AEX veert op van dieptepunt 2012

AEX veert op van dieptepunt 2012De AEX kende een moeizame week en bereikte een nieuw diepterecord voor dit jaar rond 287 punten. Griekenland en Spanje voerden opnieuw de boventoon. ‘To Grexit or not to Grexit? That is the question.’

Papademos deed met een uitspraak de aandelenmarkten op zijn grondvesten schudden. Hij stelde dat Griekenland overweegt om de euro te verlaten. Overigens ontkende de Griekse oud-premier dit vervolgens weer bij CNBC.

Desalniettemin zochten beleggers opnieuw dekking en niet in de laatste plaats doordat Spanje de noodklok luidde. De Spaanse premier Mariano Rajoy Brey stelde dat het land zijn schulden niet meer kan betalen zonder Europese financiële steun.

De paniek in Europa neemt dus toe, waardoor de euro opnieuw sterk daalde. Desalniettemin wist de AEX op te veren boven het dieptepunt van dit jaar. De dalende trend sinds maart is nog steeds intact, maar het is voor de AEX toch ook nog steeds mogelijk om een hogere bodem te vormen ten opzichte van het najaar van 2011. De index zal dan wel de dalende trend sinds maart moeten doorbreken.

De week- en dagcyclus zitten in de laatste fase, die het meest ‘bearish’ is. De risicoaversie van beleggers blijkt ook uit de vlucht in ‘veilig gewaande havens’ zoals de Duitse Bunds en Nederlandse staatsobligaties. Daardoor is de rente naar een historisch dieptepunt gedaald.

De correctie biedt kansen om ondergewaardeerde fondsen met een prachtig dividendrendement in portefeuille op te nemen. Zeker als het dividendrendement wordt afgezet tegen zeer een lage rentevergoeding en de inflatie en belastingen.

De meerjarige consolidatiedriehoek is nog steeds intact waarin de AEX gevangen zit. Zolang de AEX boven de stijgende steunlijn vanaf de bodem in maart 2009 noteert, kan er omhoog worden gekeken. Een doorbraak van het dieptepunt van vorige week betekent daarentegen een nieuwe impuls voor de ‘downtrend’ sinds maart.

De markten staan op zeer belangrijke niveaus. Dit biedt zeer interessante kansen voor beleggers. We zitten dan ook op het puntje van onze stoel.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com 

Drs. Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.