AEX-verwachting 24 november 2020: de kruik gaat net zolang te water tot ze breekt

De AEX-index scherpte afgelopen week het hoogste punt van de afgelopen maanden verder aan. De AEX steeg binnen een maand van circa 528 punten naar boven de 608 punten. De AEX lijkt nog steeds onderweg naar het hoogste punt van dit jaar. Steeds meer aandelen zitten in een stijgende trend, dus de stijging wordt breed gedragen. Geen vuiltje aan de lucht of?

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Beurskoersen in de VS op recordniveau, Europa blijft achter

De Dow Jones index noteert rond de 30.000-puntengrens. Ook de S&P 500 noteert rond een recordniveau. De Europese indices steken hierbij schril af. Alles wordt ingezet op het diverse malen vaccineren van de hele wereldbevolking. Dat het vaccin in slechts enkele maanden is ontwikkeld tegenover normaal 10-15 jaar met een niet eerder gebruikte techniek, lijkt beleggers niet te deren. Het zal wel werken toch?

Het sentiment onder beleggers sloeg om als een blad aan de boom

Wanneer we kijken naar de grafiek van de AEX van dit jaar, dan lijkt er niets aan de hand in de wereld. De jaargrafiek zit nog steeds in een stijgende trend. De trend is gestart in 2009, de start van een nieuwe cyclus, waarbij de AEX is gestegen van onder 200 punten naar boven 600 punten. De beurs lijkt geen enkele relatie meer te hebben met de economie.

Meer dan de helft van het midden- en kleinbedrijf in 2021 failliet

De schade voor het midden- en kleinbedrijf is veel groter dan op Beursplein 5. Volgens onderzoek door McKinsey dreigt meer dan de helft van het midden- en kleinbedrijf in 2021 failliet te gaan door het gevoerde coronabeleid van de overheid. Meer dan twee derde van de beroepsbevolking is werkzaam in het MKB. Meer dan de helft van het bruto nationaal product wordt door het midden- en kleinbedrijf gegenereerd. Beleggers lijken zich hiervoor totaal niet te interesseren. De grote vraag is natuurlijk wat de invloed hiervan is op de economie?

AEX kwartaal

Het jaarrecord rond 630 punten komt steeds dichterbij

In de kwartaalgrafiek zijn sinds 2009 twee kwartaalcycli te zien. Er lijkt aan het begin van dit jaar een nieuwe, derde, kwartaalcyclus te zijn gestart. Omdat de start van cyclus doorgaans het meest krachtig is, moeten we rekening houden met een stijging tot boven het jaarrecord rond 630 punten. Een meerjarig recordniveau lijkt echter onlogisch vanwege de staat van de economie. Is een meerjarig recordniveau logisch wanneer meer dan de helft van het bruto nationaal product op het spel staat en twee derde van de beroepsbevolking werkloos dreigt te worden?

AEX maand

De start van een nieuwe maandcyclus

Toch lijkt november een maand te worden met de grootste stijging van het afgelopen decennium. In de maanden juni tot en met oktober zagen we een consolidatie, de stilte voor de storm. In november kreeg de nieuwe maandcyclus, die in maart 2020 is gestart, een nieuwe impuls. Op basis van deze telling is een doorbraak van de top van dit jaar mogelijk.

AEX week

De AEX-index bevindt zich opnieuw in een stijgende trend

De eerste weekcyclus, van deze nieuwe maancyclus, was zeer positief. De tweede weekcyclus is begin september gestart, maar de AEX kwam pas in november in beweging. Op weekbasis is opnieuw sprake van een stijgende trend. Wel moeten we aantekenen dat het beeld nog steeds neutraal is, getuige ook de RSI. Deze oscillator toont dat het nog steeds vlees noch vis is.

AEX dag

De AEX veert krachtig op

De weerstand rond 575 punten, een dubbele top, werd als een luciferhoutjes doorbroken. Eind oktober is er een dagcyclusbodem gevormd, die de start van de tweede helft van de weekcyclus heeft ingeluid. Inmiddels zijn we 17 handelsdagen verder en zouden we alweer tegen het einde van deze dagcyclus kunnen verkeren. Een alternatief scenario is dat we op 20 november begonnen zijn met een tweede dagcyclus binnen de tweede weekcyclus.

De 10 gewoontes van succesvolle ondernemers

Hoe word ik een succesvol ondernemer? Het antwoord op deze vraag zal iedereen, ook niet-ondernemers, interesseren.  Een betere ondernemer word je immers door als mens beter te worden. Iedere ondernemer droomt ervan om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen en de daaruit voortvloeiende gevolgen zoals vrijheid en geld. In dit rapport vindt u 10 gewoontes die succesvolle ondernemers gemeen hebben. Wil jij deze gratis handleiding? Bezoek dan onderstaande link:

https://www.30aandelen.nl/gewoontes

Meer dan de helft van de aandelen zit alweer in een stijgende trend

Door de forse stijging in november zitten er van de 30 aandelen er alweer 19 aandelen in een stijgende trend. 11 aandelen zitten dus in een dalende trend. Bij de 30 indices zien we dat er nog ook alweer 19 indices in een stijgende trend zitten en 11 indices dus nog in een dalende trend zitten op basis van de Trading Navigator. Veel indices zitten ook in een zijwaarts patroon, waardoor dit weer heel snel kan omslaan, bijvoorbeeld wanneer de economische realiteit door dringt.

AEX 240

De AEX is overgestapt van een neutrale fase naar een stijgende trend

Op de 240 minuten grafiek is duidelijk te zien dat de AEX-index van een neutrale fase is overgegaan in een stijgende trend. De AEX-index wist de weerstand rond 575 punten met groot gemak te passeren en blijft maar klimmen. De Duitse DAX maakt, ondanks de stijging, nog steeds geen sterke indruk. De Franse CAC40 en de Euronext 100 ogen daarentegen, net als de AEX, een stuk positiever. Gezien de omvang van de Duitse economie moeten we op onze hoede blijven.

Het beeld oogt opnieuw iets positiever

Het sentiment lijkt dus opnieuw weer positiever te worden. De kans op een verdere daling blijft nog steeds aanwezig natuurlijk, maar het is goed om te zien dat de stijging steeds breder wordt gedragen. Ook al kan ik dit absoluut niet te rijmen met de economische werkelijkheid. We volgen nog steeds de trend, hoewel dit in een neutrale fase natuurlijk lastig is.

De overheid is het probleem

De uitgaven van de overheid zijn fors opgelopen terwijl de opbrengsten uit belasting fors zijn gedaald. Bovendien zullen de uitkeringen zeker wanneer twee derde van de beroepsbevolking op straat komt te staan, een grote uitgavenpost worden voor de overheid. Dit alles zal ongetwijfeld leiden tot nieuwe belastingverhogingen waardoor een eventuele economische groei in de kiem wordt gesmoord. De vraag is of dit alles is te rijmen met een meerjarig recordniveau. Of dat de huidige maatregelen proportioneel zijn gezien het feit dat het virus lang niet zo dodelijk is als werd beweerd en er inmiddels goede behandelingen beschikbaar zijn.

Wie wint de The Big Race?

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Big Pharma en de strijd tegen het coronavirus https://www.30aandelen.nl/big42183810

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.