AEX-verwachting 30 november 2020: op weg naar een nieuw record

AEX 240

De AEX-index zit alweer enkele weken in een stijgende trend. Het hoogste niveau van 2020 komt in zicht. De AEX steeg tussen eind oktober en eind november van circa 528 punten naar boven de 615 punten. Waar de Amerikaanse indices de recordniveaus aanscherpen, hebben de Europese indices de daling uit dit voorjaar nog niet weten weg te poetsen. Tijd voor een eindejaarsrally? Of lopen de indices stuk op de weerstand?

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

AEX jaar 1960-2020

Beleggers negeren de cijfers

De jaargrafiek van de AEX zit nog steeds in een stijgende trend. Wanneer we alleen naar de grafiek kijken, dan lijkt er niets aan de hand in de wereld. Volgens onderzoek door McKinsey dreigt echter meer dan de helft van het midden- en kleinbedrijf in 2021 failliet te gaan door het gevoerde coronabeleid van de overheid. Wanneer meer dan de helft failliet gaat, moet dit een zeer grote economische invloed hebben.

Het bruto nationaal product in waarde gehalveerd

De schade voor het midden- en kleinbedrijf is veel groter dan op Beursplein 5. Meer dan twee derde van de beroepsbevolking is werkzaam in het MKB. De uitgaven van de overheid zullen daardoor enorm stijgen, mocht twee derde van de beroepsbevolking werkloos worden. Meer dan de helft van het bruto nationaal product wordt door het midden- en kleinbedrijf gegenereerd. Beleggers lijken zich dit totaal niet te realiseren.

M3 geldhoeveelheid 1980 tot nu

De geldpers draait op volle toeren en jaagt de AEX omhoog

De stijgende trend is nog steeds intact. De trend is gestart in 2009, de start van een nieuwe cyclus, waarbij de AEX is gestegen van onder 200 punten naar boven 600 punten. De beurs lijkt geen enkele relatie te hebben met de economie. Wel is er een sterke relatie met de hoeveelheid geld die wordt bij gedrukt. In 2020 steeg de M3 geldhoeveelheid met 1000 miljard tot ruim 14.000 miljard euro. Hoe meer geld er in omloop is, hoe minder het geld waard is. Beleggers vluchten daarom onder andere in aandelen, vastgoed en grondstoffen.

AEX kwartaal

Het jaarrecord van de AEX rond 630 punten op een haar na genaderd

In de kwartaalgrafiek zijn sinds 2009 twee kwartaalcycli te zien. Er lijkt aan het begin van dit jaar een nieuwe, derde, kwartaalcyclus te zijn gestart. Omdat de start van cyclus doorgaans het meest krachtig is, moeten we rekening houden met een stijging tot boven het jaarrecord rond 630 punten. Tenzij beleggers zich realiseren dat de economische schade aangericht door de overheid zo groot is dat dit geen recordniveau rechtvaardigt.

AEX maand

De grootste stijging van het afgelopen decennium

November is de maand geworden met de grootste stijging van het afgelopen decennium. In de maanden juni tot en met oktober zagen we nog een consolidatie, maar in november kreeg de nieuwe maandcyclus, die in maart 2020 is gestart, een nieuwe impuls. Op basis van deze telling is een doorbraak van de top van dit jaar zeker niet uit te sluiten.

AEX week

De AEX-index bevindt zich nog steeds in een neutrale fase

De eerste twee weekcycli, van deze nieuwe maancyclus, lijken zeer positief. De tweede weekcyclus is begin september gestart, maar de AEX kwam pas in november in beweging, en hoe? Op weekbasis is opnieuw sprake van een stijgende trend. Het beeld is echter nog steeds neutraal, getuige ook de RSI. Deze oscillator toont met waardes tussen 40 en 60 aan dat we nog steeds in een neutrale fase zitten.

AEX dag

De AEX loopt op zijn laatste benen

De weerstand rond 575 punten, een dubbele top, werd als een luciferhoutjes doorbroken. Eind oktober is er een dagcyclusbodem gevormd, die de start van de tweede helft van de weekcyclus heeft ingeluid. Inmiddels zijn we 21 handelsdagen verder en zouden we alweer tegen het einde van deze dagcyclus kunnen verkeren. Een alternatief scenario is dat we op 20 november begonnen zijn met een tweede dagcyclus binnen de tweede weekcyclus.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Twee derde van de aandelen zit alweer in een stijgende trend

Door de forse stijging in november zitten er van de 30 aandelen er alweer 20 aandelen in een stijgende trend. 10 aandelen zitten dus in een dalende trend. Bij de 30 indices zien we dat er nog ook alweer 20 indices in een stijgende trend zitten en 10 indices dus nog in een dalende trend zitten op basis van de Trading Navigator. Veel indices zitten ook in een zijwaarts patroon, waardoor dit weer heel snel kan omslaan, bijvoorbeeld wanneer de economische realiteit door dringt.

