Laatste update:

AEX vormt hogere bodemWoensdag schommelde de AEX aanvankelijk rond de slotstand van de voorgaande handelsdag, maar leefde toch weer op. De index wist ruim boven de vorige bodem rond 290 punten te blijven. Het neerwaarts gevormd koershiaat rond 298 punten en de neerwaartse ‘gap’ van vorige week vrijdag, staan echter nog open. Zolang deze ‘gaps’ niet gesloten zijn, is het gevaar nog niet geweken. De index daalde richting 290-punten, waar de index eerder steun vond. Zolang dit niveau standhoudt, is het koersdoel rond 310 punten nog haalbaar, dat op basis van het omgekeerde kop-schouderpatroon kon worden berekend.

Dagbasis

De AEX bevestigde vorige week de uitbraak boven de neklijn (rond 297 punten). Vanwege de terugval van de AEX, werd een gevaarlijk ‘negatieve reversal’-patroon gevormd. Op dagbasis ketste de RSI af op de 60%-zone, zijnde de bovenkant van de ‘bear range’. In combinatie met (opnieuw) een lagere top in de AEX is dit geen sterk teken.

Pas als de AEX verder weet te herstellen, zal dit negatieve scenario kunnen worden afgewend. Een belangrijk weerstandsniveau ligt net boven 305 punten. De toppen van april rond 314 punten vormen ook een uitdaging.

Het zou fraai zijn als de AEX een hogere bodem kan vormen, bij voorkeur boven 290 punten. Het opwaarts koershiaat tussen 285,88 en 286,71 punten, zou ook nog een steunzone kunnen vormen, mocht de AEX verder dalen. De dagcyclus lijkt bezig met bodemvorming.

Uurbasis

Het omgekeerde kop-schouderpatroon, met een neklijn rond 297 punten, heeft wat glans verloren. Aangezien de AEX de neklijndoorbrak, is het de vraag of het koersdoel van dit omkeerpatroon eenvoudig kan worden behaald.

De RSI is op uurbasis aanzienlijk teruggezakt, waarbij de ‘bear range’ (onder 30%) werd bevestigd. De negatieve divergentie, oftewel hogere toppen in de AEX en lagere toppen in de RSI, gaven reeds aan dat naar beneden gekeken moest worden.

De afgelopen dagen stond de AEX onder druk, maar met een mogelijkheid tot de vorming van een hogere bodem. Nu de bodem lijkt te zijn gevormd, mag weer voorzichtig naar boven worden gekeken.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.