AEX voortvarend van start

AEX voortvarend van startDe AEX ging maandag voortvarend van start en zette de zegereeks voort. De AEX-index eindigde 0,9% hoger op een stand van 308,32 punten. De AEX wist zich gisteren opnieuw boven de psychologisch belangrijke 300-puntenzone te handhaven. Het is bemoedigend dat de stijgende trend vanaf het dieptepunt rond 256 punten nog intact is. De AEX zal evenwel nog aanzienlijk moeten stijgen om de dalende trend, die dit voorjaar werd ingezet, te doorbreken.

De Griekse beurs kelderde gisteren circa 5%, waarbij koersdalingen van meer dan 20% bij de ‘financials’ geen uitzondering waren. Beleggers hielden de moed er desalniettemin in, in aanloop naar de uitkomst van de Eurotop later in deze week.

Weekbasis

De AEX bereikte een nieuwe maand ‘high’, al is de dalende trend van de afgelopen maanden daarmee nog niet verlaten. De koopkrachtindicator RSI bivakkeert nog steeds in de ‘bear market range’ (onder 60%) en zal daar uit moeten breken. Daarnaast is de top van juli rond 347 punten nog lang niet in zicht. De index zal nog aanzienlijk moeten stijgen om de ‘downtrend’ te verlaten. Een houvast voor de ‘stieren’ is dat de ‘uptrend’ vanaf het dieptepunt van dit jaar intact is.

Dagbasis

Sinds het bereiken van het dieptepunt in september rond 256 punten, is de AEX sterk in herstel. De weerstandszone rond 300 punten is echter een barrière die zich niet zomaar gewonnen geeft. Het is bemoedigend dat de index er de afgelopen dagen in is geslaagd om boven deze grens te blijven. De stijgende trend vanaf het dieptepunt van dit jaar werd vervolgd met een nieuwe ‘high’ boven 308 punten. Zolang de AEX hogere bodems weet te vormen ten opzichte van de bodems in oktober en september, kan de blik opwaarts blijven gericht.

Het is echter wel zaak dat de RSI in lijn met de AEX meestijgt en daarmee afscheid neemt van de ‘bear range’. Een bevestiging van de ‘bull range’ volgt zodra de koopkrachtindicator boven 70% weet te komen.

Uurbasis

De AEX toont kracht doordat de index maandag een hoogste punt bereikte van de afgelopen weken. De RSI is weliswaar even door de knieën gegaan vanuit de ‘overbought’-zone, maar wist zich boven de 40%-grens te handhaven. De ‘bull range’ is daarmee nog steeds intact, al zou het fraai zijn als de RSI de ‘overbought’-grens opnieuw weet te passeren. Minpuntje is de negatieve divergentie tussen de AEX en de RSI: terwijl de AEX hogere ‘highs’ vormt, liggen de toppen in de RSI op een lager niveau.

Het is bemoedigend dat het beeld binnen het kortere ‘time frame’ is verbeterd. Het beeld op langere termijn zal nu eveneens moeten verbeteren. Zolang dit niet het geval is, geeft dit aan dat de markt in een neutrale zone zit. De stijging vanaf het dieptepunt rond 256 punten vindt immers plaats binnen de dalende trend vanaf het voorjaar.

De top van juli rond 347 punten is nog (lang) niet in zicht en de dalende trend van de afgelopen maanden is nog steeds intact. De AEX kan evenwel nog ver onder 300 punten terugvallen, voordat de stijgende trend sinds eind september wordt verlaten. Met de nieuwe Eurotop voor de boeg, belooft het een interessante week te worden voor beleggers.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.