AEX vormt negatief ‘island reversal’-patroon

AEX vormt negatief ‘island reversal’-patroonDe AEX opende maandagochtend met een neerwaarts koershiaat en sloot 1,6% lager op een eindstand van 275,64 punten. Het eerder gevormde positieve ‘island reversal’-patroon is ongedaan gemaakt en heeft plaats gemaakt voor een negatief ‘island reversal’-patroon. Indien de AEX erin slaagt om de ‘gap down’ tussen circa 275 en 277 punten te sluiten, dan wordt dit negatieve omkeerpatroon ongedaan gemaakt.

Vertegenwoordigers van het IMF, de ECB en de EC zijn er blijkbaar in geslaagd om de blokkades van Griekse ambtenaren te omzeilen. Het Griekse ministerie van Financiën claimde gisteren een akkoord te hebben bereikt met de ‘trojka’ over het begrotingsvoorstel voor 2012. De Grieken rekenen voor volgend jaar op een krimp van 2,5% van het BBP (dit jaar -5,5%) en een begrotingstekort van € 14,7 miljard.

Weekbasis

Op weekbasis is de AEX teruggevallen binnen de ‘bar’ van vorige week. De ‘range’ van vorige week is behoorlijk breed met een ‘low’ van 260,20 punten en een ‘high’ van 285,07 punten. Voor een positiever beeld zal de AEX de weerstandszone tussen 290 en 300 punten moeten doorbreken.

De RSI ontsnapte vorige week uit de gevarenzone door het ‘oversold’-gebied (onder 30%) te verlaten. De positieve divergentie (lagere bodems bij de AEX, maar hogere bodems bij de RSI) is een positieve voorbode, maar is geen garantie voor een verder herstel, getuige ook de neerwaartse beweging van maandag.

Dagbasis

Het positieve ‘island reversal’-patroon van de afgelopen weken is ongedaan gemaakt, daar het koershiaat tussen 270 en 274 punten is gesloten. Dit omkeerpatroon heeft plaats gemaakt voor een nieuw ‘island reversal’-patroon, maar dan in negatieve zin. Indien de ‘gap’ tussen circa 275 en 277 punten wordt gesloten, wordt dit negatieve signaal geneutraliseerd.

De RSI is weliswaar wat gedaald, maar de koopkrachtindicator noteert nog wel boven 40%, wat de onderkant van een ‘bull range’ aangeeft. Vooralsnog is echter de ‘bear range’ intact, daar de RSI nog steeds onder de 60%-grens noteert. De RSI zal deze grens derhalve moeten passeren om uit de ‘bear range’ te breken.

Uurbasis

Op uurbasis corrigeerde de RSI richting 40%, oftewel de onderkant van de ‘bull range’. Zolang de RSI boven de 40%-grens weet te blijven, is de ‘bull range’ intact. Het positieve ‘island reversal’-patroon is op uurbasis nog wel geldig, tenzij de AEX onder 270,49 punten duikt waarmee de ‘gap’ zal worden gesloten. Mocht dit koershiaat worden gesloten en de RSI ook nog ‘oversold’ worden, dan is dat een negatief teken in combinatie met het neerwaartse koershiaat.

De correctie in de afgelopen maanden biedt kansen om (ondergewaardeerde) fondsen tegen scherpe prijzen in portefeuille op te nemen. Ondergewaardeerde aandelen maken deel uit van de RatioPortefeuille, waarbij posities van BeursBulletin voldoende tijd worden gegund om te renderen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.