AEX-verwachting 7 september 2020: stilte voor de storm

AEX dag

De AEX index heeft zich sinds de grote daling in het voorjaar van 2020 redelijk hersteld. Na de daling van 630 naar 390 punten, kwamen de koopjesjagers in de markt. Het grootste deel van de daling is inmiddels weer ingelopen. Gaan we de stijgende trend die in 2009 is ingezet vervolgen? Of is deze lange trend ten einde?

Wie wint de The Big Race?

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Big Pharma en de strijd tegen het coronavirus https://www.30aandelen.nl/big42183810

De cyclusmethode om een verwachting van de beurs te vormen

Deze AEX-verwachting maak ik met behulp van de cyclusmethode. De cyclusmethode gaat uit van het feit dat de markt in bepaalde cycli beweegt. We kennen verschillende cycli zoals de Kondratieff cyclus van zo’n 60-80 jaar, maar ook heel veel kortere cycli, zoals Kitchin-cyclus (een korte conjunctuurcyclus van ongeveer 40 maanden) en de Juglar-cyclus (een investeringscyclus van 7 tot 11 jaar).

Belangrijke cyclusbodem bij de AEX index

Gemiddeld genomen vormt de markt om de 20 bars gemiddeld een nieuwe bodem. We kunnen dit goed zien wanneer we kijken naar de jaargrafiek. Zo zien we dat bijvoorbeeld een cyclusbodem in 1987 en de volgende bodem in 2009. Dit is een wat langere cyclus met 22 bars.

AEX verwachting jaar 1950-2020

Een extreem korte cyclus?

De volgende cyclus loopt van 2009 in ieder geval tot en met 2020 en zou daarmee een extreem korte cyclus zijn. Er is dus een grote kans dat deze cyclus nog geen bodem heeft gevormd.

Iedere AEX cyclus bestaat weer uit kleinere AEX cycli

Waarschijnlijk zitten wij nu halverwege deze cyclus. Deze cycli bestaan uit fractalen (opgebouwd is uit delen die min of meer gelijkvormig). Je kan het vergelijken met de Matroesjka poppetjes. Iedere cyclus bestaat weer uit kleinere cycli. Deze kleinere cycli vormen op hun beurt ook weer rond 20 bars een nieuwe bodem.

Is de tweede AEX kwartaalcyclus afgerond?

Een jaarcyclus bestaat bijvoorbeeld weer uit vier kwartaalcycli. En wanneer dus gaan inzoomen, dan zien we ook hier cyclus die bodemt in 2009. Dit valt dan samen met de jaarcyclusbodem. We onderscheiden sinds 2009 twee kwartaalcycli. De eerste kwartaalcyclus eindigde in 2016. De tweede kwartaalcyclus lijkt op zijn laatste benen te lopen of heeft wellicht reeds een bodem gevormd.

AEX kwartaal

Is deze kwartaalcyclus al is afgerond?

We zien dit aan de hand van een aantal indicatoren. We kijken bijvoorbeeld naar de Double Smooth Stochastics. We zien dat deze indicator netjes de bodems en toppen aanduidt. We zien de cyclus van 2003 naar 2009 en van 2009 weer naar 2016 en van 2016 naar 2020. De AEX index lijkt dus als een soort kikker te springen van bodem naar bodem. De grote vraag is nu natuurlijk of deze kwartaalcyclus al is afgerond.

Het einde van de cyclus is het meest negatief

Deze indicator is een oscillator, en beweegt dus tussen nul en 100. De cyclus lijkt dus met de laatste fase van deze cyclus, dit is de meest negatieve fase, de zoektocht naar een nieuwe bodem. De felle daling van 630 naar 390 punten, 140 punten in een korte periode, zou kunnen duiden op het einde van deze cyclus.

Felle en snelle bewegingen

We zagen ook een felle beweging aan het einde van de cyclus, tussen 2007 en 2009. De AEX daalde toen van 560 punten naar 190 punten. De grote vraag is dus of de bodem nu al staat? Door in te zoomen op een lagere timeframes, kunnen we proberen dit antwoord te vinden. Een kwartaalcyclus bestaat vanzelfsprekend weer uit drie maandcycli.

