AEX vormt lagere toppen en lagere bodems

AEX vormt lagere toppen en lagere bodemsDe AEX heeft de stijgende trend, die in juni werd ingezet, verlaten. Het jaarrecord boven 340 punten verdwijnt, door de vorming lagere toppen en lagere bodems, verder uit beeld. Is dit een gezonde correctie na de stijging vanaf de bodem in juni of is er meer aan de hand?

De AEX-index nam gas terug en daalde richting 320 punten, waarmee de voorgaande bodem rond de 327-puntengrens werd doorbroken. Het herstel dat volgde, stokte alweer onder 333 punten, zodat een eerste lagere top kan worden opgetekend. Toch is het spel nog niet gespeeld.

Een aantal Fibonacci- steunniveaus, het 38,2% Fibonacci-steunniveau rond 320 punten en het 50%-steunniveau rond 310 punten zouden voor steun kunnen zorgen. Het proces van lagere toppen en lagere bodems dwingt ons echter om naar beneden te kijken.

De middelgrote en kleine fondsen in Nederland blijven nog steeds achter, wat al een veeg teken was. De Midcap- en Smallcap-index signaleerden door deze divergentie dat de risicobereidheid was afgenomen. Je kunt namelijk altijd instappen, maar uitstappen is bij kleinere fondsen soms problematisch. Zeker als iedereen door dezelfde deur naar buiten wil.

De Zuid-Europese landen, waar de problemen nog lang niet zijn opgelost, blijven ook nog steeds achter. Deze zijn de afgelopen maanden wel hersteld, maar staan nog lang niet rond de top van 2012 zoals de AEX of de DAX.

De dagcyclus van de AEX heeft een nieuwe cyclusbodem gevormd. De AEX-index worstelt echter nog steeds met de lange ‘moving average’ banden. Het eerste deel van de cyclus is vaak het meest positief, maar van positiviteit is nog niet veel te merken. De hamvraag is echter waar de lange termijn cyclusbodems worden gevormd.

De langere ‘time frames’ geven nog weinig reden tot optimisme. De afgelopen jaren is de weg van de minste weerstand zuidwaarts. De markt probeert ons de afgelopen maanden telkens op het verkeerde been te zetten, maar gaat per saldo nergens heen. We wachten nog steeds op een uitbraak van de AEX uit de ‘trading range’ van circa 20 punten.

Bij een doorbraak van de 320-puntenzone krijgt de daling een nieuwe impuls en zullen we meer short-posities gaan innemen. Een doorbraak van de 340-puntengrens lijkt nu minder waarschijnlijk, maar zal aanleiding geven om meer longposities op te zetten. Geduld is een schone zaak. Sinds eind 2008 kronkelen we rond de 300-puntengrens. Het zou prettig zijn als er eindelijk weer een trend zou ontstaan.

Veel bijzonders heeft de AEX ons in 2012 nog niet gebracht. Behalve dan voor de schrijvers van opties. De gratis berichten van AEXAlert hebben dit jaar al 31,9% rendement opgeleverd, bovenop de 18,1% van 2011 waarmee de teller op 50% rendement is gekomen. Heeft u zich hier nog niet voor aangemeld, kijk dan op https://beleggen.com/aexalert/ of http://www.beursbulletin.nl/aexalert
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.