AEX veert op van 330-puntengrens maar…

AEX veert op van 330-puntengrens

De AEX gleed vanaf de top rond 373 punten eind mei hard naar beneden. De AEX vormde daarbij een aantal neerwaartse koershiaten, waaronder een ‘breakaway gap’ net onder 360 punten en een volgend koershiaat rond 350 punten. 

De index vormde deze week een bodem rond 330 punten, een volgend belangrijk steunniveau. De AEX testte in februari ook al de 330 puntengrens. De AEX herstelde de afgelopen dagen weliswaar, maar dit herstel vindt plaats binnen deze dalende trend sinds mei. De dalende weerstandslijn vanaf de top van dit jaar is nog intact, al is deze wel dichterbij gekomen.

De langere ‘time frames’, zoals de maand- en kwartaalgrafiek, gaven al geruime tijd waarschuwinsignalen af. De AEX zit in een fase van de cyclus, die bekend staat als de meest negatieve, waarbij de index op zoek moet naar een cyclusbodem.

De 17de ‘bar’ in de kwartaalgrafiek is inmiddels bijna klaar, want het derde kwartaal start maandag. Uiteraard impliceert dat we dan ook een nieuwe maandbar kunnen noteren: de 22ste ‘maandbar’ gaat vanaf 1 juli van start. Juli kan nog een heftige maand worden.

De recente daling is nodig om een cyclusbodem in de kwartaalgrafiek te kunnen maken. Dat de index sterk opveerde vanaf de 330-puntengrens, is weliswaar bemoedigend, maar het valt nog maar helemaal te bezien of deze cyclus nu is afgerond….Het laatste deel is, zoals gezegd, het meest negatief, dus kan er nog behoorlijk zwaar weer volgen.

Een dag- c.q. weekcyclusbodem zou kunnen zijn of worden gevormd, maar dan zal de AEX het herstel wel moeten doorzetten. Volgende week zal daarnaast blijken, bij de start van de nieuwe maand en het nieuwe kwartaal, of we te maken hebben met ‘window dressing’ of niet. Desalniettemin kunnen we constateren dat de index dit jaar per saldo echter vrijwel niets is opgeschoten.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.