AEX veert op van onderkant trading range

AEX veert op van onderkant trading rangeWoensdag herstelde de AEX en veerde daarmee op vanaf de onderkant van de ‘trading range’. De donkere wolken zijn echter nog niet verdwenen, daar de sterk dalende trend van de afgelopen maanden intact is. Nog steeds beweegt de AEX in een brede bandbreedte van 30 punten tussen circa 265 punten en 295 punten.

De Ieren vinden het permanente noodfonds voor eurolanden, het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), te klein. Eind november gaven de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds groen licht voor een steunpakket ad € 85 miljard steun aan Ierland.

Het ESM zal in 2013 de permanente opvolger moeten worden van het huidige noodfonds EFSF. In het ESM moet ongeveer € 750 miljard beschikbaar zijn voor financieel wankelende eurolanden. Er is echter nog veel meer geld nodig wanneer bijvoorbeeld Italië gaat aankloppen. De rente op de 1-jaarslening van Griekenland is inmiddels opgelopen tot 96,952%, een duidelijk signaal.

Weekbasis

De AEX is opgeveerd van de steun op 265,85 punten, wat het dieptepunt van dit jaar is. Zolang de dalende trend van de afgelopen maanden intact is, ligt onze focus echter op weerstanden. De index zal zeer sterk moeten herstellen voordat de dalende trend is doorbroken. De RSI flirt met de 30%-grens, wat het ‘oversold’-niveau aangeeft. Zolang de koopkrachtindicator onder 60% noteert, blijft de ‘bear market range’ intact.

Dagbasis

De ‘gap down’ van maandag werd gevolgd door een daling richting 270 punten, alwaarde AEX de afgelopenweken diverse malen steun heeft gevonden. Woensdag nam de index verder afstand van deze steunzone, waardoor er een hogere bodem is gevormd.

Het is een positief teken dat de koopkrachtindicator RSI op dagbasis hogere bodems vormt en niet meer onder de 30%-grens is gebroken. Zolang de RSI echter onder 60% noteert, is het gevaar nog niet geweken. De hogere bodems in de RSI zijn bemoedigend, maar zijn geen garantie op een bodem.

Uurbasis

De RSI is op uurbasis gestegen richting de bovenkant van de ‘bear range’. De koopkrachtindicator zal in ieder geval moeten afrekenen met de 60%-grens om deze ‘range’ te verlaten. Hoewel de AEX herstelde vanaf de onderkant van de ‘trading range’, blijft het wachten op een uitbraak van de AEX.
 
Onze ProtectiePortefeuille, met posities in onder meer goud, zilver en shortposities op diverse indices, heeft van de turbulentie op de markt kunnen profiteren. Deze portefeuille staat dit jaar op een winst van +91,7% na een winst te hebben behaald van +48,3% in 2010. Correcties bieden tevens de mogelijkheid om ondergewaardeerde aandelen in portefeuille op te nemen.
Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.