AEX maand

Staan we aan de vooravond van een nieuwe grote stijging?

Nou we hadden vastgesteld dat in 2016 dus een nieuw kwartaalcyclus was gestart. Wanneer we nu gaan tellen vanaf 2016, dan zien we een cyclusbodem in 2017 een cyclusbodem aan het einde van 2018 en een duidelijke cyclus bodem aan het begin van 2020. Dus zouden we nu inderdaad aan het einde van deze kwartaalcyclus kunnen staan en wellicht dus, als ik kijk naar de maandcyclus, zelfs aan de start staan van een nieuwe maandcyclus en daarmee dus ook aan de start van een nieuwe kwartaalcyclus.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

De indicator krult weer omhoog

Hier is ook weer duidelijk te zien aan de indicator, de oscillator dat deze indicator bij iedere cyclusbodem lage waarden bereikt. Op dit moment lijkt de oscillator dus weer omhoog te krullen. De kikker lijkt dus weer begonnen met een nieuwe sprong omhoog.

De bodem is bevestigd

Alle indicatoren staan dit moment hoger dan de bodem. Ook wanneer we kijken naar de RSI en de cyclusindicator dan zien we dat deze allemaal de bodem van deze maandcyclus bevestigen. De afgelopen maanden juni, juli en augustus, maar ook de start van september waren niet bijzonder sterk te noemen. De vraag is daarom of er na drie maanden reeds een top is gevormd. Hoe eerder de top, hoe groter de flop.

We graven nog even dieper

Maar goed de cyclus is nog niet om, dus we kijken nog steeds met een positieve blik naar deze cyclus. Wanneer we dus inderdaad aan de start zitten van een nieuwe maandcyclus dan zouden we dat moeten zien in de weekcycli. Want je raadt het misschien al: een maancyclus bestaat weer uit vier weekcycli.

AEX week

De grotere cycli drukken een stempel op de kleinere cycli

Bij de onderliggende cycli is ook duidelijk dat aan het begin van het jaar een groot en dominante kwartaalcyclus en een maancyclus van start zijn gegaan. Deze hebben een stempel gedrukt op deze weekcyclus. Deze weekcyclus is bijzonder sterk. Een gemiddelde cyclus bestaat uit 20 bars, een korte cyclus bestaat uit 15 bars en een lange van 25 bars.

De AEX index is nauwelijks gedaald bij het vormen van een bodem

Mogelijk is vorige week deze weekcyclus afgerond met 24 bars. Een vrij lange cyclus dus. Als dit scenario klopt, dan betekent dit dat het einde behoorlijk positief verliep. Normaal gesproken is het einde van een cyclus het meest negatief. Het feit dat de beren blijkbaar niet in staat waren om de koersen fors te laten dalen, is dan een teken van kracht.

Het eerste deel is het meest positief

Deze weekcyclus is gestart in maart en die weekcyclus dient zich ook weer op te delen in een vijftal dagcycli. Halverwege de cyclus zagen we dan ook weer een midcycle low.

Duidelijk is te zien dat het eerste deel van deze weekcyclus het meest positief verloopt.

De AEX index schoot van 390 naar op dit moment 570 punten. Een stijging van 180 punten in een maand.

Een consolidatie in tijd of in prijs?

We lijken dus nu weer aan het einde van deze eerste cyclus te zitten of we staan aan het begin van een nieuwe cyclus. We moeten dus nu op zoek naar een bodem. Omdat dit onderdeel lijkt te zijn van de grote dominante cyclus op maand en kwartaalbasis, is het mogelijk dat we een consolidatie zien in tijd in plaats van een consolidatie in prijs. De AEX index hoeft dus niet per se te dalen om een nieuwe cyclusbodem te vormen.

Een consolidatie in tijd is een krachtig signaal

De AEX index moet eerst ademhalen om weer het vervolg van de stijging in te zetten. Het zou een teken van kracht zijn wanneer de AEX nauwelijks terugvalt en gewoon een pas op de plaats maakt, voordat de stijging wordt vervolgd. Een vervolg van de dalende trend zien we natuurlijk het eerst op de kortere grafieken en duidt erop dat de hogere cycli nog niet afgerond zijn.

