AEX-verwachting 21 september 2020: het einde van het herstel?

De AEX index is de afgelopen maanden teruggevallen, na de indrukwekkende stijging die werd ingezet in maart. De lagere toppen en lagere bodems laten een dalende trend aftekenen. Was dit het einde van het herstel?

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.tienstappen.nl/7geheimen/?utm_source=organic&utm_medium=website

AEX sinds 2009 nog steeds in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar het grotere plaatje, dan zien we dat de AEX sinds 2009 nog steeds in een stijgende trend zit. Gemiddeld genomen vormt de markt om de 20 bars gemiddeld (met een afwijking van 5 bars) een nieuwe bodem. We kunnen dit goed zien wanneer we kijken naar de jaargrafiek. Zo zien we dat bijvoorbeeld een cyclusbodem in 1987 en de volgende bodem in 2009. Dit is een wat langere cyclus met 22 bars.

AEX jaar 1950-2020

Een extreem korte cyclus voor de AEX index?

De huidige cyclus loopt van 2009 in ieder geval tot en met 2020. Er is dus een grote kans dat deze cyclus nog geen bodem heeft gevormd. Wel zien wij de indicatoren mogelijke topvorming signaleren. Daarom gaan we even inzoomen naar de kortere cycli.

Is de tweede kwartaalcyclus bij de AEX afgerond?

Een jaarcyclus bestaat weer uit vier kwartaalcycli. En wanneer we dus gaan inzoomen, dan zien we ook hier dat de cyclus bodemt in 2009. Dit valt dan samen met de jaarcyclusbodem. We onderscheiden sinds 2009 twee kwartaalcycli. De eerste kwartaalcyclus eindigde in 2016. De tweede kwartaalcyclus lijkt op zijn laatste benen te lopen of heeft deze reeds een bodem gevormd?

AEX kwartaal

Beleggers springen van bodem tot bodem

We zien dit aan de hand van een aantal indicatoren. We kijken bijvoorbeeld naar de Double Smooth Stochastics. We zien dat deze indicator netjes de bodems en toppen aanduidt. We zien de cyclus van 2003 naar 2009 en van 2009 weer naar 2016 en van 2016 naar 2020. De AEX index lijkt dus als een soort kikker te springen van bodem naar bodem.

Het einde van de cyclus is het meest negatief

Deze indicator is een oscillator en beweegt dus tussen 0 en 100. De cyclus lijkt dus met de laatste fase van deze cyclus bezig te zijn. Dit is de meest negatieve fase, de zoektocht naar een nieuwe bodem. De felle daling van 630 naar 390 punten, 140 punten in een korte periode, zou kunnen duiden op het einde van deze cyclus.

Felle en snelle bewegingen aan het einde van de cyclus

We zagen ook een felle beweging aan het einde van de cyclus, tussen 2007 en 2009. De AEX daalde toen van 560 punten naar 190 punten. De grote vraag is dus of de bodem nu al staat? Door in te zoomen op lagere timeframes, kunnen we proberen dit antwoord te vinden. Een kwartaalcyclus bestaat vanzelfsprekend weer uit drie maandcycli.

AEX maand

Staan we aan de vooravond van een nieuwe grote stijging?

In 2016 is dus een nieuw kwartaalcyclus gestart en we zien een cyclusbodem in 2017, een cyclusbodem aan het einde van 2018 en een duidelijke cyclus bodem aan het begin van 2020. Dus zouden we nu inderdaad aan het einde van deze kwartaalcyclus kunnen staan en wellicht dus, als ik kijk naar de maandcyclus, zelfs aan de start staan van een nieuwe maandcyclus en daarmee dus ook aan de start van een nieuwe kwartaalcyclus.

De indicator krult weer omhoog

Hier is ook weer duidelijk te zien aan de indicator, de oscillator, dat deze indicator bij iedere cyclusbodem lage waarden bereikt. Op dit moment lijkt de oscillator dus weer omhoog te krullen. De kikker lijkt dus weer begonnen met een nieuwe sprong(etje) omhoog.

De bodem is bevestigd bij de AEX index

Alle indicatoren staan dit moment hoger dan de bodem. Ook wanneer we kijken naar de RSI en de cyclusindicator dan zien we dat deze allemaal de bodem van deze maandcyclus bevestigen. De afgelopen maanden juni, juli en augustus, maar ook september zijn niet bijzonder sterk te noemen. De vraag is daarom of er na drie maanden reeds een top is gevormd. Hoe eerder de top, hoe groter de flop.

We graven nog even dieper

Maar goed de cyclus is nog niet om, dus we kijken nog steeds met een positieve blik naar deze cyclus. Ook de Trading Navigator geeft nog steeds aan dat we in een stijgende trend zitten. Wanneer we dus inderdaad aan de start zitten van een nieuwe maandcyclus dan zouden we dat moeten zien in de weekcycli. Want een maandcyclus bestaat weer uit vier weekcycli.

AEX week

De grotere cycli drukken een stempel op de kleinere cycli

Bij de onderliggende cycli is ook duidelijk dat aan het begin van het jaar een groot en dominante kwartaalcyclus en een maancyclus van start zijn gegaan. Deze hebben een stempel gedrukt op deze weekcyclus. De eerste weekcyclus was bijzonder sterk. Een gemiddelde cyclus bestaat uit 20 bars, een korte cyclus bestaat uit 15 bars en een lange uit 25 bars.

