De AEX daalde de afgelopen weken fors en joeg menig belegger de stuipen op het lijf. In de vorige tekstuele column  kopten we “AEX klaar voor de grote daling?” https://beleggen.com/aex-klaar-voor-de-grote-daling/ We hebben wat geduld moeten hebben (topvorming duurt doorgaans langer dan bodemvorming) maar we krijgen steeds meer signalen dat de (lagere) top inmiddels is geplaatst.

We zijn aan het uittesten of we de AEX verwachtingen in de vorm van video’s gaan presenteren. De afgelopen maanden heeft u deze video’s kunnen bekijken op https://beleggen.com/aex-verwachting/ Vandaag echter toch weer eens een tekstuele column. We vernemen graag of uw voorkeur uitgaat naar video’s of tekst.

61,8% Fibonacci retracement level

Op 5 mei schreven we “De 509-puntengrens is, zoals eerder beschreven, een belangrijk niveau op slotbasis. Hier ligt het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten over de daling van 703 punten naar 195 punten. Omdat de AEX is afgeketst op de 509-puntengrens, is het de vraag of we op korte termijn boven 509 punten gaan sluiten.”

Cycli met een gemiddelde lengte van 7 jaar

Nu de 509-puntengrens steeds verder uit beeld verdwijnt en de derde lagere top een feit lijkt (de top van 2000, de top van 2007 en nu dus de top van 2015) is het de vraag of we nu opnieuw een lagere bodem gaan zien (de bodem van 2003 en de bodem van 2009). Het is opvallend dat deze cycli een gemiddelde lengte kennen van 7 jaar:

1966 (crash VS 23%)

1973 (oliecrisis, crash VS 48%)

1980 (recessie)

1987 (crash VS 33%)

1994 (crash in de obligatiemarkt)

2001 (crash VS 37%)

2008 (crash VS 50%)

Alle seinen op rood

Inmiddels zijn we weer 7 jaar verder… is de Dow Jones uit een wigpatroon gevallen en zijn de koersen van heel veel aandelenindices (emerging markets, kleine fondsen, grote fondsen), maar ook obligaties, grondstoffen en vastgoed onder het 10 maands gemiddelde gedoken.

De winst verzilverd

Een soortgelijke situatie zagen we in 2008 toen door het afbouwen van posities (deleveraging) alles door het putje ging. Ook toen sprongen de signalen van de ETF-strategie op rood en werd alles verkocht. Dit voorkwam een groot verlies in 2008 en nu zal moeten blijken of het loos alarm is of dat we tijdig de winst hebben verzilverd.

Winst 25,1% in 2 jaar

Sinds we de ETF-portefeuille zijn gaan aanbieden (na zeer uitgebreid testen) in juli 2013 behaalden we in 2013 een rendement van 13,5%, in 2014 een rendement van 11% en 2015 staat na de grote opruiming nog op een kleine plus. Achteraf hadden we beter precies op de top kunnen verkopen, maar we moeten dus genoegen nemen met 25,1% in 2 jaar.

Nieuwe optiestrategie

Aangezien we steeds meer waarschuwingssignalen krijgen, is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe optiestrategie, die inspeelt op een daling. We moeten serieus rekening houden met een verdere daling, maar een langere zijwaartse beweging als reactie op de forse daling kan natuurlijk ook. Vandaar dat we hebben gekozen voor een gekochte put in combinatie met een short straddle.

OptionAlert

Op 9 september verstuurden wij het volgende bericht: OptionAlert: wij schrijven (openingverkoop) 1 call en 1 put AEX okt 450 (short straddle) en kopen 1 put AEX okt 440 en ontvangen circa 16,50 euro.

Maximale winst € 1650

Zolang de AEX onder 466,50 punten blijft, verdienen we geld. We ontvingen namelijk € 16,50 voor deze combinatie en uitoefenprijs van de call is 450. Een (forse) daling levert ons € 650 op (€ 16,50 minus het verschil in uitoefenprijs van de put (€ 10). Een expiratie op 450 punten levert de maximale winst op € 1650.

Veiligere combinatie

Boven 466,50 punten is de geschreven putspread weliswaar veilig, maar zorgt de geschreven call 450 voor problemen. Het is dus wel zaak om deze positie te bewaken tot de 3de vrijdag in oktober. We kozen voor deze veiligere combinatie dan de gebruikelijke short strangles vanwege het risico dat de AEX nog een behoorlijke smak kan maken.

Stijging meer dan 100%

Een slot onder 430 punten zou een signaal kunnen zijn dat de aandelenmarkt een nieuwe dalende fase in is gegaan en op weg is naar de bodem rond 400 punten. Vanzelfsprekend is een slot onder 400 punten een bevestiging dat de top definitief gezet is. Een correctie in tijd of prijs is natuurlijk niet onlogisch, gezien de stijging vanaf 194,99 punten (meer dan 100%) sinds 2009.

Eindfase

Zoals vaker gemeld, loopt de kwartaalcyclus op zijn laatste benen. Ook de maandcyclus en de weekcyclus lijken in de eindfase, de meest negatieve fase. Het lijkt alsof we reeds op zoek zijn naar de bodem in een inmiddels extreem lange cyclus. Natuurlijk gaat dit niet in 1 rechte lijn naar beneden, maar de komende kwartalen lijken meer dalingen in petto te hebben.

Nieuwe lagere top Euro Stoxx 50

Vanuit het grote beeld sinds 2000 lijkt ook bij de bredere Euro Stoxx 50 een nieuwe lagere top te zijn gevormd. Na lagere toppen en lagere bodems, zou een nieuwe aanval op de bodem kunnen zijn ingezet. Dit zou betekenen dat de Euro Stoxx 50 zou kunnen halveren. Zover is het nog niet natuurlijk, maar de enorme schuldenberg in Europa en de VS hangen natuurlijk nog steeds als een zwaard van Damocles boven de markt.

Handleiding geld verdienen met opties

Wilt u meer weten van opties, kijk dan op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/

Download de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties.

+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren.

+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert.

+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

3 antwoorden
 1. Hans van Leeuwen
  Hans van Leeuwen zegt:

  De voorkeur gaat bij mij uit naar tekst. Dat leest snel en geeft mij voldoende beeld. De uitleg bij de grafieken komt uiteraard op hetzelfde neer, maar gaat mij eerder ‘vervelen’ door te veel details.

  Beantwoorden
 2. van Hees
  van Hees zegt:

  Beste Harm, dank voor je heldere toelichting en visie op de beurzen en de ontwikkelingen. Persoonlijk spreekt de video meer aan daar je in korte tijd meerdere beurzen en vanuit jaar/ kwartaal/ week en dag perspectief laat zien.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.