AEX veert op van 61,8% Fibonacci ‘retracement level’De AEX rechtte maandag de rug en veerde op vanaf 61,8% Fibonacci ‘retracement level’. Dit (derde) Fibonacci-niveau wordt berekend vanaf de bodem tot aan de top van maart. Mogelijk is door deze opleving een hogere bodem gevormd ten opzichte van het dieptepunt van maart rond 316 punten. Vanaf dit niveau is de AEX ook al in januari en maart opgeveerd.

Citigroup meent dat Nederland niet langer tot de kern van de eurozone behoort. In het rapport ‘Netherlands – No Longer Core’ stellen economen van de Amerikaanse zakenbank dat het voor Nederland erg moeilijk wordt om het begrotingstekort te reduceren. “Nederland bevindt zich in een zwakkere positie dan Duitsland, Finland en Luxemburg”, aldus Citigroup-econoom Jürgen Michels.

Door de Europese schuldencrisis en de bankencrisis is het voor Nederlandse huishoudens moeilijker geworden om geld te lenen. Dat zorgt volgens Citigroup voor druk op de huizenprijzen en de binnenlandse vraag.

Dagbasis

De AEX veerde begin maart op vanaf circa 316 punten en scherpte vervolgens het jaarrecord verder aan boven 337 punten. Daarna ging het mis en gleed de index terug richting het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’. Dit niveau, wat wordt berekend vanaf de ‘low’ tot aan de ‘high’ van maart, heeft steun geboden.

De RSI krulde gisteren op ruim boven de onderkant van de ‘bull range’. Wel zal moeten worden afgerekend met de negatieve divergentie tussen de RSI en de AEX. De koopkrachtindicator zal ook de ‘overbought’-grens weer eens moeten passeren. De RSI heeft de 70%-grens sinds eind 2010 niet meer overschreden.

Uurbasis

De rally, die de AEX richting het jaarrecord rond 337 punten bracht, werd vorige week gevolgd door een correctie richting 324 punten. De RSI daalde daarbij tot het ‘oversold’-gebied en veerde vervolgens op. De AEX vormde een neerwaarts koershiaat onder 335 punten, wat een zware klap van de beren aanduidt. Het gevaar is echter nog niet geweken. De RSI veerde vanuit ‘oversold’-gebied op tot 60%, de bovenkant van de ‘bear range’.

Het zou fraai zijn als de index rond 324 punten een hogere bodem heeft weten te vormen. Rond dit niveau ligt het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’, berekend vanaf de ‘low’ tot aan de ‘high’ van maart. De AEX staat voor de uitdaging om de ‘gap’ rond 335 punten te sluiten en (opnieuw) een hogere top te vormen boven 337 punten.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.