AEX 240

De AEX is overgestapt van een neutrale fase naar een stijgende trend

Op de 240 minuten grafiek is duidelijk te zien dat de AEX-index van een neutrale fase is overgegaan in een stijgende trend. De Duitse DAX maakt, ondanks de stijging, nog steeds geen sterke indruk. De Franse CAC40 en de Euronext 100 ogen daarentegen, net als de AEX, een stuk positiever. Gezien de omvang van de Duitse economie is het belangrijk om ook goed te blijven kijken naar de prestaties van de Oosterburen.

Het beeld oogt opnieuw weer iets positiever

Het sentiment lijkt dus opnieuw weer positiever te worden. De kans op een verdere daling blijft aanwezig natuurlijk, maar de stijging wordt steeds breder gedragen. Ook al kan ik dit absoluut niet te rijmen met de economische werkelijkheid. We volgen gewoon de trend, hoewel dit in een neutrale fase natuurlijk lastig is.

De overheid is het probleem

De uitgaven van de overheid zijn fors opgelopen, terwijl de opbrengsten uit belasting fors zijn gedaald. Bovendien zullen de uitkeringen, zeker wanneer twee derde van de beroepsbevolking op straat komt te staan, een grote uitgavenpost worden voor de overheid. Dit alles zal ongetwijfeld leiden tot nieuwe belastingverhogingen waardoor een eventuele economische groei in de kiem wordt gesmoord. De vraag is of dit alles is te rijmen met een meerjarig recordniveau. Of dat de huidige maatregelen proportioneel zijn gezien het feit dat het virus lang niet zo dodelijk is als werd beweerd en er inmiddels goede behandelingen beschikbaar zijn.

De bodem valt weg onder het overheidsbeleid

Zeker nu ook blijkt dat de PCR-test, waarop het overheidsbeleid is gebaseerd, veel en grote fouten bevat. Het ontwerp van de PCR-test is zo gebrekkig dat dit niet aantoont of mensen het COVID-19 virus hebben. Mocht deze test dat wel doen, dan nog kan niet worden vastgesteld of dit virus nog actief is, of iemand hier ziek van wordt of anderen kan besmetten. Een schokkende constatering.

Buitenproportionele maatregelen

Door een groot aantal experts is inmiddels een rapport geschreven op basis waarvan het onderzoek zou moeten worden teruggetrokken. Wanneer we kijken naar het aantal mensen dat opgenomen werd in het ziekenhuis of het aantal mensen dat is overleden, dan rechtvaardigt dit niet het overheidsbeleid waarmee meer dan 50% van het midden- en kleinbedrijf ten gronde wordt gericht.

Corona doden

Overlijden conform de levensverwachting

Zeker niet wanneer we kijken naar de gemiddelde leeftijd waarop mensen overlijden: De gemiddelde leeftijd van overleden mannen bij wie COVID-19 was vastgesteld was 79,7 jaar, bij vrouwen 83,8 jaar. Bij vermoedelijke COVID-19-slachtoffers lag de gemiddelde leeftijd van de overledenen iets hoger: 81,8 jaar bij mannen en 84,4 jaar bij vrouwen[1].

Dit is conform de levensverwachting van 80,5 jaar voor mannen, en 83,6 jaar voor vrouwen[2]. Natuurlijk is iedere persoon die overlijdt er een te veel. De vraag is echter wat we hebben gewonnen en tegen welke prijs.

Wie wint de The Big Race?

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Big Pharma en de strijd tegen het coronavirus https://www.30aandelen.nl/big42183810

Harm van Wijk

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/40/10-duizend-coronadoden-tijdens-eerste-golf-van-de-pandemie

[2] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/39/levensverwachting-in-2019-toegenomen

zie ook https://cdn.thehuddle-aws.com/uploads/tenants/124/202011/101247-peter-borger.pdf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.