AEX vormt dagcyclusbodem

AEX vormt dagcyclusbodemDe AEX-index strandde medio augustus op de 380-puntengrens, wat tevens het hoogste niveau was van de afgelopen 5 jaar. De nieuwe weekcyclus, die eind juni werd gestart, zorgde daarmee voor een stijging van niet minder dan 15% tot 380 punten.

Inmiddels kunnen we de 9de weekbar noteren, zodat de AEX op zoek is naar de ‘midcycle low’. Op dagbasis lijkt inmiddels een nieuwe dagcyclusbodem in de maak, wat de ‘midcycle low’ van de weekcyclus zou kunnen markeren, zodat de stijging kan worden voortgezet.

Aangezien de stijgende trend sinds de zomermaanden van 2012 nog steeds opwaarts is, is dit niet echt een verrassing. Desalniettemin kunnen de kwartaal- en maandcyclus nog steeds als dwarsliggers fungeren voor de AEX om krachtig door te stomen. Deze lange termijn cycli zitten nog steeds in de laatste, doorgaans meest negatieve, fase.

De steunzone voor de AEX rond 366 punten is van groot belang. Eind juli/begin augustus werd deze zone aan een test onderworpen. Per saldo heeft de AEX sinds de lente van dit jaar nauwelijks terrein gewonnen. Vanwege het zijwaartse verloop van de index is het schrijven van opties op de AEX niet zo interessant.

De volatiliteitsindex VIX is deze week weliswaar wat gestegen, maar staat met een stand rond 16 nog steeds op een historisch laag niveau. Door de lage beweeglijkheid zijn de premies zeer laag en dus is het schrijven van (opties/put-opties/” title=”put”>put)opties minder interessant.

Gelukkig hebben we ook andere strategieën, waarbij we minder afhankelijk zijn van de stemming op de beurs. Zo genereren dividendaandelen een mooi rendement in deze zijwaartse markt en voegt de RatioPortefeuille een nieuwe dimensie toe. Ook de ETF-portefeuille heeft laten zien uit het juiste hout te zijn gesneden.

Het is bemoedigend dat de AEX wederom een hogere bodem lijkt te hebben gevormd, binnen de stijgende trend van de afgelopen 12 maanden. Daarentegen zijn Royal Dutch Shell en Unilever niet bepaald een opwaartse stimulans voor de AEX.

Zo zit RDS al 12 maanden in een dalende trend en is al meer dan 15% gedaald, waarbij dividend echter niet is meegerekend als positieve factor. Unilever en RDS hebben samen
een gewicht van meer dan 25% binnen de AEX.

Mochten beide fondsen teleurstellend blijven presteren, dan zou dat natuurlijk niet positief zijn voor de AEX. RDS test opnieuw de steunzone rond € 24 en Unilever nadert eveneens een belangrijke horizontale steunzone. Het is dus erop of eronder voor deze fondsen en dit heeft natuurlijk grote invloed op de AEX.

We blijven echter nog steeds meanderen in een zijwaartse markt. Het hebben van een goede strategie blijkt opnieuw van het allergrootste belang om de inflatie (3,1%) en belasting (1,2%) te kunnen trotseren. We moeten dus 4,3% rendement maken willen we niet ons geld als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

2 antwoorden
  1. Wil Doele
    Wil Doele zegt:

    dag Harm, kun jij je statement dat het schrijven van opties op de AEX bij een zijwaartse beweging niet interessant is, wat verder toelichten?? Ik denk namelijk juist dat zijwaartse bewegingen uitstekende kansen voor het schrijven strangles bieden en je fantastische inkomsten opleveren. Wat doe ik nu verkeerd?? groet Wil Doele

    Beantwoorden
  2. Harm van Wijk
    Harm van Wijk zegt:

    Hallo Wil,

    Als het zijwaarts blijft bewegen, heb je natuurlijk gelijk :-D

    De reden is als volgt: door de zijwaartse bewegingen is de volatiliteitsindex VIX laag.

    Door de lage historische en daardoor vaak de impliciete beweeglijkheid zijn de premies laag en dus is het schrijven van (put)opties minder interessant.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.