AEX-verwachting 2 november 2020: een nieuwe daling staat voor de deur

De AEX-index sloot oktober af met een doorbraak van het steunniveau. Sinds juni zat de AEX gevangen tussen de steun grofweg 535 en de weerstand rond 575 punten. De steun rond 535 punten lijkt niet sterk genoeg om de AEX voor een verdere daling te behoeden.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Een groot aantal aandelen in een dalende trend

Vorige week schreven wij al: “Een omslag van het sentiment ligt op de loer.” Afgelopen week waren wij getuigen van een groot aantal aandelen dat opnieuw de daling inzette. De opvoering van het aantal en de intensiteit van de lockdown’s wereldwijd, joeg beleggers schrik aan. Deze maatregelen treffen de economie ongekend hard.

AEX jaar 1960-2020

Het enthousiasme onder beleggers neemt snel af

De jaargrafiek zit nog steeds in een stijgende trend, maar het enthousiasme neemt sterk af. Sinds 2009, de start van een nieuwe cyclus, is de AEX gestegen van circa 200 punten naar 600 punten. De AEX-index opende in 2020 boven de 600 puntengrens, maar dook vrij snel onder de 400 puntengrens.

De meeste aandelen staan er slecht voor

Meer en meer aandelen staan voor 2020 in de min. Uitzonderingen zijn Alfen (+249%), Kiadis (+157%) en Adyen (+100%). Unibail Rodamco verloor ruim 75%, op de hielen gezeten door Air France KLM met een koersdaling van 70% en Fugro met een daling van 67%. De maatregelen van de overheden hebben grote schade aangericht op Beursplein 5. De schade voor het midden- en kleinbedrijf is echter nog vele malen groter en in veel gevallen is dit onomkeerbaar.

AEX kwartaal

Het meest positieve deel is achter de rug

In de kwartaalgrafiek zien we sinds 2009 twee kwartaalcycli wat er op duidt dat we halverwege de jaarcyclus zitten. Het eerste deel van een cyclus is doorgaans het meest positief. Het tweede deel van een cyclus is doorgaans minder positief omdat de index op zoek moet naar een bodem.

Is de kwartaalcyclus bij de AEX afgerond?

De eerste kwartaalcyclus eindigde in 2016. De tweede kwartaalcyclus heeft een bodem gevormd of is nog op zoek naar de bodem. De indicatoren geven hierover geen uitsluitsel. Wanneer we uitgaan van een bodem rond 400 punten, dan kunnen we tijdens de derde cyclus ons opmaken voor een aanval op de 632 puntengrens. Wanneer de daling een eerste schot voor de boeg was, dan moeten wij ons echter opmaken voor zware tijden.

De snelle en felle daling van de AEX

De AEX daalde in een korte periode van 630 naar 390 punten. Een deel van deze daling is inmiddels gecorrigeerd, maar de grote vraag is of het einde van de kwartaalcyclus een feit is. We moeten rekening houden met het feit dat na de eerste impulsbeweging, die inmiddels is gecorrigeerd, er een nieuwe impulsbeweging volgt.

AEX maand

De start van een nieuwe maandcyclus

In maart 2020 lijkt een nieuwe maandcyclus te zijn gestart, waarmee dus ook een nieuwe kwartaalcyclus zou kunnen zijn gestart. De maanden juni tot en met oktober zijn verloren maanden. De kopers en verkopers houden elkaar al maanden in evenwicht, wat aangeeft, dat beleggers op zoek zijn naar richting. De hoop onder beleggers maakt steeds meer plaats voor vrees, getuige de dalende koersen van de afgelopen periode.

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Big Pharma en de strijd tegen het coronavirus https://www.30aandelen.nl/big42183810

AEX week

De AEX-index bevindt zich opnieuw in een dalende trend

De maandgrafiek is weer op te delen in weekcycli. De eerste weekcyclus was zeer positief. De tweede weekcyclus is recent gestart, maar de AEX is nog nauwelijks van zijn plaats gekomen. Dit is een teken van zwakte. De trend op weekbasis is inmiddels omgeslagen in een dalende trend. Na een lagere top noteren we inmiddels een lagere bodem.

AEX dag

De AEX vormt een dubbele top

Deze voorgaande dagcyclus liep stuk op de weerstand rond 575 punten. Hierdoor is een dubbele top gevormd, een duidelijk teken dat dit niveau een brug te ver is. De daaropvolgende daling bracht de AEX van 575 punten naar onder de 535-puntengrens. Inmiddels lijkt er zich een dagcyclusbodem te hebben gevormd waarmee de daling tot staan is gebracht. Door deze nieuwe cyclus, bestaat de mogelijkheid van een tijdelijk herstel.

De horecasector wordt door de overheid gesloopt

Het CBS meldde dat er 16% minder bedrijven zijn opgericht in het derde kwartaal ten opzichte van het voorgaande jaar. De grootste daling in acht jaar tijd. De grootste afname werd geconstateerd bij de horeca die vanwege de tweede lock down een ongenadig harde klap te verwerken krijgt. Naar verwachting zal de helft van het aantal horecaondernemingen failliet gaan.

Meer dan de helft van de aandelen zit in een stijgende trend

Door de daling van de afgelopen week zitten er van de 30 aandelen nog slechts 13 aandelen in een stijgende trend. 17 aandelen zitten dus opnieuw in een dalende trend. Bij de 30 indices zien we dat er nog slechts 5 indices in een stijgende trend zitten en 25 indices dus opnieuw in een dalende trend zitten op basis van de Trading Navigator.

AEX 240

De AEX is overgestapt van een neutrale fase naar een dalende trend

Wanneer we kijken naar de 240 minuten grafiek, dan is te zien dat de AEX-index van een neutrale fase is overgegaan in een dalende trend. De AEX-index wist de weerstand rond 575 punten niet te passeren, vormde een lagere top en dook vervolgens naar beneden. De afgelopen dagen heeft de AEX weer wat grond onder de voeten gekregen.

Europa staat er slecht voor

Op donderdag 15 oktober is een nieuwe dagcyclusbodem gevormd, waarna de tweede dagcyclus is begonnen. Het lijkt erop dat op donderdag 29 oktober een nieuwe dagcyclus van start is gegaan. Gezien de zwakte van de Europese indices zoals de Duitse DAX, de Franse CAC40, de Euronext 100 en de Eurostoxx50 maken de Europese aandelen geen sterke indruk. De Eurostoxx50 heeft sinds het begin van het jaar al circa 20% van zijn waarde ingeleverd.

Het beeld oogt opnieuw iets negatiever

Het sentiment lijkt weer negatiever te worden. Aangezien de meeste aandelen en indices nog steeds in een dalende trend verkeren, blijft de kans op een verdere daling groter dan de kans op een stijging. We volgen nog steeds de trend en zien steeds meer tekenen dat het ergste van de crisis nog niet achter de rug is.

GRATIS HANDLEIDING Valkuilen goud en zilver VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.