AEX vormt cyclusbodem
De AEX zit al maanden gevangen in een driehoek. De Amsterdamse graadmeter heeft deze week steun gevonden rond 340 punten en daarmee (wederom) een hogere bodem gevormd ten opzichte van de bodems in februari dit jaar en november 2012. De index werd de afgelopen weken steeds verder in de hoek gedreven en heeft opnieuw de aanval naar boven ingezet.
De index probeert nu aan de bovenzijde uit te breken, waarbij de top van maart rond 356 punten een eerste uitdaging vormt. De AEX zal in ieder geval de dalende weerstandslijn vanaf de toppen van dit jaar moeten doorbreken om een aanval te kunnen inzetten op de top rond 359 punten. De eerste horde, de voorgaande top rond 352 punten, wordt getest.
De opleving vanaf de 340-puntensteunzone is krachtig signaal. Op dagbasis heeft de AEX een cyclusbodem gevormd, wat samenvalt met een (midcycle) low in de weekgrafiek. De voorgaande keren veerde de AEX slechts kortstondig op, waarna al na 2 ‘bars’ een top werd gezet. Per saldo is de AEX sinds januari echter vrijwel niets opgeschoten.
De langere ‘time frames’, de kwartaal- en maandgrafiek, hangen nog steeds als donkere wolken boven de markt. We kunnen ons de komende maanden en kwartalen opmaken voor lagere koersen als deze ‘time frames’ hun stempel op de markt drukken. De AEX consolideert nog steeds binnen de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar.
De DAX veerde op vanaf het laagste punt van dit jaar en zit nog wel binnen de dalende trend sinds maart. Het is opvallend dat de Belgische BEL20 deze week het hoogste punt van dit jaar bereikte. De Franse CAC40 is ook op weg gegaan naar het hoogste punt van dit jaar.
De koersontwikkelingen van de indexzwaargewichten Royal Dutch Shell (RDS) en Unilever, die samen meer dan 30% van de AEX uitmaken, zijn van zeer groot belang voor het verdere verloop van de AEX. RDS is opgeveerd boven een zeer belangrijke steunzone van € 24 en Unilever consolideert rond een ‘all time high’. Deze fondsen stutten dus de AEX.
Het is echter een veeg teken dat de bedrijfsresultaten in Nederland over het algemeen niet goed worden ontvangen. Voorbeelden zijn de koersdalingen na publicatie van de kwartaalcijfers van bijvoorbeeld AEX-componenten Unilever, Philips en Heineken.
In Amerika komen de indices de laatste weken amper van hun plaats, hoewel van een forse correctie geen sprake is. De Amerikaanse indices Dow en S&P500 scherpten dit jaar all time high recordniveaus aan. De zeer lage ‘yields’ op (Westerse) staatsobligaties hebben een stuwend effect (gehad) op de stijgende aandelenkoersen.
Ter illustratie: volgens Bloomberg bedraagt het gemiddelde dividendrendement op aandelen binnen de S&P500 2,2% versus een rendement op 10 jarige Amerikaanse staatsobligaties van circa 1,7%.
We stelden vorige week dat we pas ‘volle bak’ short mogen als we een duidelijke ‘break’ van de markt zien. De AEX veerde stevig op vanaf (vrijwel) het dieptepunt van deze maand naar de hoogste stand van deze maand. Of dit voldoende is om de AEX uit de driehoek te doen breken en op jacht te gaan naar de top rond 359 punten, zal echter nog maar moeten blijken.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.
10 jaar Nederlandse staat 1,62%. Dividendrendement AEX ca 3%.Dat geeft ook steun aan de AEX. Rendement is in ieder geval een stuk hoger dan op Nederlandse staatsobligaties.
Zelfde argument als Bloomberg hanteert voor de S&P 500. Ik zie die breek niet zo snel komen. Sterker nog ik zie een AEX richting 400.
Laten we het hopen Hans. Anders zijn shortposities natuurlijk ook mogelijk…
Ik was aardig negatief maar nu gedraaid naar postief zolang aex BOVEN 340 blijft.
half juni of juli een top 380 400 420.
Een einde rally van deze stijgende golf.
langere termijn correctie golf?
Ik bleef twijfels houden aan een daling omdat regelmatig de dalingen er zo weer bij werd gezet ondanks de negatieve sentiment. dat wijst op stijgingen.
Apple zie ik in 4 stappen naar 500 a 530 gaan.
goud zie ik als anti indicator, dus aandelen omhoog is het argument. geef toe dat er gemanipuleerd word.
That is all in de game….