De AEX index is nauwelijks gedaald bij het vormen van een bodem

Waarschijnlijk is begin september de eerste weekcyclus afgerond met 24 bars. Een vrij lange cyclus dus. Het einde verliep behoorlijk positief. Normaal gesproken is het einde van een cyclus het meest negatief. Het feit dat de beren blijkbaar niet in staat waren om de koersen fors te laten dalen, is dan een teken van kracht.

Het eerste deel is het meest positief

De tweede weekcyclus is dan net gestart en die weekcyclus dient zich ook weer op te delen in een vijftal dagcycli. Deze eerste dagcyclus verloopt vooralsnog niet bijzonder positief. Zeker niet wanneer we dat vergelijken met de start van de voorgaande weekcyclus. De AEX index schoot van 389 naar 587 punten. Een stijging van bijna 200 punten in vier maanden.

AEX dag

Een teken van zwakte van de AEX?

We lijken dus aan de start van deze tweede weekcyclus te zitten. De eerste dagcyclus van deze weekcyclus verloopt tot op heden zeer teleurstellend. De AEX is sinds de start rond 535 punten nauwelijks gestegen en is inmiddels alweer op zoek naar een bodem. Mocht de AEX index het patroon van lagere toppen en lagere bodems vervolgen, dan zou dit een teken van zwakte zijn.

Veel zorgwekkende ontwikkelingen

Dit is natuurlijk goed uit te leggen gezien alle paniek die wordt veroorzaakt door de overheid. Met nauwelijks, nieuwe IC-opnames of aantal sterfgevallen worden de (niet wetenschappelijk bewezen) maatregelen weer verscherpt. Door de enorme toename van het aantal testen (met een enorme foutenmarge), neemt natuurlijk ook het aantal (vals) positieve uitslagen toe. We kunnen daarom beter spreken van een toename van het paniekvirus, waardoor beleggers weer de uitgang zoeken.

bddataplan.nl corona opname en overlijden

Veel positieve ontwikkelingen

Gelukkig zijn er ook veel positieve ontwikkelingen, zoals een kleine kans op besmetting, een werkend combinatie van medicijnen (www.zelfzorgcovid19.nl) en het gebruik van een ionisator om de lucht te zuiveren zo blijkt uit een onderzoek door RIVM in 2010 en onderzoek gepubliceerd in 2013 naar aanleiding van een Zweedse studie in het blad Science. Er is zelfs al 1 kritische politicus in de tweede kamer gesignaleerd (zie Wybren van Haga over PCR gate https://twitter.com/WybrenvanHaga/status/1307714155152052231) en zelfs al 1 mainstream media kanaal dat zich bijzonder kritisch heeft uitgelaten over het gevoerde beleid (Sky News https://youtu.be/kGBEaYEtiys).

Wie wint de The Big Race?

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Big Pharma en de strijd tegen het coronavirus https://www.30aandelen.nl/big42183810

Iedere stijging wordt aangegrepen om te verkopen

Indien de AEX niet verder hersteld, zou dit een teken van zwakte zijn. Iedere lichte stijging lijkt te worden aangegrepen om te verkopen. De kopers krijgen de koers van de AEX op dit moment niet naar boven. Alles staat en valt dus nu met het vervolgverloop. Een zwakke dagcyclus en een zwakke weekcyclus voorspellen weinig goeds over het verdere verloop van deze haperende maandcyclus.

De meeste aandelen van de AEX zitten in een dalende trend

Gezien het kleine aantal aandelen dat in een stijgende trend zit, zou dit niemand mogen verbazen. Van de 30 aandelen zijn er 10 aandelen in een stijgende trend en bevinden zich 20 aandelen in een dalende trend. Dit is geen teken van kracht. Ook bij de 30 indices zien we dat er slechts 12 indices in een stijgende trend zitten en 18 indices dus in een dalende trend.

Erop of eronder voor de AEX?

De komende dagen zouden daarom duidelijkheid moeten geven over of we aan de vooravond staan van een forse stijging richting de 630 punten of aan de vooravond staan van een forse daling waarbij de daling pas zeer recent is begonnen.

Maak de stoelriemen vast

De afgelopen maanden is de markt op zoek geweest naar evenwicht. De AEX index is nauwelijks van zijn plaats gekomen. Dit lijkt op de stilte voor de bekende storm. De grote vraag is dus of deze storm zorgt voor een vervolg van de forse stijging sinds maart of staan wij aan de vooravond van een grote daling die in februari is ingezet en was deze stijging slechts een correctie op de eerste impulsbeweging? Kortom wat weegt zwaarder: de geschetste positieve of de negatieve ontwikkelingen?

De 10 gewoontes van succesvolle ondernemers

Hoe word ik een succesvol ondernemer? Het antwoord op deze vraag zal iedereen, ook niet-ondernemers, interesseren.  Een betere ondernemer word je immers door als mens beter te worden. Iedere ondernemer droomt ervan om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen en de daaruit voortvloeiende gevolgen zoals vrijheid en geld. In dit rapport vindt u 10 gewoontes die succesvolle ondernemers gemeen hebben. Wil jij deze gratis handleiding? Bezoek dan onderstaande link:

https://www.30aandelen.nl/gewoontes

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.