AEX-verwachting 17 november 2020: steeds meer aandelen in een stijgende trend

AEX 240

De AEX-index liet in de afgelopen weken een spectaculaire stijging zien. De AEX steeg van circa 528 punten naar boven de 600-puntengrens. Weerstanden werden als luciferhoutjes doorbroken. De AEX lijkt onderweg naar het hoogste punt van dit jaar, nu steeds meer aandelen in een stijgende trend zitten.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Beurskoersen zijn losgekoppeld van de economie

Wanneer we kijken naar de indices in de Verenigde Staten, dan zien we dat de Dow Jones index en de S&P 500 op een recordniveau staan. De beurskoersen lijken volledig losgekoppeld van de economie. De schade die wereldwijd is aangericht door de diverse lockdown’s rijmt niet met deze recordniveaus.

Effectieve vaccins zetten beleggers in vuur en vlam

Het nieuws dat 1 vaccin voor 90% betrouwbaar is en een tweede vaccin dat zelfs voor 95% effectief is, zette beleggers in vuur en vlam. We moeten ons wel realiseren dat deze cijfers in een persbericht werden gedeeld en niet middels een wetenschappelijke (peer reviewed) publicatie. Bovendien muteert het virus zodat het de vraag is of vaccinatie überhaupt effectief is.

AEX jaar 1960-2020

Het sentiment onder beleggers sloeg om als een blad aan de boom

Op jaarbasis is het grootste deel van de daling dit voorjaar inmiddels weggepoetst. De jaargrafiek zit nog steeds in een stijgende trend. Sinds 2009, de start van een nieuwe cyclus, is de AEX gestegen van circa 200 punten naar 600 punten. We staan inmiddels rond hetzelfde niveau als in 1999. In de afgelopen ruim 20 jaar zijn we dus nog niet zo heel veel opgeschoten.

Royal Dutch Shell is in waarde gehalveerd

Veel aandelen staan voor 2020 nog onder water. Alfen (+273%), Kiadis (+163%) en Adyen (+123%) zijn grote uitzonderingen. Unibail Rodamco verloor bijvoorbeeld 60%, Fugro daalde 56% net als Air France KLM. Dutch Shell is in waarde gehalveerd. De schade voor het midden- en kleinbedrijf is echter nog vele malen groter en in veel gevallen is dit onomkeerbaar.

AEX kwartaal

Op naar het jaarrecord rond 630 punten

In de kwartaalgrafiek zien we sinds 2009 twee kwartaalcycli. Er lijkt aan het begin van dit jaar een nieuwe kwartaalcyclus bodem te zijn gevormd. We lijken daarmee gestart te zijn met een nieuwe, de derde, kwartaalcyclus. Mogelijk brengt deze cyclus de AEX boven het jaarrecord rond 630 punten. Wanneer we uitgaan van een bodem rond 400 punten, dan kunnen we tijdens de derde cyclus ons opmaken voor een aanval op de 632-puntengrens waarmee een meerjarig recordniveau kan worden aangescherpt.

De eindejaar rally lijkt in november van start te zijn gegaan

De AEX daalde in een korte periode van 630 naar 390 punten in het eerste kwartaal van 2020. Stijgingen gaan over het algemeen langzamer zodat we ook nu zien dat we het tweede, het derde en het vierde kwartaal nodig hebben om te corrigeren. De eindejaar rally lijkt begin november al gestart te zijn.

AEX maand

De start van een nieuwe maandcyclus

In maart 2020 is een nieuwe maandcyclus gestart, waar we nu ongeveer op de helft lijken te zitten. In de maanden juni tot en met oktober zagen we een consolidatie. In november kreeg deze cyclus een nieuwe impuls. Op basis van deze telling is een doorbraak van de top van dit jaar mogelijk.

AEX week

De AEX-index bevindt zich opnieuw in een stijgende trend

De maandgrafiek is weer op te delen in weekcycli. De eerste weekcyclus was zeer positief. De tweede weekcyclus is begin september gestart, maar de AEX was nog nauwelijks van zijn plaats gekomen. Hier is in november verandering in gekomen. De trend op weekbasis is opnieuw omgeslagen in een stijgende trend.

