AEX vormt lagere bodemsDe AEX brak de afgelopen weken de voorgaande bodems, waarmee een dalende trend lijkt te zijn ingezet. De dubbele top rond 420 punten vormt nu een enorme uitdaging voor de AEX.

De AEX moet op zoek naar een nieuwe top, maar het is zeer de vraag of het meerjarig recordniveau verder kan worden aangescherpt. Een dubbele top biedt doorgaans veel weerstand, dus het opwaarts potentieel lijkt momenteel beperkt.

Het doorbreken van een dagcyclusbodem is geen sterk teken. Op de Europese beurzen, zoals de Euronext 100, Portugese PSI en de Franse CAC40 is een duidelijke verzwakking te zien. Zelfs de Duitse Dax is de afgelopen weken verzwakt.

In Amerika is overigens nog steeds geen vuiltje aan de lucht. Duidelijk is dat Europa steeds verder achterblijft en dan met name in Zuid-Europa. De berichten dat de crisis voorbij is, moeten daarom maar met een korreltje zout worden genomen.

De index van de Europese banken veerde op van het laagste niveau van 2014. De cyclus op weekbasis laat een lagere cyclusbodem zien. Dit duidt op nieuwe verkoopdruk bij de Europese banken. Ook de meer cyclische fondsen staan onder druk.

Opnieuw zijn de banken en de Zuid Europese landen de delen die als eerste lijken te gaan schuiven. Alleen de meer defensieve sectoren profiteren van de toenemende onzekerheid. Royal Dutch Shell is zelfs 1 van de sterkste stijgers dit jaar.

De 400-puntengrens komt weer in beeld en een doorbraak, na een lagere top, zal nieuwe verkooporders kunnen uitlokken. Veel beleggers werken met een stop loss en wanneer belangrijke steunniveau worden doorbroken, kan het hard gaan.

De stijgende steunlijn uit december vinden we inmiddels even boven 390 punten. Een doorbraak opent mogelijkheden om de belangrijke dubbele bodem rond 380 punten op te gaan zoeken.

De stijgende trend op week- en maandbasis is nog steeds intact, maar een doorbraak van de 420-puntengrens is nodig om deze stijgende trend een nieuwe impuls te geven. Een doorbraak van de bodem rond 402 punten maakt de kansen hierop een stuk kleiner.

Zoals we al eerder meldden: “Met het einde van de weekcyclus en in het achterhoofd alsmede de kwartaalgrafiek, die nog steeds lagere toppen en lagere bodems laat zien, maakt dat we voorzichtig blijven.”

De kwartaalcyclus loopt op zijn laatste benen en een grote(re) daling is daarom niet uit te sluiten. Dit zou ook passen in het verhaal van de recordhoeveelheid margin die op dit moment uitstaat, die een serieuze bedreiging vormt voor de beurs. Zie https://beleggen.com/de-beurs-staat-op-instorten/

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.