AEX-verwachting 15 december 2020: topvorming

De AEX-index consolideert binnen de stijgende trend. De afgelopen weken lijken beleggers op zoek naar richting. De AEX steeg tussen eind oktober en eind november van circa 528 punten naar boven de 622 punten. De top uit dit voorjaar (632,12 punten) werkt als een magneet, maar lijkt tegelijk ook voor veel weerstand te zorgen. Is het logisch dat de AEX onder deze omstandigheden een record aanscherpt?

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

AEX jaar

Meer dan de helft van de bedrijven haalt het einde van 2021 niet

Op basis van de openingskoers op 608 punten, heeft de AEX per saldo een kleine plus laten zien in 2020. Onderzoeksbureau McKinsey verwacht nu dat meer dan de helft van het midden- en kleinbedrijf in 2021 failliet[1] gaat door het gevoerde coronabeleid van de overheid. Wanneer we kijken naar de jaargrafiek van de AEX dan lijkt er geen vuiltje aan de lucht. De stijgende trend is nog steeds intact. Beleggers lijken zich minder te interesseren voor economie en meer voor de hoeveelheid geld die wordt bijgedrukt.

Het bruto nationaal product in waarde gehalveerd

Met de nieuwe lockdown maatregelen, dreigt meer dan twee derde van de beroepsbevolking, dat werkzaam is in het MKB, zonder baan te komen, met grote economische gevolgen. De uitgaven van de overheid (te dragen door de belastingbetaler) zullen enorm stijgen en meer dan de helft van het bruto nationaal product verdwijnt. Beleggers lijken zich echter meer zorgen te maken over de enorme geldontwaarding door de explosief gestegen hoeveelheid schulden die de overheden aangaan.

Fed M2

De geldpers draait in de hoogste versnelling

De AEX-index steeg sinds 2009 van onder 200 punten naar boven 600 punten. Er is een sterke relatie met de hoeveelheid geld die wordt bij gedrukt. In 2020 steeg de M3 geldhoeveelheid met 1000 miljard tot ruim 14.000 miljard euro. In de Verenigde Staten bleek in oktober al 22% van alle dollars in 2020 te zijn geprint. Hoe meer geld er in omloop is, hoe minder het geld waard is. Beleggers vluchten daarom onder andere in aandelen, vastgoed en grondstoffen.

AEX kwartaal

Het jaarrecord rond 630 punten op een haar na genaderd

Met nog enkele beursdagen te gaan voor 2020 lijkt aan het begin van dit jaar een nieuwe, derde, kwartaalcyclus te zijn gestart sinds 2009. Door de enorme geldcreatie kiezen beleggers ervoor om hun geld te investeren in iets wat overheid niet kan bijdrukken: aandelen, vastgoed, grondstoffen, bitcoin et cetera et cetera. Geld wordt steeds minder waard dus lijkt een spaarrekening de gevaarlijkste plek.

AEX maand

De grootste stijging van het afgelopen decennium

November bleek een maand met de grootste stijging van het afgelopen decennium. De nieuwe maandcyclus, die in maart 2020 is gestart, kreeg hierdoor een nieuwe impuls. De schade aan de economie wordt door de nieuwe overheidsmaatregelen verder vergroot. Na de Horeca, reisbranche, cultuursector etc. moet nu de rest dicht. Op naar de Great Reset. Hiervoor moet het midden- en kleinbedrijf failliet.

Economische, psychische en sociale schade

De economische, psychische en sociale schade staat niet in perspectief met het aantal opnames en sterfgevallen. Is dit het waard om hiermee de volledige economie te gronde te richten? Zeker wanneer we bedenken dat de gemiddelde leeftijd waarop mensen zijn overleden met corona rond de 80 jaar is, wat overeenkomt met de gemiddelde levensverwachting in Nederland.

AEX week

De AEX-index nog steeds in een neutrale fase

De eerste twee weekcycli, van deze nieuwe maandcyclus, verlopen tot op heden zeer positief. Op weekbasis is opnieuw sprake van een stijgende trend. Het beeld is, getuige de RSI, nog steeds neutraal. Deze oscillator toont met waardes tussen 40 en 60 aan dat we nog steeds in een neutrale fase zitten. Met 15 weken, lijken wij inmiddels ook al aan het einde van deze cyclus te staan.

AEX dag

De AEX loopt op zijn laatste benen

Eind oktober is er een dagcyclusbodem gevormd, die de start van de tweede helft van de weekcyclus heeft ingeluid. Gezien de lengte van de cyclus lijken we op 20 november begonnen te zijn met de tweede dagcyclus binnen de tweede weekcyclus. De start van een cyclus is meestal het meest krachtig. We hebben echter nog weinig kracht gezien. Is er wellicht sprake van vermoeidheid?

