AEX vormt hogere toppen en lagere bodemsDe AEX is al weken op zoek naar richting. Vorige maand scherpte de AEX het jaarrecord nog aan boven 340 punten, maar van een overtuigend vervolg was geen sprake.

De AEX-index nam gas terug en daalde richting 320 punten. Weliswaar wist de index te herstellen, maar de stijgende trend begint haarscheurtjes te vertonen: de voorgaande bodem rond de 327-puntengrens werd doorbroken. Toch is het spel nog niet gespeeld.

Vanaf de bodem in juni tot aan de top van augustus kunnen we een aantal Fibonacci- steunniveaus vinden. Het (eerste) 38,2% Fibonacci-steunniveau ligt rond 320 punten en het 50%-steunniveau ligt rond 310 punten en deze zouden voor steun kunnen zorgen.

De huidige onzekerheid wordt geïllustreerd door het ‘broadening formation’-patroon: de afgelopen maanden laat de index een proces van hogere toppen en lagere bodems zien. De markt dient nu een keuze te maken.

De risicoaversie van beleggers ten aanzien van middelgrote en kleine fondsen in Nederland is een veeg teken. De prestatie van Midcap- en Smallcap-index-fondsen is niet bepaald om over naar huis te schrijven. Elders in Europa, en dan met name in de Zuid-Europese landen, is het vertrouwen eveneens nog ver te zoeken.

De Coppock indicator heeft voor de AEX en diverse andere Europese aandelenmarkten in juni een koopsignaal gegeven. Opnieuw bleek dit weer een betrouwbaar signaal en dat biedt nog steeds enig houvast.

Vanuit de cyclustheorie bevindt de AEX zich in een interessante fase. De dagcyclus lijkt een cyclusbodem te hebben gevormd. De AEX-index moet echter nog zien af te rekenen met de lange ‘moving average’ banden.

De langere ‘time frames’ geven bovendien nog geen duidelijke cyclusbodem aan. Op weekbasis noteert de AEX nog steeds boven het lange voortschrijdend gemiddelde, wat voor steun zou kunnen zorgen.

Het is nog steeds wachten op een uitbraak van de AEX uit de ‘trading range’ van circa 20 punten. De niveaus waar we naar kijken zijn 320 punten en 340 punten. Bij een doorbraak van de 320-puntenzone krijgt de daling een nieuwe impuls.

Een doorbraak van de 340-puntengrens zal daarentegen de seinen op groen laten springen voor longposities. In dat geval krijgen we een bevestiging dat zowel de korte termijn, als de lange termijn cyclusbodems zijn gevormd zodat we onze posities weer kunnen gaan uitbreiden. Tot die tijd is voorzichtigheid geboden.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.