Een koersdoel van 632 punten voor de AEX index?

Indien we dus aan de vooravond staan van de nieuwe stijging vanuit deze kwartaalcyclus, en dat zou dus een koersdoel geven van boven de 632 punten en wellicht zelfs wel heel optimistisch kijken naar misschien wel een nieuwe 700 puntengrens.

Veel positieve ontwikkelingen

Dit is natuurlijk moeilijk uit te leggen gezien alle faillissementen, maar we zien natuurlijk ook veel positieve ontwikkelingen op het gebied van de huidige corona crisis, zoals een kleine kans op besmetting, een werkend medicijn en het gebruik van een ionisator om de lucht te zuiveren zo blijkt uit een onderzoek door RIVM in 2010 en onderzoek gepubliceerd in 2013 naar aanleiding van een Zweedse studie in het blad Science.

We kijken objectief naar de feiten

We gaan echter natuurlijk niet in op de fundamentele ontwikkelingen, maar puur op de technische analyse. Op deze manier proberen wij objectief te kijken naar wat er gebeurt en later zoeken wij daar dan wel een excuus bij. Veel dingen zijn nu eenmaal moeilijk te bevatten en achteraf veel eenvoudiger te verklaren.

De zevende dagcyclus binnen de weekcyclus van de AEX

Wanneer we verder gaan kijken dan komen we uit bij de dagcyclus. Duidelijk is de start van de weekcyclus te zien in maart. Deze weekcyclus bestaat gemiddeld uit vijf dagcycli. Het verloop van deze dagcycli is echter wat rommelig. Het lijkt alsof we bezig zijn met de zevende dagcyclus binnen deze weekcyclus. Tenzij de weekcyclus al eerder is geboden. En dit een zeer zwakke start is van een nieuwe weekcyclus. Dit zou zeer negatief zijn.

AEX dag

Iedere daling wordt aangegrepen om te kopen

Indien de AEX niet verder terugvalt, zou dit een teken van kracht zijn omdat ook hier sprake is van een consolidatie in tijd en niet een consolidatie in prijs. Iedere lichte daling lijkt te worden aangegrepen om te kopen. De verkopers krijgen de koers van de AEX op dit moment niet naar beneden.

Alles staat en valt nu met het vervolg verloop van de AEX

De daling van vrijdag zou dan een valse uitbraak zijn onder de bodems van de voorgaande dagcycli. Deze doorbraak zou dan het einde inluiden van een cyclus op een hoger niveau, de weekcyclus. Alles staat en valt dus nu met het vervolg verloop. Krijgen wij een bevestiging van deze doorbraak? Dan is er blijkbaar sprake van een negatieve start van de nieuwe weekcyclus.

De meeste aandelen zitten in een dalende trend

Gezien het kleine aantal aandelen dat in een stijgende trend zit, zou dit niemand mogen verbazen. Van de 30 aandelen zijn er acht aandelen in een stijgende trend en bevinden zich 22 aandelen in een dalende trend. Dit is geen teken van kracht. Ook bij de 30 indices zien we dat er slechts 12 indices in een stijgende trend zitten en 18 indices dus in een dalende trend.

Erop of eronder voor de AEX?

Mocht echter blijken dat deze valse uitbraak teniet wordt gedaan, dan is dit vaak een teken dat de markt ons geprobeerd heeft op het verkeerde been te zetten. Vaak zien we dan een tegengestelde beweging. De komende dagen zouden daarom duidelijkheid moeten geven over of we aan de vooravond staan van een forse stijging richting de 630 punten of aan de vooravond staan van een forse daling waarbij de daling pas zeer recent is begonnen.

Maak de stoelriemen vast

De komende maanden is de markt op zoek geweest naar evenwicht. De AEX index is in de afgelopen maanden nauwelijks van zijn plaats gekomen. Dit lijkt op de stilte voor de bekende storm. De grote vraag is dus of deze storm zorgt voor een vervolg van de forse stijging sinds maart of staan wij aan de vooravond van een grote daling die in februari is ingezet en was deze stijging slechts een correctie op de eerste impulsbeweging?

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.tienstappen.nl/7geheimen/?utm_source=organic&utm_medium=website

Harm van Wijk

5 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.