AEX-verwachting 5 oktober 2020: het beeld oogt iets positiever

De AEX index heeft de dalende weerstandslijn sinds juli doorbroken. De steun rond de 535 punten heeft een verdere daling weten te voorkomen. De meeste aandelen staan voor lager dan de start van 2020. Voorzichtigheid is nog steeds geboden, maar er zijn ook zeker kansen in de markt.

Gratis video training

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, ook in het beleggen. Er zijn een paar ingrediënten die nooit mogen ontbreken, zoals een vaste strategie en het mijden van risico’s. Maar er is meer. Kijk op www.tradingnavigator.nl voor de gratis video-training over beleggen.

Veel aandelen staan nog steeds in het rood

Slechts een beperkt aantal aandelen zoals Alfen, Adyen en PostNL wisten in 2020 in waarde te stijgen. Veel aandelen, waaronder zwaargewicht Royal Dutch Shell, zagen echter een groot deel van hun beurswaarde verdampen. Shell scherpte de laagste koers in tientallen jaren afgelopen week verder aan.

AEX jaar 1960-2020

AEX sinds 2009 in een stijgende trend

De AEX bevindt zich sinds 2009 in een stijgende trend, al lijkt de kracht er wel steeds meer uit te lopen. De huidige cyclus is gestart in 2009. We zien dat de indicatoren in de jaargrafiek topvorming signaleren. In het jaar 2000 en 1985 zagen we een vergelijkbaar proces, waarna een correctie volgde.

AEX kwartaal

Is de kwartaalcyclus bij de AEX afgerond?

Wanneer we kijken naar de kwartaalgrafiek, dan zien we sinds 2009 twee kwartaalcycli. De eerste kwartaalcyclus eindigde in 2016. De tweede kwartaalcyclus heeft een bodem gevormd of is deze nu nog op zoek naar de bodem? In het laatste scenario kunnen we een aanval verwachten op de bodem van 2020 onder de 400 puntengrens.

Duidelijke cyclus van bodem tot bodem

De Double Smooth Stochastics, een oscillator die beweegt dus tussen 0 en 100, duidt netjes de bodems en toppen aan. We zien de cyclus van 2003 naar 2009 en van 2009 weer naar 2016 en van 2016 naar 2020. De vraag is nu alleen of deze cyclus al is afgerond of nog niet?

AEX maand

De snelle en felle daling van de AEX

De snelle en felle daling van 630 naar 390 punten, 240 punten in een korte periode, zou kunnen duiden op het einde van deze cyclus. Door in te zoomen op lagere timeframes, proberen we een inschatting te maken of de cyclus nu is afgerond of niet. In 2016 is een nieuwe kwartaalcyclus gestart en we zien in de maandgrafiek een cyclusbodem in 2017, een cyclusbodem aan het einde van 2018 en een duidelijke cyclus bodem aan het begin van 2020.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

De start van een nieuwe maandcyclus

Wanneer ik kijk naar de maandcyclus, dan lijkt er een nieuwe maandcyclus te zijn gestart en daarmee dus ook een nieuwe kwartaalcyclus. De maanden juni, juli, augustus en september zijn niet positief verlopen. Het is geen teken van kracht, mocht al zo vroeg in deze cyclus een top zijn gevormd. Hoe eerder de top, hoe groter de flop. Het gemiddelde is vlakker gaan verlopen omdat we sinds 2017 per saldo niets meer zijn opgeschoten.

AEX week

De AEX index is nauwelijks gedaald bij het vormen van een bodem

De tweede weekcyclus lijkt net gestart. Deze weekcyclus kunnen we onderverdelen in een vijftal dagcycli. Deze eerste dagcyclus verloopt vooralsnog niet bijzonder krachtig. Positief is dat deze bodem is getest en stand heeft gehouden. De dalende weerstandslijn uit juli is doorbroken.

Twee derde van de koersen zit in een dalende trend

Van de 30 aandelen zijn er nog steeds slechts 10 aandelen in een stijgende trend en bevinden zich 20 aandelen in een dalende trend. Bij de 30 indices zien we dat er ook 10 indices in een stijgende trend zitten en 20 indices dus in een dalende trend. De stijging wordt tot op heden dus nog niet breed gedragen.

AEX 240

De AEX is overgestapt van een dalende trend naar een neutrale fase

Wanneer we kijken naar de 240 minuten grafiek, dan is duidelijk te zien dat de AEX index is overgestapt van een dalende trend naar een neutrale fase. De dalende weerstandslijn is doorbroken. De AEX index had blijkbaar genoeg kracht om uit deze dalende trend te breken. De vraag is nu of de voorgaande toppen kunnen worden gepasseerd. De bodem rond 535 punten is de eerste belangrijke steun.

Europa blijft zwak ten opzichte van de Amerikaanse indices

Gezien de zwakte van de Europese indices zoals de Duitse DAX, de Franse CAC40, de Euronext 100 en de Eurostoxx50 maken de Europese aandelen geen sterke indruk. De Amerikaanse indices Dow Jones, Nasdaq en de S&P 500 hebben daarentegen de afgelopen maanden wel terreinwinst geboekt. De septembermaand was echter voor de Amerikaanse aandelenbeurs ook zwak.

Het beeld oogt iets vriendelijker

Beleggers zijn duidelijk nog steeds op zoek naar richting. Aangezien de meeste aandelen en indices nog steeds in een dalende trend verkeren, blijft voorzichtigheid de komende periode van groot belang. Toch oogt het beeld weer iets vriendelijker dan een week geleden.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.tienstappen.nl/7geheimen/?utm_source=organic&utm_medium=website

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.