, staat ook nog open en zou een steunzone kunnen vormen. De dagcyclus lijkt bezig met bodemvorming, waaruit moed kan worden geput.

Uurbasis

Vorige week werd het omgekeerde kop-schouderpatroon bevestigd. Vanwege de doorbraak van de AEX van de neklijn, is het de vraag of het koersdoel van dit omkeerpatroon eenvoudig kan worden behaald.

De RSI is op uurbasis aanzienlijk teruggezakt, waarbij de ‘bear range’ werd bevestigd, aangezien een waarde onder 30% werd aangetikt. De negatieve divergentie, oftewel hogere toppen in de AEX en lagere toppen in de RSI, gaven reeds aan dat er storm op komst was. De koopkrachtindicator wist niet meer overtuigend boven 60% te komen en daarmee bleef de ‘bear range’ intact.

De afgelopen dagen stond de AEX onder druk, maar wel met de mogelijke vorming van een hogere bodem. Zolang de AEX boven 290 punten blijft, mag naar boven worden gekeken.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.