AEX-verwachting 13 oktober 2020: steeds meer aandelen in een stijgende trend

De AEX-index doorbrak de afgelopen weken de ene na de andere weerstand. Vanaf de steun rond de 535 punten wist de AEX alweer 40 punten te stijgen. De stijgende trend is nog steeds intact. Is het gevaar nu geweken?

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Veel aandelen verloren een groot deel van hun beurswaarde

Het sentiment op de beurs is de afgelopen week verder verbeterd. Er is een groot aantal aandelen bijgekomen die voor 2020 een koersstijging heeft laten zien. Alfen (197%), Adyen (130%) en PostNL (54%) spannen de kroon. Zwaargewicht Royal Dutch Shell verloor daarentegen meer dan de helft van de beurswaarde in 2020. Unibail Rodamco, Air France en Fugro verloren circa 70% van hun waarde dit jaar.

AEX jaar 1960-2020

AEX sinds 2009 in een stijgende trend

Sinds 2009 is de AEX-index bezig met een opmars van circa 200 punten naar circa 600 punten, al lijkt de kracht er wel steeds meer uit te lopen. De huidige cyclus is gestart in 2009. We zien dat de indicatoren in de jaargrafiek topvorming signaleren. Na een stijging van circa 200% in de afgelopen 11 jaar, zou een adempauze of een forse correctie, niet onlogisch zijn. De grote vraag is dan waar de volgende cyclusbodem wordt gevormd. Om deze bodem hoger of lager dan de bodem in 2009 rond 195 punten?

AEX kwartaal

Is de kwartaalcyclus bij de AEX afgerond?

In de kwartaalgrafiek zien we sinds 2009 twee kwartaalcycli. De eerste kwartaalcyclus eindigde in 2016. De tweede kwartaalcyclus heeft een bodem gevormd of is deze nu nog op zoek naar de bodem? In het laatste scenario kunnen we een aanval verwachten op de bodem van 2020 onder de 400 puntengrens. De grote vraag is nu of deze cyclus al is afgerond of nog niet?

De snelle en felle daling van de AEX

De snelle en felle daling van 630 naar 390 punten, 240 punten in een korte periode, zou kunnen duiden op het einde van deze cyclus. Wanneer ik kijk naar de indicatoren, dan zijn beide scenario’s op dit moment nog steeds mogelijk. Aangezien we niet de toekomst kunnen voorspellen, werken we met scenario’s waarbij we kijken naar meest waarschijnlijke koersverloop.

AEX maand

De start van een nieuwe maandcyclus

Wanneer ik kijk naar de maandcyclus, dan lijkt er een nieuwe maandcyclus te zijn gestart en daarmee dus ook een nieuwe kwartaalcyclus. De maanden juni, juli, augustus en september zijn niet positief verlopen. Oktober, ondanks de slechte reputatie, laat vooralsnog een mooie stijging optekenen. De stijgende trend op maandbasis is nog steeds intact.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

AEX maand

De AEX index is nauwelijks gedaald bij het vormen van een bodem

De tweede weekcyclus is recent krachtig gestart. Het is een teken van kracht dat de AEX index nauwelijks is gedaald bij het zoeken naar een nieuwe weekcyclus bodem. De verkopers waren niet in staat om de koersen omlaag te krijgen. De trend op weekbasis is nog steeds positief. Ik hecht veel waarde aan de trend en probeer op deze manier met de wind mee te beleggen.

AEX dag

De AEX veert krachtig op

Deze weekcyclus kunnen we onderverdelen in een vijftal dagcycli. Deze eerste dagcyclus lijkt eind september van start te zijn gegaan en verloopt krachtig. Positief is ook dat de voorgaande bodem rond is getest en stand heeft gehouden. De dalende weerstandslijn uit juli is doorbroken.

De meerderheid van de koersen zit in een dalende trend

Van de 30 aandelen zijn er nog steeds slechts 13 aandelen in een stijgende trend en bevinden zich 17 aandelen in een dalende trend. Bij de 30 indices zien we dat er 14 indices in een stijgende trend zitten en 16 indices dus in een dalende trend op basis van de Trading Navigator. De stijging wordt tot op heden dus nog niet breed gedragen.

AEX 240

De AEX is overgestapt van een dalende trend naar een neutrale fase

Wanneer we kijken naar de 240 minuten grafiek, dan is duidelijk te zien dat de AEX index is overgestapt van een dalende trend naar een neutrale fase. De dalende weerstandslijn is doorbroken. De AEX index had blijkbaar genoeg kracht om uit deze dalende trend te breken. De vraag is nu of de voorgaande toppen kunnen worden gepasseerd. De bodem rond 535 punten is de eerste belangrijke steun.

Europa blijft zwak ten opzichte van de Amerikaanse indices

Gezien de zwakte van de Europese indices zoals de Duitse DAX, de Franse CAC40, de Euronext 100 en de Eurostoxx50 maken de Europese aandelen geen sterke indruk. De Amerikaanse indices Dow Jones, Nasdaq en de S&P 500 hebben daarentegen de afgelopen maanden wel terreinwinst geboekt.

Het beeld oogt opnieuw iets vriendelijker

Beleggers zijn duidelijk positiever geworden. Aangezien de meeste aandelen en indices echter nog steeds in een dalende trend verkeren, blijft voorzichtigheid geboden. Toch oogt het beeld opnieuw weer iets vriendelijker dan een week geleden. We volgen daarom nog steeds de trend en gaan niet tegen de wind in fietsen. De trend is onze vriend.

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.