AEX-verwachting 9 juni 2020: koersdoel van 632 punten voor de AEX index?

AEX jaar 1950-2020

Deze AEX-verwachting maak ik met behulp van de cyclusmethode. De cyclusmethode gaat uit van het feit dat de markt in bepaalde cycli beweegt. We kennen verschillende cycli zoals de Kondratieff cyclus van zo’n 60-80 jaar, maar ook heel veel kortere cycli.

Belangrijke cyclusbodem bij de AEX index

Gemiddeld genomen vormt de markt om de 20 bars gemiddeld een nieuwe bodem. We kunnen dit goed zien wanneer we kijken naar de jaargrafiek. Zo zien we dat bijvoorbeeld een cyclusbodem in 1987 en de volgende bodem in 2009. Dit is een wat langere cyclus met 22 bars.

AEX jaar 1950-2020

Een extreem korte cyclus?

De volgende cyclus loopt van 2009 in ieder geval tot en met 2020 en zou daarmee een extreem korte cyclus zijn. Er is dus een grote kans dat deze cyclus nog geen bodem heeft gevormd.

Iedere AEX cyclus bestaat weer uit kleinere AEX cycli

Waarschijnlijk zitten wij nu halverwege deze cyclus. Deze cycli bestaan uit fractalen (opgebouwd is uit delen die min of meer gelijkvormig). Je kan het vergelijken met de Matroesjka poppetjes. Iedere cyclus bestaat weer uit kleinere cycli. Deze kleinere cycli vormen op hun beurt ook weer rond 20 bars een nieuwe bodem.

Is de tweede kwartaalcyclus afgerond?

Een jaarcyclus bestaat bijvoorbeeld weer uit vier kwartaalcycli. En wanneer dus gaan inzoomen, dan zien we ook hier cyclus die bodemt in 2009. Dit valt dan samen met de jaarcyclusbodem. We onderscheiden sinds 2009 twee kwartaalcycli. De eerste kwartaalcyclus eindigde in 2016. De tweede kwartaalcyclus lijkt op zijn laatste benen te lopen of heeft wellicht reeds een bodem gevormd.

AEX kwartaal

Is deze kwartaalcyclus al is afgerond?

We zien dit aan de hand van een aantal indicatoren. We kijken bijvoorbeeld naar de Double Smooth Stochastics. We zien dat deze indicator netjes de bodems en toppen aanduidt. We zien de cyclus van 2003 naar 2009 en van 2009 weer naar 2016 en van 2016 naar 2020. De AEX index lijkt dus als een soort kikker te springen van bodem naar bodem. De grote vraag is nu natuurlijk of deze kwartaalcyclus al is afgerond.

Het einde van de cyclus is het meest negatief

Deze indicator is een oscillator, en beweegt dus tussen nul en 100. De cyclus lijkt dus met de laatste fase van deze cyclus, dit is de meest negatieve fase, de zoektocht naar een nieuwe bodem. De felle daling van 630 naar 390 punten, 140 punten in een korte periode, zou kunnen duiden op het einde van deze cyclus.

Felle en snelle bewegingen

We zagen ook een felle beweging aan het einde van de cyclus, tussen 2007 en 2009. De AEX daalde toen van 560 punten naar 190 punten. De grote vraag is dus of de bodem nu al staat? Door in te zoomen op een lagere timeframes, kunnen we proberen dit antwoord te vinden. Een kwartaalcyclus bestaat vanzelfsprekend weer uit drie maandcycli.

AEX kwartaal

Staan we aan de vooravond van een nieuwe grote stijging?

Nou, we hadden vastgesteld dat in 2016 dus een nieuw kwartaalcyclus waren gestart. Wanneer we nu gaan tellen vanaf 2016, dan zien we een cyclusbodem in 2017 een cyclusbodem aan het einde van 2018 en een duidelijke cyclus bodem aan het begin van 2020.Dus zouden we nu inderdaad aan het einde van deze kwartaalcyclus kunnen staan en wellicht dus, als ik kijk naar de maancyclus, zelfs aan de start staan van een nieuwe maancyclus en daarmee dus ook aan de start van een nieuwe kwartaalcyclus.

De indicator krult weer omhoog

Hier is ook weer duidelijk te zien aan de indicator, de oscillator dat deze indicator bij iedere cyclusbodem lage waarden bereikt. Op dit moment lijkt de oscillator dus weer omhoog te krullen. De kikker lijkt dus weer begonnen met een nieuwe sprong omhoog.

De bodem is bevestigd

Alle indicatoren staan dit moment heel erg laag. Ook wanneer we kijken naar de RSI en de cyclusindicator dan zien we dat deze allemaal de bodem van deze maancyclus bevestigen. We krijgen natuurlijk garanties tot aan de hoek, dus daarom moeten we ook kijken naar een alternatief scenario. Het is mogelijk dat de kwartaalcyclus nog niet is afgerond en een lagere bodem gaat vormen.

