AEX veert op van cruciale steunzoneDe AEX zette donderdag de stijgende lijn van de voorgaande dagen door en steeg 1,9% naar 336,86 punten. De AEX stond de afgelopen week zwaar onder druk en bereikte maandag het laagste punt voor dit jaar op 323,06 punten. De index veerde op vanaf de cruciale steunzone rond 325/330 punten. Voordat de brand meester is, zal de AEX de ‘high’ van juli rond 347 punten moeten passeren.

Uurbasis

Op uurbasis is het beeld aanzienlijk verbeterd, waarbij de RSI boven de 70%-grens uitkwam. Hiermee werd de RSI ‘overbought’ en werd de ‘bull market range’ bevestigd. Inmiddels is het koershiaat rond 334 punten gesloten en is de ‘gap’ rond 341 punten de volgende uitdaging.

Dagbasis

De ‘downtrend’ van de afgelopen maanden is, ondanks de sterke opleving nog intact, gezien het patroon van lagere toppen en lagere bodems. De AEX zal allereerst een hogere top moeten vormen voor een meer neutraal beeld.

De koopkrachtindicator bleef op dagbasis boven 30% en is dus ditmaal niet ‘oversold’ geworden, hetgeen bemoedigend is. Bovendien is de positieve divergentie tussen de RSI (hogere bodems) en de AEX (lagere bodems) een lichtpunt voor de stieren.

Zolang de AEX boven de cruciale steunzone 325/330 punten noteert, zijn er koopkansen. Veel zal afhangen hoe de markten reageren op de uitkomst van de Eurotop en het Amerikaanse Congres. Een negatieve reactie, waarbij de neklijn opnieuw wordt doorbroken, geeft de dalende trend een nieuwe impuls.

Het herstel in aanloop naar de Eurotop is een stap in de goede richting, al zijn de donkere wolken nog niet verdwenen. Indien de AEX erin slaagt om op weekbasis boven de neklijn te sluiten, kunnen we spreken van een ‘valse neerwaartse uitbraak’.

In dat geval zullen de beren hun posities moeten draaien of in ieder geval shortposities moeten dekken, wat een felle rally kan veroorzaken. We hebben de afgelopen jaren diverse valse uitbraken gezien, waarna de AEX scherp corrigeerde, dus we blijven op onze hoede.        

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.