AEX veert op van bodem december 2011

AEX veert op van bodem december 2011Woensdag zakte de AEX-index nog even verder terug en testte daarmee de bodem, die in december 2011 werd gevormd. Het steunniveau rond 291 werd aan een test onderworpen, nadat het 295-puntenniveau werd gepasseerd. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde geeft nog steeds de dalende tendens weer. De Duitsers lijken onverzettelijk en houden vast aan het akkoord dat de Europese Unie met Griekenland heeft gesloten. Wolfgang Schäuble liet weten dat er wat hem betreft niet opnieuw onderhandeld kan worden over de maatregelen die het land moet nemen om de begroting op orde te krijgen.

“Het akkoord is tot in het kleinste detail voorbereid. Daar kunnen we niet opnieuw over onderhandelen”, aldus De Duitse minister van Financiën. In Griekenland worden in juni nieuwe verkiezingen gehouden, nadat gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet op niets waren uitgelopen.

Dagbasis

De AEX noteert al dagen onder de 300-puntengrens. Het 61,8% ‘retracement level’ rond 295 punten werd woensdag getest. Rond 291 punten is er nog een steunniveau: een bodem waarvan de AEX in december 2011 opveerde.

Zolang het 200-daags voortschrijdend gemiddelde dalend is, geeft dit aan dat de lange termijn trend nog niet positief is. De RSI zit nog steeds in een ‘bear range’ gevangen en daalde de afgelopen dagen weer richting ‘oversold’-gebied (onder 30%). De RSI zal de 60%-grens moeten passeren om uit de gevaarlijke ‘bear range’ te breken.

Het kan een lichtpuntje worden genoemd dat de RSI positief divergeert met de AEX. De bodems in de RSI komen hoger te liggen, terwijl de bodems in de AEX lager liggen, wat aangeeft dat de koopkracht wat toeneemt.

Het is nog wel wachten totdat de dag- en de uurgrafiek het startsein geven dat de bodem inderdaad is gezet, waarmee de weekcyclus zou zijn voltooid. De indicatoren staan nu op niveaus waar een bodem verwacht mag worden.

Gezien de daling van de afgelopen dagen, blijft het wachten op het eerste deel van de nieuwe cyclus, dat het meest ‘bullish’ is. We zitten nog steeds in de laatste fase van de huidige cyclus, die het meest negatief is. Dat blijkt ook wel uit de daling van de afgelopen handelsdagen.

Uurbasis

De AEX is maandag met een neerwaarts koershiaat stevig gedaald, waarbij de RSI ook daalde richting de 30%-grens. De ‘bear range’ is dus nog steeds intact. Het ‘negatieve reversal’-patroon gaf al eerder aan dat een lagere bodem mocht worden verwacht. De neerwaartse druk bleef zoals verwacht aanhouden, met een nieuw dieptepunt voor dit jaar als resultaat.

Er lijkt zich nu een bodem te vormen. De indicatoren in de uurgrafiek geven aan dat woensdagochtend een nieuwe cyclusbodem is gevormd. Een hogere bodem in de uurgrafiek geeft het startsein dat op de dag- en weekgrafiek ook een bodem is gevormd. Mogen we eindelijk weer omhoog kijken?

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.