AEX vormt hogere bodem

AEX vormt hogere bodemDe stijgende trend sinds begin juni is nog steeds intact. De AEX wist echter de dalende weerstandslijn uit 2007 niet te passeren en deed vervolgens een stap terug. Vrijdag 20 juli stond de juli-expiratie op het programma, waarbij we vreemde bewegingen zagen. 

Terwijl andere Europese beurzen omlaag doken, ging de AEX hard omhoog, met name tussen 15:30 en 16:00 uur, wanneer de expiratiekoers van de AEX wordt berekend. De markt werd duidelijk hoger gezet door partijen met diepe zakken, die hun zakken nog even extra vulden.

Na 16:00 uur zakte de index weer terug. Vrijdag daalden de Spaanse en Italiaanse beurzen (bijna) 6%, terwijl ook de Duitse, Franse en Belgische aandelenmarkten hard daalden. Daarentegen hield de AEX de voetenaardig droog, met name door indexzwaargewichten Unilever en Royal Dutch Shell.

Maandag, na de afwikkeling van de expiratie, hield de AEX het niet langer droog en een neerwaarts koershiaat was een feit. De index wist zich deze week echter boven de 310-puntegrens te handhaven en lijkt hiermee een hogere bodem te hebben gevormd. Donderdag 25 juli wist de AEX zelfs een fors herstel in te zetten, waarbij de gap van maandag tussen 319 en 317 punten werd gesloten.

Uitlatingen van Draghi deden de Europese aandelenmarkten opveren. De ECB-president stelde tijdens een conferentie van investeerders in Londen onder meer: “De Europese Centrale Bank zal alles uit de kast halen om de euro overeind te houden”. ‘Super Mario’ voegde eraan toe: “…verdere ingrepen op de obligatiemarkten zijn niet uitgesloten”.

De AEX-index zit nog steeds in een lange termijn consolidatiedriehoek, waarbij de weg van de minste weerstand sinds de start van het millennium naar beneden is. Een doorbraak van de dalende weerstandslijn uit 2007 zou een stap in de goede richting zijn om deze dalende trend te verlaten. Zolang de AEX in de consolidatiedriehoek zit, is het geduldig afwachten totdat de index richting gekozen heeft.

Het korte termijn beeld is positief, aangezien de stijgende trend sinds juni intact is. Het is bemoedigend dat de RSI (op dagbasis) onlangs ‘overbought’ werd en daarmee de ‘bull range’ bevestigde.

De koopkrachtindicator daalde vervolgens, maar bleef binnen de ‘bull range’. De lagere bodem in de RSI en een hogere bodem in de AEX op dagbasis, vormen een ‘positieve reversal’-patroon. Dit impliceert een koersdoel boven de top van juli.

De AEX zal alles uit de kast moeten halen om het verlies sinds de top in maart weg te poetsen, om nog maar te zwijgen over het verlies sinds 2007 of zelfs het jaar 2000.

De dagcyclus vormde een ‘mid cycle low’ en lijkt de tweede helft te hebben afgerond. Het tweede deel van de cyclus is het meest negatieve. Gezien de situatie van de weekcyclus is het echter maar de vraag of er nog veel stijgingspotentieel is.

Het zou fraai zijn als de zwaargewichten Unilever (all time high) en Royal Dutch Shell, die binnen de AEX de afgelopenweken een voortrekkersrol hadden, het stokje kunnen doorgeven aan andere fondsen. In dat geval zou het herstel breder worden gedragen.

De ontwikkelingen bij andere indices, zoals de Smallcap (ASCX-index) en de Midcap (AMX-index), zijn echter beduidend minder positief. Dit geeft aan dat beleggers niet het risico willen lopen om niet te kunnen verkopen als ze dat willen. Ook is het beeld binnen Europa, en dan met name in het zuiden van Europa, niet positief te noemen.

Ook de Amerikaanse indices, zoals de Dow Jones en de S&P500 weten de afgelopen tijd niet bepaald richting te kiezen. De Dow Jones Transportation Average is de afgelopen weken zelfs bergafwaarts gegleden. Het is dus de vraag of de AEX in zijn eentje de kar kan trekken.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com 

Drs. Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.