AEX verder onder druk

AEX verder onder druk Vrijdag stond in het teken van de maandelijkse Amerikaanse banencijfers, die slecht werden ontvangen. De banengroei is in augustus gestagneerd, terwijl het werkloosheidspercentage op 9,1% van de beroepsbevolking is blijven steken. De AEX hield de voeten niet droog en ging 2,6% lager het weekeinde in op een stand van 286,43 punten. De AEX weet vooralsnog niet te ontsnappen uit het consolidatiepatroon binnen de sterk dalende trend van de afgelopen maanden.

Al wekenlang beweegt de AEX in een brede bandbreedte van 30 punten tussen circa 265 punten en 295 punten. Vorige week leefde de AEX op, maar de index wist niet door de weerstandszone 296/300 punten te breken. Afgelopen weekend hebben vertegenwoordigers van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie Griekenland verlaten omdat het land zich niet aan de afspraken houdt.

Weekbasis

In de voorgaande weken vormde de AEX ‘inside bars’, maar afgelopen week kwam daaraan een einde. Ondanks het forse herstel vanaf het dieptepunt in augustus, is de brand echter nog niet ‘meester’. Daarvoor zal de index de weerstandszone296/300 punten moeten doorbreken. Vooralsnog geeft dit weerstandsniveau zich niet gemakkelijk gewonnen.

Zolang de dalende trend van de afgelopen maanden intact is, ligt onze focus op weerstanden. Worden deze doorbroken, dan biedt dit weer perspectief voor koopkansen. Een doorbraak van het laagste punt van dit jaar (rond 265 punten) zou evenwel een negatief signaal afgeven, aangezien de neerwaartse trend daarmee een impuls zal krijgen.

De RSI is vanwege het herstel van de AEX opnieuw richting de 30%-grens gekropen, wat het ‘oversold’-niveau aangeeft. De ‘bear market range’ is evenwel intact zolang de RSI onder 60% noteert. De RSI zal derhalve nog aanzienlijk moeten herstellen.

Dagbasis

De AEX herstelde vorige week tot aan de bovenkant van de ‘trading range’, maar daalde echter (opnieuw) vanaf 296 punten. Zolang de AEX onder de weerstandsgrens noteert, blijft BeursBulletin op zijn hoede. De lange termijn trend, die wordt aangeduid met het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, geeft nog geen aanleiding tot optimisme vanwege de neerwaartse tendens.

De koopkrachtindicator RSI is er niet in geslaagd door de 60%-grens te breken en blijft derhalve in de ‘bear market range’. De positieve divergentie tussen de AEX en de RSI, de lagere bodems in de AEX en hogere bodems in de RSI, is een lichtpuntje. Een doorbraak van de voorgaande top rond 296 punten is echter een absolute ‘must’ voor een positiever beeld.

De AEX heeft nog een lange weg te gaan, alvorens uit de ‘downtrend’ te breken. De langere ‘time frames’ zijn natuurlijk niet zomaar gedraaid, maar het moet natuurlijk beginnen met de kortere ‘time frames’, die de afgelopen week een verbetering lieten zien.

Uurbasis

Op uurbasis passeerdede RSI de 70%-grens, waarna de RSI wat gas terugnam. Zolang de RSI boven 40% noteert, is er sprake van een ‘bull range’. Een verdere verzwakking zou het signaal opnieuw op rood zetten. Het blijft wachten op een uitbraak van de AEX uit de ‘trading range’ van de afgelopen weken.
Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.