AEX-verwachting 19 oktober 2020: nog meer aandelen in een stijgende trend

AEX 240

De AEX-index consolideert in een stijgende trend. De steun rond 535 punten wist de AEX voor een verdere daling te behoeden. Het sentiment op de beurs is de afgelopen week opnieuw verder verbeterd.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

AEX jaar 1960-2020

Van boven 600 punten naar onder de 400 puntengrens

2020 is vooralsnog een jaar waar de meeste aandelen hebben moeten inleveren. De AEX index opende ruim boven de 600 puntengrens, maar dook vrij snel onder de 400 punten grens. De jaargrafiek toont de start van de cyclus in 2009 die inmiddels tekenen van topvorming begint te vertonen. De stijgende trend is echter nog steeds intact.

AEX kwartaal

Is de kwartaalcyclus bij de AEX afgerond?

In de kwartaalgrafiek zien we sinds 2009 twee kwartaalcycli wat er op duidt dat we halverwege de jaarcyclus zitten. De eerste kwartaalcyclus eindigde in 2016. De tweede kwartaalcyclus heeft een bodem gevormd of is deze nu nog op zoek naar de bodem? In het laatste scenario kunnen we een aanval verwachten op de bodem van 2020 onder de 400 puntengrens. De grote vraag is nu of deze cyclus al is afgerond of nog niet?

De snelle en felle daling van de AEX

De snelle en felle daling van 240 punten in een korte periode (van 630 naar 390 punten), zou kunnen duiden op het einde van de kwartaalcyclus. Beide scenario’s zijn op dit moment nog steeds mogelijk. We zoomen verder in om te zien welk scenario het meest waarschijnlijk is.

AEX maand

De start van een nieuwe maandcyclus

Er lijkt een nieuwe maandcyclus te zijn gestart in maart 2020 en daarmee dus ook een nieuwe kwartaalcyclus. De maanden juni, juli, augustus en september moeten we maar snel vergeten. Oktober laat, ondanks de slechte reputatie, een plusje optekenen. De stijgende trend die in dit voorjaar is gestart, is nog steeds intact.

AEX week

De AEX index is nauwelijks gedaald bij het vormen van een bodem

De maandgrafiek is op te delen in weekcycli. De tweede weekcyclus is recent gestart, zonder daarbij noemenswaardig in prijs te corrigeren. Dit is een teken van kracht. De trend op weekbasis is nog steeds positief. Ik hecht veel waarde aan de trend en fiets daarmee het liefst met de wind in de rug.

AEX dag

De AEX veert krachtig op

Deze weekcyclus bestaat doorgaans weer uit een vijftal dagcycli. Deze eerste dagcyclus lijkt eind september van start te zijn gegaan en verloopt krachtig. Positief is ook dat de voorgaande bodem rond 535 punten is getest en stand heeft gehouden. Hierdoor is een dubbele bodem gevormd. De dalende weerstandslijn uit juli is doorbroken.

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

De meerderheid van de koersen zit in een stijgende trend

Van de 30 aandelen zijn er inmiddels 17 aandelen in een stijgende trend en bevinden zich 13 aandelen in een dalende trend. De stijging wordt dus breder gedragen. Bij de 30 indices zien we echter dat er nog steeds 14 indices in een stijgende trend zitten en 16 indices dus in een dalende trend op basis van de Trading Navigator.

AEX 240

De AEX is overgestapt van een dalende trend naar een neutrale fase

Wanneer we kijken naar de 240 minuten grafiek, dan is te zien dat de AEX index van een dalende trend is overgegaan in een neutrale fase. De AEX index had genoeg kracht om uit deze dalende trend te breken, maar de vraag is of de voorgaande toppen kunnen worden gepasseerd. De hogere bodems geven aan dat kopers steeds eerder in de markt komen.

De markt is op dit moment verdeeld

Op donderdag 15 oktober lijkt een nieuwe cyclusbodem te zijn gevormd. Dit zou kunnen betekenen dat de dagcyclus bezig is met bodemvorming. De bodem is pas voltooid wanneer de voorgaande top wordt gepasseerd. De markt lijkt op dit moment nog steeds verdeeld of er na de hogere bodem een hogere top komt of dat het proces van bodemvorming nog niet is voltooid.

Europa blijft zwak ten opzichte van de Amerikaanse indices

Gezien de zwakte van de Europese indices zoals de Duitse DAX, de Franse CAC40, de Euronext 100 en de Eurostoxx50 maken de Europese aandelen geen sterke indruk. De Amerikaanse indices Dow Jones, Nasdaq en de S&P 500 hebben daarentegen de afgelopen maanden wel terreinwinst geboekt. Steun uit Europa hoeven we niet te verwachten.

Het beeld oogt opnieuw iets vriendelijker

Beleggers zijn opnieuw weer iets positiever geworden. Aangezien de meeste aandelen en indices echter nog steeds in een dalende trend verkeren, blijft voorzichtigheid geboden. Toch oogt het beeld opnieuw weer iets vriendelijker dan een week geleden. We volgen daarom nog steeds de trend maar we blijven natuurlijk wel op onze hoede.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.