AEX verder in herstel

AEX verder in herstelDe AEX sloot dinsdag opnieuw hoger, na vorige week een dieptepunt te hebben aangetikt rond 287 punten. Ondanks het forse herstel, is de dalende trend sinds medio maart nog intact. De herstelpoging van de AEX is bemoedigend, al zal de index zijn best moeten doen om de dalende trend sinds maart te doorbreken.De 4 grootste Griekse banken worden deze week geherkapitaliseerd met € 18 miljard. Volgens een anonieme bron zal het nieuwe krediet worden verstrekt in de vorm van obligaties van het noodfonds EFSF.

De miljarden zullen in de bodemloze putten worden gestort van onder meer: Alpha Bank, National Bank of Greece, EFG Eurobank en Piraeus Bank. De ECB schortte vorige week nog de steun aan een aantal Griekse banken op omdat ze een negatief eigen vermogen hebben.

Fitch heeft de status van Japan met twee stappen verlaagd: van AA naar A+. De kredietbeoordelaar zag daartoe aanleiding vanwege de stijgende staatsschuld van het Aziatische land. Volgens Fitch zijn met name de kosten van de vergrijzing debet aan het oplopen van de Japanse staatsschuld. De schuld is meer dan twee maal zo groot als het bruto binnenlands product.

Inhoudsopgave

Dagbasis

Ondanks de herstelpogingen vanaf de ‘low’ rond 287 punten, is de dalende trend sinds medio maart intact. De index zal nu eerst de top van mei moeten doorbreken.

De RSI flirtte met de 30%-grens en krulde vanaf dat niveau weer op. De ‘bear range’ is echter nog niet doorbroken. De RSI zal boven 60% moeten noteren om hieruit te breken.

De dag- en de uurgrafiek zullen een (duidelijk) signaal moeten afgegeven dat de kust weer veilig is. Zodra in deze ‘time frames’ het sein wordt geven dat de bodem is gezet, is de weekcyclus voltooid. De indicatoren bivakkeren rond niveaus waar een bodem verwacht mag kon worden.

Gezien de daling van vorige week, blijft het wachten op het eerste deel van de nieuwe cyclus, dat het meest positief is. We zitten in de laatste fase van de huidige cyclus, die het meest ‘bearish’ is, wat ook wel uit de forse daling sinds maart bleek.

Uurbasis

De AEX is sinds 18 mei bezig met een stijgende trend op uurbasis, al is het neerwaarts koershiaat rond 305 punten nog steeds niet gedicht. De RSI herstelde sterk vanaf de ‘oversold’-zone (onder 30%) tot boven 60%.

We zien hogere bodems in de uurgrafiek, wat bemoedigend is. Dit zou het signaal kunnen zijn dat op de dag- en weekgrafiek ook een bodem is gevormd, al is het nog wachten op de bevestiging van deze bodem. Het doorbreken van de 297-puntengrens zou een mooi signaal zijn. In dat geval kan er weer in de markt worden gestapt.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.