AEX vormt opwaarts koershiaat

AEX vormt opwaarts koershiaatDeze week veerde de AEX hard op nadat in Amerika ter elfder ure de Republikeinse en Democratische kemphanen in de Senaat een oplossing vonden. De vreugde was echter van korte duur, want de AEX nam al vrij snel gas terug.
De Republikeinse en Democratische toneelspelers in de Amerikaanse Senaat bereikten deze week, alweer net op tijd, een zoveelste akkoord. Hun voorstel wordt nu voorgelegd aan het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Vervolgens moet president Barack Obama zijn krabbel er nog onder plaatsen.

Ik zag een mooie woordspeling: als Pro het tegenovergestelde is van Con, wat is dan het tegenovergestelde van ‘Congress’? Het ‘Congress’ is dus het tegenovergestelde van vooruitgang. Beleggers houden niet van onzekerheid en het om de zoveel tijd sluiten van alle overheidsdiensten betekent zeker geen vooruitgang. Het zijn onverantwoorde spelletjes die worden gespeeld over de ruggen van heel veel mensen.

De ‘kleuters’ hadden precies tot donderdag de tijd om het eens te worden. Dan zou het wettelijk vastgelegde plafond van de staatsschuld van $ 16.700 miljard opnieuw worden bereikt. De acteurs kunnen bij accordering weer een 4-tal maanden vooruit, waarna deze poppenkast weer van voren af aan begint. Rara hoe dat weer zal eindigen… Al moet je er niet aan denken dat deze ‘kleuters’ het een keer niet eens worden…

Het is een positief teken dat de AEX een opwaarts koershiaat vormde rond 377 punten. Een ‘breakaway gap’ zou de prelude kunnen zijn voor het aanscherpen van het jaarrecord boven 385,90 punten. In combinatie met een ‘positieve reversal’-patroon in de daggrafiek, is dit scenario niet ondenkbaar. Bij dit patroon zijn de hogere bodems in de AEX en lagere bodems in de RSI waarneembaar. Daarmee komen we zelfs uit op een nieuwe ‘high’ voor dit jaar rond 400 punten.

Op dagbasis heeft de AEX rond 366 punten een nieuwe bodem gevormd, wat een positief signaal is. Eind augustus werd een ‘midcycle low’ van de weekcyclus gevormd, waardoor de AEX dus het laatste (meest negatieve) deel is ingegaan op zoek naar een ‘midcycle low’. De vraag is dan ook of we de 400-puntengrens gaan zien, als de opwaartse gap een ‘exhaustion gap’ blijkt te zijn.

Het is echter een positief signaal dat de AEX een late top boven 380-punten vormde. Er is dus sprake van ‘right translation’. Een top in de tweede helft van de (week)cyclus, is nog steeds een duidelijk ‘bullish’ signaal.
Het speelveld bedraagt circa 20 punten, tussen 366 punten en 386 punten. Het beeld is dus nog steeds neutraal. We hebben veelvuldig gezien dat ‘short gaan’ niet zonder gevaren is. Het is nog steeds wachten op een duidelijk verkoopsignaal, bijvoorbeeld een doorbraak van de vorige bodem rond 366 punten. Een voordeel van de recente opleving is evenwel dat een ‘brandverzekering’, zijnde gekochte putopties, weer goedkoper zijn geworden.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

2 antwoorden
  1. Léon Vrins
    Léon Vrins zegt:

    U schreef: niet ondenkbeeldig. Dat is een dubbele ontkenning en betekent dus denkbeeldig hetgeen gelijkstaat aan “aan de fantasie ontsproten”.
    U bedoelde dus: niet ondenkbaar = denkbaar.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.