AEX veert op van laagste slotstand 2011

AEX veert op van laagste slotstand 2011De AEX veerde maandag op nadat de index vrijdag op de laagste slotstand van 2011 liet noteren. Gisteren liet de AEX evenwel een groot deel van de winst weer uit handen glippen, maar eindigde toch 0,8% hoger op 276,37 punten. Ondanks het herstel, blijft de dalende trend van de afgelopen maanden dominant. Voor (al te grote) euforie is het nog te vroeg.
Het lijkt wel alsof Jean-Claude Trichet op stage is geweest bij zijn Amerikaanse ambtsgenoot Ben S. Bernanke van de Fed. De Fed is al jaren bezig met ‘Quantitative Easing’, waarbij honderden miljarden aan staatsobligaties zijn opgekocht. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week voor € 14,3 miljard aan staatsobligaties opgekocht van problematische Europese landen.

In de voorgaande week verlengde de ECB de balans door circa € 22 miljard aan staatsleningen op te kopen, naar verluidt van Spanje en Italië. De goudprijs zette de opmars voort en passeerde maandag zelfs de $ 1900-grens per troy ounce, waarmee opnieuw een nieuw recordniveau werd behaald.

Weekbasis

De AEX noteert (ver) onder de ‘high’ van afgelopen week die rond 296 punten ligt. De AEX dient derhalve sterk op te veren om aan de bovenkant van de consolidatiezone uit te breken. De AEX vormde vorige week een ‘inside bar’, wat erop duidt dat de AEX op zoek is naar richting binnen de sterk dalende trend. Een doorbraak van het laagste punt zou een impuls geven aan deze dalende trend.

Op basis van de RSI is het nog geen tijd voor ongebreidelde euforie, daar de koopkrachtindicator zwakt ligt. De RSI noteert nog steeds in ‘oversold’-gebied (onder 30%), waarmee de ‘bear market range’ wordt bevestigd.

Dagbasis

Ook op dagbasis is er (nog) geen reden voor een positieve visie ten aanzien van de AEX. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is nog steeds dalend, wat de neergaande trend aanduidt. De koopkrachtindicator RSI noteert onder de 30%-grens, wat evenmin bemoedigend is. Wel is er sprake van positieve divergentie, oftewel lagere bodems in de AEX en hogere bodems in de RSI. Dit is geen garantie dat de AEX zal stijgen, maar toch een eerste lichtpuntje.

Uurbasis

Op uurbasis noteert de RSI ook nog steeds in een ‘bear market range’, ondanks de stijging op maandag. Indien de RSI evenwel boven 40% weet te blijven, zou dit een ‘bull range’ in wording kunnen zijn.

De AEX noteert boven het (voorlopige) diepterecord op 265,85 punten, waardoor de kans op een hogere, danwel dubbele bodem aanwezig blijft. Dit zou dan een bodem kunnen zijn, van waaruit de AEX de aanval kan inzetten. Een neerwaartse uitbraak uit het consolidatiepatroon biedt daarentegen kansen voor (extra) shortposities die van koersdalingen profiteren.

De ProtectiePortefeuille wist het record onlangs aan te scherpen dankzij de turbulentie op de aandelenmarkt. Onze posities in onder meer goud, zilver en shortposities op bijvoorbeeld de CAC40 hebben een grote bijdrage aan de winst geleverd. De ProtectiePortefeuille staat dit jaar op een winst van circa 103,7%, terwijl de AEX dit jaar op een verlies staat van 23,3%.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.