We graven nog even dieper

Wanneer we dus inderdaad aan de start zitten van een nieuwe maancyclus dan zouden we dat moeten zien in de weekcycli. Want je raadt het misschien al: een maancyclus bestaat weer uit vier weekcycli. de Trading Navigator geeft overigens een koopsignaal, dus we zitten objectief daarmee weer in een stijgende trend.

AEX week

De grotere cycli drukken een stempel op de kleinere cycli

Bij de onderliggende cycli is ook duidelijk dat aan het begin van het jaar een groot en dominante kwartaalcyclus en een maancyclus van start zijn gegaan. Deze hebben een stempel gedrukt op deze weekcyclus.

Het eerste deel is het meest positief

Deze weekcyclus is gestart in maart en die weekcyclus dient zich ook weer op te delen in een vijftal dagcycli. Halverwege de cyclus zien we dan ook weer een midcycle low.

Duidelijk is te zien dat het eerste deel van deze weekcyclus het meest positief verloopt.

De AEX index schoot van 390 naar op dit moment 570 punten. Een stijging van 180 punten in een maand.

Een consolidatie in tijd of in prijs?

We lijken nu weer aan het einde van deze eerste cyclus te zitten. We moeten dus nu eerst op zoek naar een bodem. Omdat dit onderdeel lijkt te zijn van de grote dominante cyclus op maand en kwartaalbasis, is het mogelijk dat we een consolidatie zien in tijd in plaats van een consolidatie in prijs. De AEX index hoeft dus niet per se te dalen om een nieuwe cyclusbodem te vormen.

Een consolidatie in tijd is een krachtig signaal

De AEX index moet eerst ademhalen om weer het vervolg van de stijging in te zetten. Het zou een teken van kracht zijn wanneer de AEX dus nauwelijks terugvalt en gewoon een pas op de plaats maakt, voordat de stijging wordt vervolgd. Een vervolg van de dalende trend zien we natuurlijk het eerst op de kortere grafieken en duidt erop dat de hogere cycli nog niet afgerond zijn.

Een koersdoel van 632 punten voor de AEX index?

Indien we dus aan de vooravond staan van de nieuwe stijging vanuit deze kwartaalcyclus, en dat zou dus een koersdoel geven van boven de 632 punten en wellicht zelfs wel heel optimistisch kijken naar misschien wel een nieuwe 700 puntengrens.

Veel positieve ontwikkelingen

Dit is natuurlijk moeilijk uit te leggen gezien alle faillissementen, maar we zien natuurlijk ook veel positieve ontwikkelingen op het gebied van de huidige corona crisis, zoals een kleine kans op besmetting, een werkend medicijn en het gebruik van een ionisator om de lucht te zuiveren zo blijkt uit een onderzoek door RIVM in 2010 en onderzoek gepubliceerd in 2013 naar aanleiding van een Zweedse studie in het blad Science. Wereldwijd wordt er natuurlijk hard gezocht door wetenschappers en artsen naar een snelle en veilige oplossing. Als 7 miljard mensen hun aandacht hierop richten, dan moet er toch iets gebeuren?

We kijken objectief naar de feiten

We gaan echter natuurlijk niet in op de fundamentele ontwikkelingen, maar puur op de technische analyse. Op deze manier proberen wij objectief te kijken naar wat er gebeurt en later zoeken wij daar dan wel een excuus bij. Veel dingen zijn nu eenmaal moeilijk te bevatten en achteraf veel eenvoudiger te verklaren.

De derde dagcyclus binnen de weekcyclus van de AEX

Wanneer we verder gaan kijken dan komen we uit bij de dagcyclus. Duidelijk is de start van de weekcyclus te zien in maart. Deze weekcyclus bestaat natuurlijk uit vijf dagcycli. Het verloop van deze dagcycli is echter wat rommelig. Het lijkt alsof we bezig zijn met de derde dagcyclus binnen deze weekcyclus. Deze dagcyclus lijkt op zijn laatste benen te lopen.

AEX dag

Iedere daling wordt aangegrepen om te kopen

Indien de AEX niet verder terugvalt, zou dit een teken van kracht zijn omdat ook hier sprake is van een consolidatie in tijd en niet een consolidatie in prijs. Iedere lichte daling lijkt te worden aangegrepen om te kopen. De verkopers krijgen de koers van de AEX op dit moment niet naar beneden.

PS Meer over succesvol beleggen op donderdagavond om 20 uur tijdens de LIVE online training:

“Hoe succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor zowel beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim # 1 Hoe u 20,6% rendement per jaar maakt zonder stress en in minder dan 10 minuten per week met behulp van het geheime systeem dat succesvolle beleggers gebruiken.

Geheim # 2 Waarom u maar 250 euro nodig hebt om te beleggen en geen jarenlange training nodig hebt of jaren te moeten wachten op het resultaat.

Geheim # 3 Waarom dure bankiers of beleggingsadviseurs u schade toebrengen en niet jouw belang voorop stellen (bent u de financiële crisis vergeten, die door de bankiers is begonnen?)

Meld u aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat u er bij bent!

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS de online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.” onthult wat elke belegger moet weten over selecteren van winnende aandelen. Meld u nu aan: https://beleggen.com/training

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.