AEX vindt steun bij 300-puntengrens

AEX vindt steun bij 300-puntengrens Vorige week onderwierp de AEX de 300-puntengrens aan een stevige test. Onder dit niveau liggen overigens nog een aantal steunniveaus. De AEX is echter nog niet uit de dalende trend sinds medio maart gebroken. De eerste horde kan worden gevonden rond 313 punten, de top van medio april. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in mei harder gestegen dan verwacht. Het indexcijfer voor maart werd echter neerwaarts bijgesteld. Uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan, blijkt dat de index voor het vertrouwen halverwege mei 77,8 noteert versus een neerwaarts bijgestelde 75,7 eind maart. Er werd een stijging verwacht tot 76.

De inflatieverwachting onder Amerikaanse consumenten voor de komende 12 maanden bedraagt in mei 3,1%. Over een periode van 5 jaar is de verwachting onder consumenten dat de prijzen met 3% zullen stijgen.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De 300-puntengrens werd door de AEX vorige week aan een stevige test onderworpen. Een korte doorbraak van dit niveau hoeft ook nog geen ramp te zijn, zoals vorige week bleek. Het 61,8% ‘retracement level’ rond 295 punten bood de nodige steun. Daaronder vinden we rond 291 punten ook nog een steunniveau: een bodem waarvan de AEX in december 2011 opveerde.

Zolang het 200-daags voortschrijdend gemiddelde dalend is, geeft dit aan dat de lange termijn trend nog niet positief is. Dit gemiddelde, waar meer beleggers naar kijken, zal op zijn minst een opwaartse draai moeten maken.

De RSI zit ook nog steeds in een ‘bear range’ gevangen, al deed de koopkrachtindicator moedige pogingen de stijgende lijn weer in te zetten. De RSI zal de 60%-grens moeten passeren om uit de gevaarlijke ‘bear range’ te breken. De RSI divergeert positief met de AEX, wat bemoedigend is. Hieruit blijkt dat de koopkracht toeneemt, danwel de verkoopkracht afneemt.

Het is wachten totdat de dag- en de uurgrafiek het startsein geven dat de bodem inderdaad is gezet, waarmee de weekcyclus zou zijn voltooid. Vooralsnog is dat niet het geval en is het nog steeds wachten op het eerste deel van een cyclus, dat het meest ‘bullish’ is. We zitten nu in de laatste fase van de cyclus, die het meest negatief is.

Uurbasis

De AEX doet verwoede pogingen om een (hogere) bodem te vinden en houdt nog goed stand boven de 300-puntengrens. De AEXdoet een poging om opwaarts uit het driehoekspatroon te breken. De RSI zal echter nog wel boven 60% moeten komen, om af te rekenen met de ‘bear range’.

Het gevaar van een ‘negatieve reversal’ is nog steeds aanwezig: een lagere top in de koers en een hogere top in de koopkrachtindicator RSI. Dit impliceert een koersdoel onder de laatste bodem.

De AEX zal de stijgende lijn dus moeten voort zetten, om dit gevaar af te wenden. Er zijn ‘green shoots’ aanwezig, zoals niet verder dalende ‘financials’ en Italiaanse, Portugese en Spaanse indices, die rond belangrijke steunniveaus noteren. Mochten deze gehavende fondsen en/of indices verder herstellen, dan zou dat een positief signaal zijn, omdat in deze hoek de pijn zit.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.