De 10 gewoontes van succesvolle ondernemers

Hoe word ik een succesvol ondernemer? Het antwoord op deze vraag zal iedereen, ook niet-ondernemers, interesseren.  Een betere ondernemer word je immers door als mens beter te worden. Iedere ondernemer droomt ervan om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen en de daaruit voortvloeiende gevolgen zoals vrijheid en geld. In dit rapport vindt u 10 gewoontes die succesvolle ondernemers gemeen hebben. Wil jij deze gratis handleiding? Bezoek dan onderstaande link:

https://www.30aandelen.nl/gewoontes

AEX dag

De AEX veert krachtig op

De voorgaande dagcyclus liep stuk op de weerstand rond 575 punten, waardoor een dubbele top werd gevormd. De daling die daarop volgde, bracht de AEX van 575 punten naar onder de steun rond de 535-puntengrens. Eind oktober is er een dagcyclusbodem gevormd waarmee dan toch de daling tot staan is gebracht. Deze nieuwe dagcyclus is zeer krachtig gestart waarbij de weerstand zonder problemen werd gepasseerd. Inmiddels zijn we 12 handelsdagen verder en zouden we alweer halverwege deze dagcyclus kunnen verkeren. Een consolidatie of een correctie zou prima passen in dit beeld.

Meer dan de helft van de aandelen zit alweer in een stijgende trend

Door de forse stijging van de voorgaande dagen zitten er van de 30 aandelen er alweer 19 aandelen in een stijgende trend. 11 aandelen zitten dus in een dalende trend. Bij de 30 indices zien we dat er nog ook alweer 19 indices in een stijgende trend zitten en 11 indices dus nog in een dalende trend zitten op basis van de Trading Navigator. Veel indices zitten echter in een zijwaarts patroon, waardoor dit weer heel snel kan omslaan, zoals we ook zagen afgelopen week.

AEX 240

De AEX is overgestapt van een neutrale fase naar een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de 240 minuten grafiek, dan is te zien dat de AEX-index van een neutrale fase is overgegaan in een stijgende trend. De AEX-index wist de weerstand rond 575 punten met groot gemak te passeren, nadat de voorgaande bodem werd doorbroken. Veel beleggers werden hierdoor op het verkeerde been gezet.

Europa staat er nog steeds slecht voor

Op donderdag 15 oktober is een nieuwe dagcyclusbodem gevormd, waarna de tweede dagcyclus is begonnen op maandag 2 november. De Europese indices zoals de Duitse DAX en de Eurostoxx50 maken, ondanks de stijging, nog steeds geen sterke indruk. De Franse CAC40 en de Euronext 100 ogen daarentegen, net als de AEX, een stuk positiever.

Het beeld oogt opnieuw iets positiever

Het sentiment lijkt dus opnieuw weer positiever te worden. Aangezien veel aandelen en indices nog steeds in een dalende trend verkeren, blijft de kans op een verdere daling nog steeds aanwezig natuurlijk, maar het is goed om te zien dat de stijging breder wordt gedragen.

Het wordt nooit meer zoals vroeger

We volgen nog steeds de trend, hoewel dit in een neutrale fase natuurlijk lastig is. Het ergste van de crisis lijkt nog niet achter de rug, wanneer we naar de economische schade kijken. Beleggers lijken echter te verwachten dat we met effectieve vaccins weer snel terug kunnen naar normaal, maar ik vrees dat voor veel ondernemers de schade onherstelbaar is.

De overheid is het probleem

Daarnaast constateren we dat de uitgaven van de overheid fors zijn opgelopen terwijl de opbrengsten uit belasting fors zijn gedaald. Bovendien zullen de uitkeringen een grote uitgavenpost worden voor de overheid. Dit alles zal ongetwijfeld leiden tot nieuwe belastingverhogingen waardoor een eventuele economische groei in de kiem wordt gesmoord. De vraag is of dit alles reden is voor een meerjarig record niveau.

GRATIS HANDLEIDING Valkuilen goud en zilver VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.