AEX veert op van 400-puntengrensDe AEX nam eind december 2013 de horde van 400 punten en trok de stijgende lijn vervolgens overtuigend door. Het resultaat is een hogere top boven 408 punten nadat de AEX de steunzone rond 400 punten succesvol had getest.

Onder deze psychologische steunzone ligt nog een koershiaat, wat eveneens als steunniveau fungeert. Zodra deze ‘gap’ wordt gesloten en de AEX verder daalt, dan wijst dat op de eerste haarscheuren. Maar zover is het nog niet.

De stijgende trend sinds de zomermaanden van 2012 is nog steeds intact, met een weekcyclusbodem (rond 375 punten). Sindsdien is de AEX 5 weken gestegen, waarmee we dus aan het begin staan van de weekcyclus.

De dagcyclus geeft aan dat er sprake is van ‘right translation’ wat ‘bullish’ is. ‘Short gaan’ is dan ook nog steeds niet aan de orde. Wel is het raadzaam om alert te zijn op een draai in de markt. We tellen namelijk 20 bars in de dagcyclus, zodat binnen 5 beursdagen een nieuwe dagcyclus mag worden verwacht.

Op weekbasis is er geen reden om in blinde paniek naar de nooduitgang te rennen. Zolang het positieve ‘island reversal’-patroon rond 385 punten intact is en zolang de ‘gaps’ onder 400 punten nog open staan, kunnen we rustig achterover leunen in de fauteuil.

Vanwege de wereldwijd openstaande geldkranen en de lage rentestanden zijn er (vrijwel) geen andere beleggingsalternatieven, oftewel TINA (There Is No Alternative). Beleggers hebben geen andere keus en het geld stroomt dus nog steeds naar de aandelenbeurs.

Zolang de stijgende trend van de afgelopen jaren intact is, kan de blik omhoog gericht blijven. Het feit dat de AEX-index rond meerjarige recordniveau’s noteert en de Amerikaanse indices (behalve de technologie-index Nasdaq) ‘all time highs’ aanscherpen, zegt genoeg. Ook de recente aanscherping van de ‘all time high’ door de Duitse DAX, geeft de opwaartse kracht aan.

Weliswaar hangen de langere termijn cycli, zoals de kwartaalcyclus, nog steeds als een ‘Zwaard van Damocles’ boven de markt, maar het kan enige tijd duren voordat deze cycli hun zwarte stempel op de markt gaan drukken.

Uiteraard kan een brandverzekering onder een aandelenportefeuille worden geplaatst in de vorm van putopties. Onze ETF-portefeuille hebben we op een goedkope manier kunnen verzekeren, met als resultaat: een eclatante +15% sinds de start van deze strategie in juli 2013. BeursBulletin biedt u aan om 1 maand deze strategie op proef te volgen. Meer informatie vindt u hier.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.