AEX verspeelt jaarwinstHet piept en het kraakt weer op Beursplein 5. De AEX deed deze week verwoede pogingen om te herstellen, maar moest uiteindelijk weer het onderspit delven. De dalende lijn die vanaf de top rond 373 punten eind mei werd ingezet, is nog intact.
Alle ogen zijn gericht op de belangrijke steunzone rond 340 punten. Een doorbraak van dit niveau zou een zeer negatief signaal afgeven. Inmiddels is de AEX opnieuw aanbeland bij de steunzone rond 340 punten. 330 punten is een volgend belangrijk steunniveau, dat in februari nog werd getest.

De afgelopen weken vormde de AEX een aantal neerwaartse koershiaten, waaronder een ‘breakaway gap’ net onder 360 punten. Vandaag werd opnieuw een neerwaarts koershiaat’ gevormd onder 350 punten. De beren zitten dus nog steeds stevig in het zadel en aten de hele winst van 2013 op.

De dalende trend sinds de top eind mei rond 373 punten is intact, evenals de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar. Oftewel: de AEX zit gevangen in een driehoek en nadert nu het beslispunt. Het moment van de waarheid dus!

De situatie van de langere ‘time frames’, zoals de maand- en kwartaalgrafiek, geven steeds meer reden tot zorg. We tellen inmiddels de 21ste ‘maandbar’, wat langer dan gemiddeld is. Nu volle bak ’short’ gaan, is echter niet zonder risico.

De AEX is nog steeds op zoek naar een cyclusbodem en dat in een fase in de cyclus, die bekend staat als de meest negatieve. We kunnen een 17de ‘bar’ in de kwartaalgrafiek noteren, wat ook aangeeft dat de index de laatste fase in gaat…

De hoop is gevestigd op de weekgrafiek, waarbij een bodem boven 340 punten nog perspectief zou bieden. De stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar is nog steeds intact, dus is er nog reden voor een sprankje hoop. Hoop is echter geen winstgevende strategie.

De prestaties van AEX-componenten Royal Dutch Shell en Unilever zijn van cruciaal belang voor de richting van de index. Deze zwaargewichten maken bijna 30% uit van de AEX-index. Voeg daar ING, ASML en Philips aan toe en je hebt al meer dan de helft van de AEX te pakken. Kortom, in feite is het een ‘Mickey Mouse’-index en kun je beter kijken naar bijvoorbeeld de Eurostoxx50 of de DAX.

Het is zeer belangrijk om het steunniveau rond 340 punten in de gaten te houden. Een doorbraak hiervan, geeft een nieuwe impuls aan de dalende trend sinds mei. Een volgend belangrijk steunniveau kunnen we vinden rond 330 punten.

Zolang de langere termijn cycli neerwaartse druk uitoefenen, blijft het anticiperen op een dagcyclusbodem een riskante aangelegenheid. Voorzichtigheid is dus nog steeds geboden, want de neerwaartse druk vanuit de langere cycli mag niet worden genegeerd.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.