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Meer dan de helft van de aandelen zit in een stijgende trend

Door de adempauze zitten er van de 30 aandelen nog maar 18 aandelen in een stijgende trend. 12 aandelen zitten dus in een dalende trend. Bij de 30 indices zien we dat er nog 20 indices in een stijgende trend zitten en 10 indices dus nog in een dalende trend zitten op basis van de Trading Navigator. Veel indices zitten ook in een zijwaarts patroon, waardoor dit weer heel snel kan omslaan, bijvoorbeeld wanneer de economische realiteit door dringt.

AEX 240

De AEX is overgestapt van een stijgende trend naar een neutrale fase

Op de 240 minuten grafiek is duidelijk te zien dat de AEX-index in een neutrale fase is beland binnen de stijgende trend. De Duitse DAX maakt nog steeds geen sterke indruk. De Franse CAC40 en de Euronext 100 lijken met topvorming bezig te zijn. In de Verenigde Staten lijkt het enthousiasme ook wat af te nemen.

Het beeld oogt opnieuw weer iets minder positief

Het sentiment lijkt dus opnieuw iets minder positief te worden. De kans op een nieuwe daling lijkt weer iets toegenomen te zijn, vanwege de mogelijke topvorming. We volgen gewoon de trend, hoewel dit in een neutrale fase natuurlijk lastig is. Het sentiment kan snel omslaan, zeker wanneer de economische realiteit tot beleggers doordringt.

Corona doden

Strengere maatregelen wanneer de ernst afneemt

We zien steeds minder mensen in het ziekenhuis, minder doden (zie grafiek) …alleen meer vals positieve uitslagen van een volstrekt onzinnige test[2] Eerst was het doel: flatten de curve….dan kunnen we weer terug naar normaal. Toen R-waarde onder 1….dan weer terug naar normaal, dan vaccin ….dan weer terug naar normaal, dan 2 vaccins ….dan weer terug naar normaal, dan zelfs met vaccin ….niet meer terug naar normaal. Trap jij er nog in?

Buitenproportionele maatregelen

Door een groot aantal wetenschappers is dus inmiddels een review geschreven op basis waarvan het onderzoek zou moeten worden teruggetrokken. Wanneer we kijken naar het aantal mensen dat opgenomen werd in het ziekenhuis of het aantal mensen dat is overleden, dan rechtvaardigt dit niet het overheidsbeleid waarmee het grootste deel van het midden- en kleinbedrijf ten gronde wordt gericht.

Overlijden conform de levensverwachting

Zeker niet wanneer we kijken naar de gemiddelde leeftijd waarop mensen overlijden:

De gemiddelde leeftijd van overleden mannen bij wie COVID-19 was vastgesteld was 79,7 jaar, bij vrouwen 83,8 jaar. Bij vermoedelijke COVID-19-slachtoffers lag de gemiddelde leeftijd van de overledenen iets hoger: 81,8 jaar bij mannen en 84,4 jaar bij vrouwen[3].

Hoe en wanneer eindigt dit systeem?

Dit is conform de levensverwachting van 80,5 jaar voor mannen, en 83,6 jaar voor vrouwen[4]. Natuurlijk is iedere persoon die overlijdt er een te veel. De vraag is echter wat we hebben gewonnen en tegen welke prijs. Het financiële systeem lijkt door de overheidsmaatregelen op zijn laatste benen te lopen. Het is moeilijk om te voorspellen hoe en wanneer dit systeem eindigt.

Het systeem heeft zijn langste tijd gehad

Wanneer we kijken naar de balans van de Fed, dan zien we dat deze steeds verder groeit. De tijd voor een volledige reset van het systeem lijkt steeds dichterbij te komen. De balans van de Fed groeide van 1 miljoen miljoen in 2007 naar 2 miljoen miljoen in 2009. Op dit moment is het balanstotaal opgelopen tot boven de 7 miljoen miljoen. De overheid lijkt de crisis te willen gebruiken als zondebok voor het opblazen van dit systeem.

Tref de nodige voorbereidingen

Wat gebeurt er wanneer er geen euro’s of dollars meer uit de geldautomaat rollen? Wat gebeurt er met de voorraden in de supermarkten wanneer dit gebeurt? We hebben in het voorjaar al een voorproefje gezien en nu slaan mensen ook weer aan het hamsteren. In het kader van beter mee verlegen dan om verlegen, is het te overwegen om een reserve aan te leggen voor u en uw dierbaren. Het is beter om hier na een jaar lachend op terug te moeten kijken dan spijt hebben voor het niet tijdig treffen van maatregelen.

GRATIS HANDLEIDING Valkuilen goud en zilver VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Ik wens u en uw dierbaren veel succes in de komende periode.

Harm van Wijk

[1] https://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/20796/mckinsey-helft-mkb-failliet-in-2021.aspx

[2] https://cormandrostenreview.com/report/

[3] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/40/10-duizend-coronadoden-tijdens-eerste-golf-van-de-pandemie

[4] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/39/levensverwachting-in-2019-toegenomen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.