AEX veert op van laagste punt van 2014

AEX veert op van laagste punt van 2014De AEX stopte net voor de rand van de afgrond en veerde krachtig op. Net op tijd! Een doorbraak van de 380-puntengrens had een nog grotere verkoopgolf kunnen uitlokken. Het beeld is echter door de doorbraak van de 390-puntengrens serieus aangetast.

We schreven vorige week: “De 380-puntengrens werd aan een zeer zware test onderworpen en vandaag volgde zelfs een doorbraak. Hiermee staat de AEX aan de rand van de afgrond (waar ook de mooiste bloemen groeien).” Voor diegene die het aandurfden om deze bloemen te plukken, is in een week tijd een prachtig rendement behaald.

Zo schreven wij vorige week donderdag de put november 365 en hiervoor ontvingen wij niet minder dan 10,13 euro. Op het moment van schrijven noteert deze putoptie 1,38 euro waarmee de winst per optie uitkomt op 875 euro in 1 week. Maar je moet het dus wel durven!

De AEX daalde in een maand tijd van het hoogste niveau van 2014 naar het laagste niveau van 2014. Binnen een maand daalde de AEX van boven 425,74 punten naar 366,84 punten. Een daling dus van 58,9 punten, wat neerkomt op bijna 14% binnen een maand. Het ‘Hanging Man’- en het ‘bearish engulfing’-patroon waarschuwde dus niet voor niks tegen een forse daling.

Deze week werd een nieuwe dagcyclusbodem gevormd. Het eind van deze cyclus was zeer ‘bearish’. Het is niet ongebruikelijk dat de bodem volgt na een forse ‘sell off’, maar deze daling mag wel erg fors worden genoemd.

Nu er duidelijke signalen van bodemvorming zijn, kunnen we vaststellen dat het sentiment is gedraaid voor de korte termijn. Het begin van de cyclus is vaak het meest ‘bullish’, zoals we ook nu weer hebben kunnen zien.

De tweede dagcyclus (een weekcyclus bestaat uit 5 dagcycli) van de nieuwe weekcyclus, die begin augustus werd gevormd, is zeer negatief verlopen. Een indicatie dat er meer zwaar weer op komst is. We schreven vorige week: “Een (fors) herstel bevestigt ons voorkeursscenario.”

We lijken dus begonnen te zijn met de 3de dagcyclus, die nog wel positief kan zijn. De 4de en 5de dagcyclus zullen waarschijnlijk ook (zeer) negatief worden zodat we de komende maanden een verdere daling mogen verwachten.

De weekcyclus lijkt de ‘mid cycle low’ te hebben gevormd, maar het feit dat deze onder de start van de cyclus is gekomen, is een zeer negatief signaal. Omdat nu een lagere bodem is gevormd, lijkt de stijgende trend op week- en maandbasis ten einde.

We schrijven al enige weken: “Verhoogde dijkbewaking is echter noodzakelijk omdat de kwartaalcyclus op zijn laatste benen loopt. De start van dit nieuwe kwartaal is niet bemoedigend te noemen en als de kwartaalcyclus eenmaal een bodem gaat zoeken, dan kunnen we een langere periode van koersdalingen verwachten. De laatste fase van de kwartaalcyclus lijkt inmiddels te zijn ingezet en deze is veel dominanter dan de cyclus op maand- week- of dagniveau.”

Een doorbraak van de 366-puntengrens, waar de bodem van oktober 2013 en 2014 werd gevormd, zou een volgend negatief signaal zijn. Het herstel zou aangegrepen kunnen worden om posities af te bouwen en voorzichtig op zoek te gaan naar short posities waarmee kan worden ingespeeld op een daling die mogelijk diverse maanden zal kunnen aanhouden. Het wachten is echter op bevestiging van de kortere time frames voordat posities mogen worden ingenomen.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.